Neuroprogrammering

Elke keer dat je een gedachte hebt, leidt dat tot een gevoel. En dit gevoel leidt dan weer tot een gedachte die lijkt op de 1e gedachte. Hoe vaker een bepaalde ervaring zorgt voor dezelfde gedachte en gevoel des te sterker wordt deze verbinding.

Als ook steeds meer een automatisme en onbewust. Wanneer we dan op een gegeven moment een soortgelijke ervaring hebben, reageren we alsof we op de automatische piloot leven. We worden geleefd door onze neuroprogrammering

1- Wat is neuroprogrammering

Wanneer je een gedachte hebt, maken je hersenen behalve neurotransmitters, ook een andere chemische stof aan – een klein eiwit dat een neuropeptide wordt genoemd - dat een bericht stuurt naar je lichaam.

Je lichaam reageert dan door een gevoel te hebben. Het brein merkt dat het lichaam een gevoel heeft, zodat het brein een andere gedachte genereert die precies is afgestemd op dat gevoel Zodat je meer van dezelfde chemische boodschappen produceert die je in staat stellen om te denken zoals je je daarnet voelde.

Je lichaam is je persoonlijk onbewuste

Omdat gevoelens de manier van werken van het lichaam zijn, zullen deze emoties die je voortdurend voelt op basis van dezelfde gedachten, het lichaam conditioneren om die emoties te onthouden die overeenstemmen met het aangelegde denkpatroon

Dat betekent dat het helder denken en voelen niet bepaalt wat er gebeurt. Het lichaam wordt onbewust geprogrammeerd en geconditioneerd om het brein te worden. Het heeft aan een hersenprikkel, al is het maar een idee, waanbeeld, genoeg om een bepaald gevoel te activeren en daarnaar te handelen

Wanneer deze cyclus, van denken en voelen en weer voelen en denken, zich lang genoeg in ons heeft afgespeeld, programmeert ons lichaam de emoties die onze hersenen aan ons lichaam hebben opgedragen om te voelen. Deze vicieuze cyclus wordt zo geprogrammeerd dat je een dagelijks leven creëert – op basis van oude informatie die zich blijft recyclen.

Die emoties, die niets meer zijn dan de chemische verslagen van ervaringen uit het verleden, sturen onze gedachten aan en worden steeds opnieuw uitgespeeld.  Zolang dit zo doorgaat, leven we in het verleden en het is verdomde moeilijk om onze toekomst te veranderen.

2- DNA-activatie

Als tussen neuronen op dezelfde wijze vonken overspringen, stimuleert dit de afgifte van dezelfde chemische neurotransmitters en neuropeptiden in brein en lichaam. De boodschapper meert aan, de cel ontvangt de chemische boodschappen als de boodschapper het toelaat. De cel maakt dan een eiwit.

Dit nieuwe eiwit activeert het DNA van de cel binnen in de kern.  Het DNA opent en ontrolt zich, het gen wordt gelezen voor die overeenkomstige boodschap van buiten de cel, en de cel maakt een nieuw eiwit vanuit zijn DNA en geeft dit vrij in het lichaam.

Dezelfde stoffen gaan vervolgens het lichaam trainen om die emoties verder te onthouden door het opnieuw fysiek te veranderen en zo je gedrag te bepalen. Als dit proces zich jarenlang herhaalt, dan is het logisch dat dezelfde genen op dezelfde manier worden geactiveerd in een bepaalde situatie. Gewoon omdat het lichaam dezelfde gegevens uit de omgeving ontvangt.

Zo is er geen ruimte voor nieuwe gedachten. Er worden geen nieuwe keuzen gemaakt. Geen nieuw gedrag, dus geen nieuwe ervaringen en geen nieuwe gevoelens en emoties gecreëerd. Wanneer gevoelens zo de manier van denken zijn geworden, dan zitten we dus vast in een programma.

Ons denken is hoe we ons voelen, en onze gevoelens zijn hoe we denken.

Hierdoor zijn ons brein en lichaam samengebundeld tot een wereldmodel dat opgebouwd is uit al onze onbewuste en bewuste programma’s.  95% van wie je bent tegen de tijd dat je 35 jaar bent, is een reeks opgeslagen gedragingen, vaardigheden, emotionele reacties, overtuigingen, percepties en instellingen die functioneert als een onderbewust automatisch computerprogramma.

3- Zo werkt neuroprogrammering

Dus laten we zeggen dat je ooit een afschuwelijke ervaring hebt meegemaakt. Een ervaring die je emotionele littekens heeft bezorgd. (Voel je vrij om een emotioneel kwetsende ervaring naar eigen keuze hiervoor in te vullen).

Vanwege die ervaring ben je steeds banger geworden voor alles wat hier ook maar een beetje mee te maken heeft. Wat je bang maakt, is steeds sterker geworden.

