Waarom lucide dromen spiritueel en down to earth tegelijk is…

Is lucide dromen spiritueel? Een fenomeen dat alleen voor spirituele mensen is weggelegd? Het antwoord is nee. Er bestaat zoveel wetenschappelijk onderzoek naar lucide dromen dat we met de hand op ons hart kunnen zeggen dat iedereen kan leren lucide dromen en een lucide dromer worden.

Is er dan helemaal niets spiritueels aan vraag jij je misschien af? Jazeker. Het beleven van en in een lucide droom zitten is keer op keer weer een bijzonder en spirituele ervaring. Je kunt het gerust een rijke bedrage aan een spiritueel leven noemen.

Er is ook geen conflict tussen de wetenschap en lucide dromen. Wetenschappers denken zelfs dat het bestuderen van lucide dromen de laatste stap kan zijn naar het helder krijgen hoe ons bewustzijn precies werkt. Er is daarom steeds meer wetenschappelijke onderzoek naar de staat van ons bewustzijn tijdens lucide dromen.  Net als met meditatie en mindfulness waarin wetenschappers de hersengolven en het bewustzijn van Boeddhistische monniken meten tijdens het mediteren:

Mattieu Ricard, een 66-jarige Tibetaanse monnik en moleculair bioloog, wordt door sommigen wel de gelukkigste man op aarde genoemd. Hij is bekend als persoonlijk vertaler van de veertiende Dalai Lama, en is schrijver van verschillende boeken over oosterse filosofie en boeddhisme.
Neurowetenschappers van de universiteit van Wisconsin hebben nu aangetoond dat jaren van intensieve meditatie grote invloed hebben gehad op de werking van zijn hersenen. Ze plaatsten 256 sensoren op zijn hoofd om zijn hersenactiviteit te meten, terwijl Ricard zich concentreerde op compassie. Tijdens deze meditatie bleek dat zijn brein enorm veel gammastraling produceerde; tot wel tien keer het normale niveau! Daarbij bleek ook de prefrontale cortex intense activiteit te vertonen. Dit hersengebied wordt onder andere geassocieerd met de sensatie van geluk.

De wetenschappers bestudeerden ook andere monniken, waarvan sommigen tot wel 50.000 meditaties hadden gedaan. Ook bij hen werden significante veranderingen van de werking van het brein geconstateerd. Maar zelfs bij monniken die slechts drie weken lang twintig minuten per dag hadden gemediteerd, werden al kleine veranderingen gemeten.

“Meditatie is een soort sport voor de hersenen; hoe vaker je het beoefent, hoe beter je erin wordt”, zegt Ricard. “Het boeddhisme probeert het mechanisme van gelukkig zijn en lijden te ontrafelen. Het is de wetenschap van de geest.”(bron Earth Matters)

Er is een groep van deze monniken die naast het dagelijks mediteren ook nog lucide dromen. En uit lucide dromen onderzoek is gebleken dat dezelfde prefrontale cortex actief is….

1- Spiritueel dromen met de  droomyogi’s van Tibet

Stel je eens voor dat jij ’s morgens opstaat en vanaf dan leeft alsof je hele leven een droom is. Hoe zou dat zijn? Voor de Tibetaanse droomyogi’s op het dak van de wereld in de Himalaya is dat de normaalste zaak van de wereld. Je hele leven beschouwen als een droom betekent voor hen de voorwaarde voor succesvol lucide dromen.

De yogi’s leren al jong zich te realiseren dat materie en vorm in zijn ruimtelijke aspecten, klein of groot, en in zijn numerieke aspecten, veel of weinig, volledig ondergeschikt zijn aan jouw wil. Volledig afhankelijk van hoe jij je hersenen hebt getraind en ze gevormd zijn door je omstandigheden, omgeving, familie en cultuur.

Hoe jouw neuroprogrammering functioneert en wat voor wereldmodel jij daaruit gemaakt hebt. Of in gewoon Nederlands: Alles draait om de betekenis die jij aan je ervaringen en dingen geeft….

