arrow_drop_up arrow_drop_down

Creativiteit: Hoe haal jij het beste in jezelf naar boven?

George Clooney. Als het gaat over creativiteit moet ik altijd denken aan die Nespresso reclame. George staat met een espresso kopje in zijn handen en slurpt zijn koffie naar binnen. Dan komt er zo’n flinterdunne beeldschone vrouw op hem af en vraagt: “Nespresso? “. En George antwoordt dan quasinonchalant: “What else”. Wat anders?  Zo is het ook met creatief zijn. Wij, mensen, kunnen niet anders dan creatief zijn. Creativiteit? Wat anders….

1- Ieder mens is creatief

Iedere dag weer, iedere minuut. Waarom? Omdat we ons steeds aan moeten passen aan nieuwe omstandigheden. Dat is uiteindelijk hoe wij als mensheid overleven.

“Ik ben een stuk beter dan gisteren en nog lang niet zo goed als morgen – Oud Chinees gezegde.”

Op het meest praktische niveau doen we dit soort aanpassingen vaak ongemerkt. We doen het gewoon. Als mijn tattoo buurman met zijn valse rottweiler mij tegemoet komt lopen, dan ga ik toch echt even aan de overkant lopen.

Zo pas ik mij aan zonder dat ik het door heb. Ik handel onbewust omdat ik geen zin heb om met 7 hechtingen in mijn been te moeten lopen. Eigenlijk kan je dus zeggen dat dit een lage vorm van creativiteit is, een praktische oplossing.  En zo ben je de hele dag bezig om je aan te passen aan de omstandigheden om zo je dag vlot, fijn en veilig te laten verlopen.

Toch denken we bij het woord creativiteit vaak aan prestaties die het alledaagse overstijgen. Prestaties van genieën als Beyoncé, Albert Einstein, Salvador Dali, Marlene Dumas of Friedrich Nietzsche.

Mensen geboren met een groot talent die dat talent ten volle hebben benut of daar nog volop mee bezig zijn.

creativiteit helder dromen

Nu denk je misschien dat dit voor jou een ver van je bed-show is maar ook jouw creativiteit schreeuwt er om dat het vorm gegeven wordt. Hoe?Door de stappen van het creatieve proces serieus en met enthousiasme te doorlopen.

2- Het creatieve proces

 1. Doel stellen.
 2. Database opbouwen.
 3. De kruisbestuiving.
 4. Creatie.

1- Doel stellen.

Er moet een helder doel, en het besluit dit doel uit te voeren, zijn. Waarom? Ik weet niet hoe het met jullie is maar mijn beste ideeën zijn getorpedeerd door nieuwe beste ideeën.

Iets wat nog leuker, interessanter of belangrijker lijkt maar vooral omdat meestal omdat het zo makkelijk is om iets nieuws te beginnen.

Het is niet fout om nieuwe ideeën te hebben of te willen realiseren maar niet allemaal tegelijk. Dus neem een besluit. Kies het idee dat je het allerliefste wil realiseren. Laten we als voorbeeld nemen dat dit het leren van lucide dromen is.

Heb jij een andere missie? Onthoud dan dat je in dit hele artikel het woord “lucide dromen kan vervangen met jouw idee, plan, doel of besluit.

Nu wordt het zaak om dit idee te gaan voeden. Met overtuigingskracht, positieve gedachtes, sterke emoties en vooral noodzaak. Je maakt je idee zo belangrijk dat elke cel in je lichaam weet: Wij gaan lucide dromen.

Je maakt een plan wat je daarvoor moet doen en hoeveel tijd je daarvoor uit trekt. Maak helder waarom je dit wil. Stel vragen als:

 • Wat gaat het mij opleveren?
 • Wie kan ik er mee helpen?
 • Waarom is dit te gek om te kunnen?
 • Welke interessante mensen ga ik hierdoor ontmoeten?
 • Hoe helpt mij dit om een gelukkiger en beter mens te worden?
 • Wie ben ik als ik mijn doel realiseer (maak het mooi, krachtig en noodzakelijk)?
 • Hoe kan lucide dromen mij helpen mijn levensmissie te vervullen?

Je doel gaat steeds meer leven en in de volgende fase wordt dat nog sterker. Hier in de voorbereiding stort jij je namelijk vol overgave op alles wat je te weten kan komen over je doel.

2- De database opbouwen

In deze fase verzamel je alle kennis en informatie over lucide dromen die voor handen is. En stelt jezelf steeds vragen als:

 • Wat wil ik?
 • Waar heb ik nodig?
 • Van wie kan ik leren?
 • Wie is de expert op dit gebied?
 • Op welk niveau moet ik beginnen?
 • Wat weet ik al?
 • Wat van mijn huidige kennis kan ik hiervoor gebruiken?

Deze fase bestaat uit veel lezen over lucide dromen, bijeenkomsten bijwonen en trainingen volgen, het internet afstruinen op zoek naar handige tips en technieken, online forums bezoeken, contact zoeken met andere lucide dromers, goed observeren, aandachtig luisteren, informatie vergelijken en ga zo maar door.

Je hebt hier maar doel: Je wilt alles leren, weten en nog meer over lucide dromen.

