Chakra

Een chakra is een soort energetische trechter die als een wiel draait. Via deze centra absorbeer je energie uit de kosmos en gebruik je dit voor al je fysieke, emotionele, mentale en spirituele processen.

De zeven hoofdchakra's hebben hun plaats in het fysieke lichaam in die gebieden waar de belangrijkste zenuwknooppunten voorkomen. Van hieruit verdelen zij hun energie.

Ze bestaan uit twee delen. Aan de voorkant van het lichaam draait ‘een wiel’ aangegeven met A en aan de achterkant draait zijn tegenhanger aangegeven met B. Samen vormen zij een soepel draaiende machine.

Het is belangrijk dat de voor- en achterkant  met elkaar in balans zijn. Op die manier voorzien zij het lichaam het beste van energie. De voorkant staat voor de ‘gevoelskant’, de achterkant vertegenwoordigt de ‘wilskant’.

De stuitchakra en de kruinchakra – de laagste en de hoogste in het lichaam - zijn de enige energiecentra waarvan het brede gedeelte van de trechter naar beneden respectievelijk naar boven wijst. Alle andere staan dwars op het lichaam.

 

1- Ieder chakra heeft haar eigen functie.

A- De onderste chakra's

Chakra 1 (bij stuitcentrum): De kracht van de eerste bepaalt de hoeveelheid fysieke energie die iemand heeft en de wil om in het hier en nu te leven. Daarnaast is de eerste ook belangrijk voor een goede fysieke gezondheid.

Chakra 2A (sexcentrum): Het voorste deel van de tweede  houdt verband met de kwaliteit van de liefde voor de andere sekse. Iemand met een goed werkende 2A heeft een gezond seksleven.

Chakra 2B (heiligbeencentrum): Het achterste deel van de tweede  staat voor de kwantiteit van iemands seksleven.

Chakra 3A (middenrifcentrum) gaat over de kwaliteit van het denken. Daarnaast is deze  ook verantwoordelijk voor het goed functioneren van het emotionele leven. Iemand met een open 3A, heeft een vervullend emotioneel leven.

Daarnaast staat dit energiepunt voor onze verbondenheid met andere mensen en voor het diep innerlijk weten dat je een unieke plaats in het universum hebt.

Chakra 3B (middenrifcentrum): 3B wordt ook wel de ‘healingchakra’ genoemd; dit omdat deze een belangrijke rol speelt in helingsprocessen en onder meer de fysieke gezondheid waarborgt.

Dit energiepunt is doorgaans open als je de intentie hebt om gezond te zijn en hiervoor ook moeite wilt doen.

B- Het middelste chakra

Chakra 4A (hartcentrum): Hoe beter het hartcentrum functioneert, hoe meer wij liefde voelen voor de mensen (en dieren) om ons heen. Als deze  open is, zie je de medemensen precies zoals zij zijn met alles d'r op en d’r aan.

Chakra 4B (tussen de schouderbladen): Dit centrum staat in verband met de ego-wil. Als deze open is, sta je positief tegenover het volbrengen van je levenstaken en je ziet andere mensen daarbij als steun.

Wanneer 4B groot is, maar 4A klein dan betekent dit dat iemand vooral vanuit zijn wil bepaalde zaken realiseert. Voor een dergelijk persoon is het belangrijk om te leren dat er met liefde en vertrouwen ook veel te realiseren is.

[caption id="attachment_12987" align="aligncenter" width="640"]De zeven chakra's in beeld De zeven chakra's in beeld. Met het stralende zevende chakra als helder licht....[/caption]

C- De bovenste chakra's

Chakra 5A (keelchakra): Wanneer je verantwoordelijkheid neemt voor je persoonlijke behoeften, dan draait  5A goed. Je accepteert wat je geeft en bent in staat te ontvangen.

Als je positief staat tegenover wat je krijgt kan je er op vertrouwen dat dit als vanzelf op je weg komt.  Dankbaarheid en verwondering over dit proces zal dit nog meer versterken. Je krijgt wat je geeft als je geeft wat je krijgt.

