100% verantwoordelijkheid

100% Verantwoordelijkheid komt uit de Ho'oponopono. Ook wel bekend als een van de  Hawaiiaanse vormen van sjamanisme.

100% verantwoordelijkheid is geen techniek of een trucje maar is meer een filosofie, een levenshouding. Het is onvoorwaardelijke liefde in actie…

Het is belangrijk om te weten dat ze er in Ho’oponopono vanuit gaan, zoals in de meeste sjamanistische stromingen, dat alles wat bestaat energetisch met elkaar verbonden is. 

Het begrip 100% Verantwoordelijkheid is daar onlosmakelijk mee verbonden.

1- Wat is 100% Verantwoordelijkheid?

100% verantwoordelijkheid gaat over het nemen van verantwoordelijkheid voor niet alleen je eigen leven maar ook de pijn en verdriet in het leven van anderen waarmee je geconfronteerd wordt.

En als dit gebeurt, dan reinig je het maar daarover zo meer.

De vraag die jij jezelf stelt op een moment dat jij geconfronteerd wordt met de pijn van een ander is:

 "Wat is het in mij dat die pijn veroorzaakt bij die ander?"

Dus op het moment dat jij mij vertelt dat je verdrietig bent omdat je schoonmoeder is overleden, dan ben ik ook deelgenoot van dat verdriet. 

En dan ben ik, volgens het principe van 100% verantwoordelijkheid, verplicht om de bij mij ontstane emoties te reinigen,

Want, voortvloeiend uit de eerdergenoemde universele verbondenheid, begint de heling van de ander met mijn reiniging.

Denk aan de woorden van Albert Einstein:

"Om een verandering te creëren, moet je de verandering zijn"

2- Wat is reinigen 

Reinigen doe je op het moment dat jij negatieve gedachten of pijnlijke gevoelens ervaart. Dat kan bijvoorbeeld met het gebed van Morrnah Simeona of de 4 magische zinnetjes van Hew Len.

Op deze manier verbreek jij de (karmische) verbinding met het probleem 

Let op! Je kunt een ander alleen helpen door jouw programmering, ,de emoties en gedachtes in jou over wat die ander is overkomen in jou te reinigen. 

Dr. Hew Len de grondlegger van moderne Ho’oponopono zegt hierover:

"Ik heb de mensen niet genezen. Ik heb een deel van mezelf genezen dat ze heeft gecreëerd. Het gaat niet om die anderen. Zij hebben geen genezing nodig, jij wel. 

Zij zijn verantwoordelijk voor het reinigen van hun eigen programma's. Jij moet jezelf helen. Jij bent jouw bron van al jouw ervaringen. Dus jij moet reinigen... ”. 

Tenslotte

Je moet het zo zien: Problemen zijn mogelijkheden om te groeien. Je eigen problemen maar dus ook die van anderen, de wereld en het universum. Accepteer dat en omarm het. 

En voor de rest: Reinig, reinig, reinig…