Je kunt bijvoorbeeld een brood zien als een heel brood of als 24 sneetjes ontbijt. Je kunt een wit brood zien als 2000 calorieën ongezonde koolhydraten of als een gezond alternatief voor elke avond patat.

2- Alles is een illusie…

Ze leren dat dromen en de dagelijkse realiteit alleen weerspiegelingen van je eigen brein zijn en daarom een illusie. Door hun bewustwording 24 uur per dag te trainen, hebben zij ontdekt dat de essentiële natuur van alles wat je waarneemt net zo onwerkelijk is als wanneer je droomt. Een gegeven waar zij zich al eeuwenlang van bewust van zijn en waar de kwantumfysica meer dan honderd jaar geleden het wetenschappelijk bewijs voor leverde.

Je zou kunnen zeggen dat droomyoga bestaat uit bewust wakker zijn en lucide dromen. En dan heb je ook nog slaapyoga wat betekent dat jij je hele slaap bewust blijft terwijl je slaapt. En je wordt ook nog gewoon uitgerust wakker wordt.

Waarom deze droomyogi zo de focus hebben op hun 24 uurs luciditeit? Het beoefenen van droomyoga en slaapyoga dient voor hen een groter doel. Voor de droomyogi is het niets minder dan een voorbereiding op je laatste slaap, de dood. Een oefening om bewust te blijven tijdens het stervensproces.

3 – Waarom willen deze droomyogi’s dat?

De droomyogi’s geloven dat je alleen goed reïncarneert wanneer jij je bewust blijft tijdens je stervensproces. Volgens hen ga je als je sterft door verschillende fases, bardo’s genaamd. Tijdens deze bardo’s kom je dan  allemaal boze geesten, angsten, nachtmerries en mythische figuren.

Door succesvol droomyoga en slaapyoga te beoefenen, zijn zij zich bewust dat het maar illusies zijn en je deze angst en stress gewoon aan je voorbij kan laten gaan door er geen aandacht aan besteden.

Hierdoor neem jij ze niet meer mee naar een volgend leven en kom jij, als de tijd daar is, als een verlichter mens weer terug op aarde. Met minder karma en klaar voor de volgende stap in je reïncarnatieproces.

Ik snap dat dit nu een beetje een ver van je bed-show lijkt. Dat snap ik maar het doen alsof je leven een droom, een illusie is leert je anders naar het leven en vooral je eigen realiteit te kijken.

Voor beginnende lucide dromers is dit een te gekke oefening. Je herhaalt de hele dag: het is maar een droom. Je herhaalt het zo vaak dat de kans supergroot is dat je het dan ook in je slaap doet. En dan ben je lucide.

Je snapt wel dat deze beoefenaars van droomyoga ons precies kunnen vertellen wat succesvol lucide dromen inhoudt. Daar hebben ze zelfs een aantal succesfactoren voor opgesteld. Factoren die vertellen wat de minimale voorwaarde zijn voor het succesvol leren lucide dromen.

 

4- 10 factoren voor succesvol lucide dromen

Factor 1

Neem het vaste besluit voor je gaat slapen om tijdens je dromen bij bewustzijn te blijven. Maak een krachtige intentie om lucide te worden val er mee in slaap en laat deze haar werk doen.

Factor 2

Verdiep je met veel enthousiasme in de kennis die beschikbaar is en gaat over lucide dromen en droomyoga. Doe dit het liefst vlak voor het slapen gaan zodat je hersenen eerst nog geprogrammeerd worden met wat jij graag wil.

Factor 3

Leef gezond. Eet matig, drink geen alcohol en doe rustig aan met vlees. Probeer stress, overspannen zijn en onrust zoveel mogelijk te vermijden. Heb je een druk leven of een intensieve baan? Mediteer dan voor dat je naar bed gaat zodat je de drukte van je dagelijks leven kan verwerken en loslaten voor je gaat slapen. Dan zijn je dromen rustiger en word je sneller lucide.

