Lucide droom

Het leuke aan het begrip lucide droom is dat het bedacht is door een Nederlander: De schrijver en psychiater Frederik van Eeden. (Schrijver van onder meer de Koele meren des doods) Met lucide verwees hij naar de heldere staat waarin de dromer terecht komt tijdens haar droom.

1- Wat is een lucide droom?

Een lucide droom hebben betekent dat de droomster, terwijl ze slaapt en droomt, zich bewust is dat ze droomt. Lucide betekent helder en is afkomstig uit het Engels. Een betere Nederlandse term voor lucide dromen zou dan ook helder dromen zijn.

Lucide dromen begint vrijwel altijd plotseling in een normale droom als de dromer zich ineens realiseert dat er iets vreemds aan de hand is. De lucide dromer heeft een apart gevoel of er gebeurt iets wat normaal gesproken onmogelijk zou zijn.

De dromer beseft ineens dat hij vliegt, herkent een droomsignaal of een opvallend droomsymbool wat vaker voorkomt in zijn of haar (lucide) dromen. Dat maakt ze bewust dat ze in een droom zitten. Er zijn echter ook mensen die lucide worden zonder duidelijke aanwijzing.

2-De mate van luciditeit

De mate van luciditeit verschilt. Bij een hoog level van luciditeit heeft de dromer in de gaten dat de gebeurtenissen zich in zijn hoofd afspelen. De lucide dromer is zich 100% bewust dat het maar een droom is. Dat er geen echt gevaar dreigt, dat hij gewoon in bed ligt en ieder moment wakker kan worden. Als zij dat wil. De dromer heeft de volledige controle.

Bij een laag level van luciditeit is de dromer zich bewust genoeg om de gebeurtenissen te sturen maar onvoldoende om zich te realiseren dat ze niet echt zijn.

Lucide dromers beschrijven hun dromen vaak als fascinerend, schitterend, levensecht en een ongelofelijk realistische ervaring. Een ervaring die met niets in het dagelijks leven te vergelijken valt. Sommigen beschouwen het als een spirituele ervaring en claimen dat het hun leven en hun visie op de wereld, en het leven, heeft veranderd.

3- Wanneer krijg je een lucide droom?

Lucide dromen vinden bijna altijd plaats tijdens de REM slaap. REM slaap is de laatste fase aan het einde van een slaapcyclus. Op dat moment bevindt ons lichaam zich in een tijdelijke spierverlamming. Met uitzondering van onze hartspier en ademhaling en ook onze ogen bewegen heel snel heen en weer.

Deze verslapping is noodzakelijk omdat, als we dromen, dezelfde hersendelen actief zijn als wanneer je overdag iets doet. De slaapverlamming zorgt ervoor dat jij niet gaat doen wat je droomt. Wel zo veilig.

In 1981 werd een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat mensen tijdens hun droom via oog-signalen aan konden geven dat ze lucide waren. De oog-signalen en de daarbij behorende hersengolven werden via elektrodes geregistreerd. Sindsdien is lucide dromen een wetenschappelijk geaccepteerd verschijnsel.

4- Waarom lucide dromen?

Ten eerste omdat het een geweldige ervaring is. Het creëert een gevoel van vrijheid, intense genot en grenzeloze mogelijkheden. Ontwaken uit een lucide droom geeft je volop energie en een frisse kijk op de dag die komen gaat. Daarom wordt het ook wel mindfulness als je slaapt genoemd

Daarnaast heb je als de dromer in je lucide droom direct toegang tot je persoonlijk onbewuste. In dit onbewuste bevinden zich al jouw ervaringen en herinneringen. De leuke maar ook de minder aangename. Deze minder aangename worden overdag onderdrukt door jouw wereldmodel maar 's nachts, wanneer dit wereldmodel inactief is, komen deze tevoorschijn in je dromen.

Dit onderdrukken overdag kost heel veel energie en dat uit zich in stress, overspannen zijn en uiteindelijk misschien wel in een burn-out.  En dit onderdrukken leidt ertoe dat je niet meer toekomt aan de dingen die je echt zou willen. Door in je lucide droom bewust te worden, heb jij direct toegang tot wat overdag al jouw energie vreet.

Door de confrontatie aan te gaan, op welke manier dan ook, vergroot jij je zelfinzicht en zelfkennis over wat jou beperkt en kun je dit, terwijl je droomt, transformeren en herprogrammeren tot wat wel voor je werkt. Zo creëer jij, terwijl je slaapt, de beste versie van jezelf en breng jij je leven weer terug in haar natuurlijke flow.

5- Is een lucide droom gevaarlijk of verslavend? 

Er zijn geen gevallen bekend waarbij het lucide dromen gezorgd heeft voor psychische stoornissen. Het is wel zo dat lucide dromen gevaarlijk kan zijn voor mensen die lijden aan een mentale stoornis zoals een psychose. Dat komt omdat voor deze mensen hun interne werkelijkheid ook de externe werkelijkheid is. En met lucide dromen kan deze interne werkelijkheid nog verder door elkaar geschud worden.

En verslavend? In een lucide droom zitten is een geweldige ervaring en het kan, als je dagelijks leven niet helemaal dat is wat je verlangt, ervoor zorgen dat je liever in een lucide droom vertoeft.

Het is echter vrijwel onmogelijk om alleen maar lucide dromen te hebben. Zelfs wanneer je op regelmatige basis lucide dromen hebt, dan blijft het grootste deel van je dromen non-lucide.

6- Tenslotte

Sommige mensen glijden als vanzelf een lucide droom in maar de meeste dromers hebben daar wat extra hulp bij nodig. Daarvoor biedt Helder Dromen je de volgende mogelijkheden:
arrow_drop_up arrow_drop_down