Aan het einde van deze fase, zeg je tegen jezelf: “Oké, nu doe ik even niets. Ik laat alles even rusten. Ik stop met het verzamelen van informatie en laat alles wat ik geleerd en gelezen heb op me inwerken.”

Dat is het begin van de kruisbestuiving.

creatief zijn helder dromen

3- De kruisbestuiving

Creatieve geesten gaan nu nadenken, zich concentreren, mediteren, het modelleren in hun geest en de context bestuderen. Ze gaan de nieuwe informatie onbewust verbinden met hun verborgen wijsheid. Verbinden met de 3 soorten kennis in jou:

 1. Dat waar je van weet dat je het weet.
 2. Dat waar je niet meer van weet dat je het weet
 3. Dat wat je niet weet

Het ei is in aantocht en hoeft alleen nog gelegd te worden. De volgende fase is nietsdoen, de tijd nemen. Nu stop je met het actief werken aan het doel.

Je vertrouwt erop dat je er alles aan hebt gedaan en dat je genoeg kennis bezit om je lucide te gaan dromen. Je geeft je over aan een innerlijk weten dat, als de tijd daar is, met een antwoord zal komen.

Zoals de Beatles al zongen: “Let it be.

4- De creatie

Dan wordt het ei gelegd.  Als je genoeg hebt gestudeerd, de juiste aspecten van het probleem geanalyseerd hebt en de juiste psychologische gevoelens gevoed en vervolgens vertrouwt op dat wat je wilt ook komt, dan komt er uit deze kruisbestuiving een nieuwe creatie voort. Een eureka moment. Een verlichting die leidt tot: Yes.Yes.Yes

In het geval van lucide dromen is dit wakker worden in een droom. Ieder doel heeft zijn eigen eureka moment. Wil jij een boek schrijven? Dan is het eureka moment waarschijnlijk het moment waarop jij beseft hoe het verhaal in grote lijnen verloopt. Vaak is het zo, dat het veel meer lijkt alsof je eindelijk weet waar het allemaal niet over gaat. Wat je los mag laten en achter je mag laten.

Voor dat het ei een kip of een haan is, dat duurt nog wel even. Een weg die gepaard gaat met weerstand en tegenslagen maar vooral met piekmomenten en overwinningen op jezelf. De reden waarom jij doorzet, is omdat je je goed hebt voorbereidt en weet waarom je het wilt.

3- Een creatief wonderkind

Soms doorlopen genieën deze stappen onbewust. Albert Einstein bijvoorbeeld werd op school voor dom en lui gehouden.  Hij zat op school meestal maar wat te dagdromen behalve als het over natuurkunde en de kosmos ging. Dan was Albert een en al oor. Hij stortte zich op alles wat er over natuurkunde te vinden was.

Na zijn studie kon Albert maar moeilijk een baan vinden. Mede doordat hij niet zo goed was in wiskunde. Uiteindelijk vond hij een baan bij een Zwitsers patentbureau waar hij de hele dag uitvindingen van anderen moest beoordelen of er een patent op gegeven kon worden.

Een vrij monotone, zeg maar saaie baan. Het gebeurde dan ook regelmatig dat Albert even dag droomde over natuurkundige stellingen of een van zijn natuurkundige hersenspinsels aan het tekenen was. Zo bracht hij zijn tijd door. Lezend over natuurkunde en dit verbinden met zijn eigen hersenspinsels.

Op zo’n dag moment hij vanaf zijn werkplek naar de klok op kerktoren buiten en vroeg zich af of zijn tijdsbeleving anders zou zijn als hij mee zou bewegen op de wijzer van de klok. En zo ontstond de relativiteitstheorie.

4- Tenslotte over creativiteit

Dus vraag jezelf eens af: Waar ben ik bezeten van? Waar wil ik mijn creativiteit voor aanwenden? Hoe kan ik hiermee mijn leven en de wereld ten positieve veranderen? Ja, leg de lat maar hoog voor jezelf. Hoe hoger de lat, hoe groter de inspanning, hoe beter het resultaat….

PS: Wil je nog meer ontdekken over hoe jij weer kan gaan leven in je natuurlijke flow? Lees dan mijn boekje over Moderne Ho’oponopono of volg de gratis training Helder Denken

Over de schrijver
"Ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en drijft. Met Helder Dromen heb ik een platform gecreëerd waarmee ik andere mensen wil helpen wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten in hun leven. Je leven weer terug in haar natuurlijke flow krijgen, daar draait het wat mij betreft om. Hoe dat eruitziet? Geen flauw idee. Hoe dat voelt? Dat je het vrije, blije en rijke leven leeft wat jij wilt. Een quote van Lew Hen is daarbij leidend: “Als je leven moeilijk is, dan is het niet jouw leven…” Dat helpen doe ik door middel van het delen van handige tips en technieken in mijn blogs, interessante gratis boekjes en gratis trainingen. Verder heb ik al mijn kennis en kwaliteiten gebundeld in de Droom Je Vrij workshops. Ik weet dat ik niet alle wijsheid in pacht heb maar wel een wijsheid die voor anderen een bron kan zijn van persoonlijke groei, inspiratie en vooruitgang...
Reactie plaatsen

De Workshop Lucide Dromen

Ontdek de laatste tips en technieken en word een lucide dromer...

Wij gebruiken cookies....