Factor 4

Zorg voor een rustig slaapomgeving waar jij volledig op je gemak bent en jezelf ontspannen, kan trainen in het opwekken en beheersen van je dromen. Aanvullende tip: Laat je telefoon buiten je slaapkamer en kijk geen televisie meer terwijl je in bed ligt.

Factor 5

Beoefen en vergroot overdag je vaardigheden in focussen, bewustwording, bewustzijn en mediteren. Los van het feit dat je hierdoor veel meer in de kracht van het nu terechtkomt, word je je hierdoor ook sneller bewust terwijl je droomt.

Factor 6

Herinner je er steeds weer aan dat het een droom is tijdens je lucide droom. Vooral wanneer de droom chaotisch is, kan het je helpen om lucide te blijven. Zeg tegen jezelf: Het is maar een droom, ik ben in controle, ik creëer deze illusie. Een illusie die door je hersenen trouwens wordt gezien alsof het echt gebeurt.

Factor 7

Je moet volledig onbevreesd staan tegenover ieder willekeurig droombeeld. Jij bent God in je eigen droomwereld. Hoe onbevreesder in de nacht, hoe groter de kans dat jij dit overdag ook steeds meer zelfvertrouwen krijgt om de uitdagingen in je leven aan te pakken.

Wees je bewust en zie in dat elk angstaanjagend droombeeld uit je eigen gedachten voortkomt. Wanneer je inziet dat dit droomproces uit je eigen denken en voelen voortkomt, en jij je ervan bewust wordt dat je droomt, zal je eigenwaarde toenemen en alle angst gaan verliezen.
Wanneer je geen angst meer voelt voor je droombeelden, krijg jij de mogelijkheid je dromen te gebruiken voor meer creativiteit en spiritualiteit in je leven.

Factor 8

Om je droomstaat te doorgronden, is belangrijk dat je weet dat alles wat je overdag ervaart, in essentie van dezelfde materie is gemaakt als je dromen. Dat alles onderdeel is van hetzelfde bewustzijn.

Factor 9

Je moet je ook tot de laatste minuten voor het slapen gaan, focussen op het onderwerp waarover je wilt dromen. Dus focus je op dit onderwerp en druk het gedurende dag en koester het als een kind aan de borst. Maak er niets minder dan je levensdoel van om een lucide droom te krijgen over dit onderwerp en de antwoorden te ontvangen die je wil.

Factor 10

Maak van wie en wat je ontmoet in je droom je droomvrienden. Droomvrienden waar je ieder moment, dat je ze nodig hebt, een beroep op kan doen. Of die gewoon opduiken in je droom omdat ze je iets belangrijks te vertellen hebt. Gewoon omdat jullie vrienden zijn.

5- Waarom lucide dromen je verder helpt

Er is niets vreemds aan lucide worden. We worden geboren met het vermogen om lucide te zijn. Het is een effectieve manier om de volgende stap te zetten in jouw persoonlijke groei. Geen vreemd spiritueel fenomeen dat lucide dromen maar een effectieve persoonlijke groei methode die verder gaat dan mindfullnes, zelfhypnose en meditatie.

Met lucide dromen betreed jij de wereld van jouw persoonlijk onbewuste en heb jij toegang tot je verborgen wijsheid waar de antwoorden op jouw meeste problemen en uitdagingen op jou ligt te wachten.

De voordelen van lucide dromen zijn zo ongekend. Je kunt creëren in lucide dromen wat jij wil. Wanneer jij tijdens je droom lucide wordt, kan je iedere verandering maken die je wenst. Op welk gebied in je leven dan ook want wat jij meemaakt en transformeert in je lucide droom beschouwen je hersenen als waargebeurd.

 

6- Tenslotte

Je kunt lucide dromen leren in jouw tempo, op jouw manier maar doe het altijd met volledige overgave. Grijp elke kans aan om je luciditeit te versterken. Overdag en in je dromen.

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids , Volg de online cursus of gun jij je jezelf ook een vliegende start en kom je naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
Reactie plaatsen