Als je er alleen maar aan denkt, bevries je van de angst, schiet de stress door je lichaam, voel je al je zelfvertrouwen je in schoenen zinken, gaat je keel op slot, worden je handen koud en klam, gaat je hart tekeer, worden je gezicht en hals rood, draait je maag zich om, en stokken je hersenen ter plekke.

Omdat je lichaam zich gedraagt als je onbewuste brein, kent het geen verschil tussen de actuele gebeurtenis in je leven die de emotionele staat creëerde, en de emoties die jij door alleen eraan te denken creëert wanneer je de gebeurtenis herinnert.

Je lichaam gelooft dat het steeds weer opnieuw dezelfde ervaring beleefde, zelfs al zat jij heerlijk alleen en veilig op je bank in je veilige huiskamer. Het lichaam reageert fysiologisch alsof je inderdaad die ervaring aan het herbeleven bent in het NU.

Al deze reacties vallen onder de jurisdictie van je autonoom zenuwstelsel, het zenuwstelsel dat gaat over je onbewuste programma's. Denk aan je autonoom als automatisch – het is het deel van het zenuwstelsel dat onder meer je spijsvertering, hormoonstelsel, bloedcirculatie en lichaamstemperatuur reguleert, zonder dat jij er enige bewuste controle over hebt. En zo gaat het ook met de programma's die onbewust zijn geworden.

Je kunt proberen wat je wilt om een van deze functies bewust te veranderen, maar je zult waarschijnlijk merken dat je het niet voor elkaar krijgt.  In het geval van je lichamelijke processen, gelukkig maar. Maar in het geval van de beperkende programma's helaas. Je moet wat daar wat meer moeite voor doen.

4- Herprogrammering

Je moet je huidige programmering overstijgen. Dit kan door middel van droomkracht, het kwantummodel en mentale repetitie. Dit komt erop neer dat je je ogen sluit en je herhaaldelijk inbeeldt dat je een handeling uitvoert en mentaal de toekomst voor ogen haalt die je wenst en wie je wel wilt zijn.

Laten we deze volgorde in  detail doornemen zodat we beter kunnen begrijpen wat er bij mentale repetitie gebeurt en hoe dit werkt.

Hoe dit werkt

Als je een beeld van, of een droom over een nieuwe uitkomst mentaal herhaalt, stel je je die steeds weer opnieuw voor, totdat het beeld je vertrouwd wordt.

Hoe meer kennis en ervaring je in je hebt over de nieuwe realiteit die je wenst, hoe sterker je intentie en het verwachtingseffect zijn over deze nieuwe werkelijkheid, des te meer hulpmiddelen je hebt om daarvan een krachtig mentaal beeld te creëren.

Je herinnert jezelf eraan hoe je leven eruit zal zien en zal aanvoelen wanneer je hebt wat je wilt. Nu zet je een intentie achter je aandacht. Dan breng je je gedachten en intenties bewust met elkaar samen via een verhoogde staat van emotie, zoals vreugde of dankbaarheid.

Als je eenmaal de nieuwe emoties kunt omarmen en blij en enthousiast wordt, dompel je je lichaam in de neurochemie die er zou zijn als die toekomstige gebeurtenis daadwerkelijk aan het gebeuren was.

Je geeft je lichaam als het ware een voorproefje van de toekomstige ervaring. Je hersenen en lichaam weten het verschil niet tussen het hebben van een echte ervaring in leven, en het alleen maar denken aan de ervaring – neuro-chemisch gezien is het hetzelfde.

Dus je hersenen en lichaam beginnen te geloven dat ze op dit moment werkelijk in de nieuwe ervaring leven.

Je gebruikt de neuroprogrammering nu in je voordeel

5- Tenslotte

Door je focus op deze toekomstige gebeurtenis te blijven richten en je niet te laten afleiden door andere gedachten, draai je binnen de kortste keren het volume naar beneden van de neurale circuits die verbonden zijn met het oude zelf, hetgeen de oude genen gaat uitschakelen.

Je laat vonken overspringen tussen nieuwe neurale circuits waardoor deze samenbundelen, wat de juiste signalen op gang brengt om nieuwe genen in je lichaam op nieuwe manieren te activeren.

Dankzij de neuroplasticiteit gaan de circuits in je hersenen zichzelf reorganiseren om te weerspiegelen wat jij mentaal aan het herhalen bent. En naarmate jij je nieuwe gedachten en mentale beelden blijft verbinden aan die sterke positieve emotie werken je hoofd en lichaam samen.

Opnieuw wordt je lichaam je brein maar dat is prima want jij bepaalt wat jij je lichaam wilt laten voelen – en zo programmeer en droom jij jezelf vrij.

Naar een leven in de juiste flow….