Chakra 5B (onderste nekwervel): De achterkant van de vijfde , wordt ook wel de ‘beroepschakra’ genoemd. Dit centrum heeft te maken met iemands eigenwaarde ten opzichte van de maatschappij en zijn beroep.

Als dit centrum open staat, dan biedt werk die persoon voldoende uitdagingen. Als het gesloten is weerhoudt dat je ervan te  scheppen wat je  zo graag wilt. Hier zit de angst om te falen in opgesloten.

Chakra 6A (voorhoofdscentrum):  6A houdt verband met het voorstellingsvermogen en het vermogen om te visualiseren. Deze staat voor creatieve energie en de kunst om nieuwe ideeën te ontwikkelen.

Bovendien is in dit centrum waar te nemen hoe iemand de wereld ziet en hoe hij denkt dat de wereld op hem reageert.

Chakra 6B (praktische intelligentie):  6B aan de achterkant van het hoofd - houdt verband met het verwezenlijken van de ideeën van 6A. Als dit centrum met de klok meedraait, worden de ideeën gevolgd door de juiste activiteiten.

Wanneer  6A open is, maar 6B gesloten dan zal dit betekenen dat iemand veel ideeën heeft, maar er niet in slaagt om ze te realiseren. Dit kan heel frustrerend zijn. Er zijn dan beperkende overtuigingen in het spel als “ik kan het niet”.

Chakra 7 (kruincentrum): Dit centrum – dat naar boven wijst - verbindt de mens met zijn spiritualiteit, hetgeen een heel persoonlijke ervaring is. Als deze open is, dan haalt iemand kracht en vervulling uit zijn spirituele leven.

2- De kleuren van de chakra’s.

De energiecentra's hebben allemaal een eigen kleur en voorzien een eigen lichaamsgebied van energie. Welke kleur bij welke chakra centrum hoort kan je hieronder lezen
  • 1e chakra-gezondheid- Rood
  • 2e chakra- sex,emoties- Oranje-rood
  • 3e chakra-denken-Geel
  • 4e chakra-liefde- Helder Grasgroen
  • 5e chakra-communicatie- Hemelsblauw
  • 6e chakra-intuitie-Indigo
  • 7e chakra-spiritauliteit-Wit.
Wanneer je meditatieoefeningen gebruikt waarbij chakra's het meditatieobject zijn of je wilt d.m.v. visualisatie onderzoeken of je chakra's goed functioneren, dan kan je kijken of je in je visualisatie ook deze kleuren bij de energiecentra kunt herkennen.

3- Mediteren op je chakra's

Zoals hierboven al beschreven is het werken met chakra’s krachtig als je dat doet in meditatie of een visualisatie. Je gaat in meditatie en kan dan bijvoorbeeld alle chakra’s langsgaan en dan ervaren wat je voelt.

Als je op een plek komt die gevoelig is of vreemd aanvoelt kun je daar extra aandacht aan besteden en luisteren naar wat er in je opkomt. Na de meditatie zoek je dan op over welk energiecentrum in je lichaam het gaat en wat daar dan speelt.

Meestal houdt dit in dat dit centrum minder goed functioneert.

Bij een visualisatie visualiseer je dat je op een weg loopt in een bos en dat je daar je chakra’s tegenkomt. Welke valt in het bijzonder op en wat heeft dit chakra te vertellen.

Je kunt door een bepaalde oefening ( elke heeft zijn eigen manier) deze verder openen.

Waardoor dit automatisch doorwerkt naar de andere. Je bent immers altijd 100% energie. Dus waar een chakra onderontwikkeld is, is een ander te ontwikkeld. Door de oefening kom je meer in balans.

Je kunt natuurlijk ook in je lucide dromen een reis maken langs je chakra's en bij ieder chakra ervaren hoe deze er voor staat. Breng je chakra's in balans in je lucide droom en ervaar de resultaten direct als je wakker wordt.

Werken met chakra’s kan erg helend werken en is ook een methode die je heel goed zelf kan doen. Ik heb een duidelijke basisbeschrijving gegeven. Wat ik een heel goed boek vindt over chakra’s met goede informatie en oefeningen zijn de boeken van Anodea Judith.