arrow_drop_up arrow_drop_down

Lucide blijven: De uitdaging voor beginnende en ervaren lucide dromers...

Hoe gaat het met je lucide dromen? Lukt het je al?  Als dat niet het geval is , dan kan je stoppen met verder te lezen. Hier gaan we het namelijk hebben over lucide blijven en daarvoor moet je eerst lucide worden. Om dat te leren download je de De Lucide Droomgids of volg je de gratis training.

Beginnende lucide dromers worden vaak wakker op het moment dat zij lucide worden. Ze herkennen de bijzondere droomsignalen, doen een realitycheck en beseffen dat ze dromen, schrikken en vallen gelijk weer in een diepe niet lucide slaap.

Wees niet ongerust als dit je overkomt. Het is maar tijdelijk. Gewoon doorgaan want ook in je lucide droom blijven kan je trainen. Er zijn verschillende technieken die je kan toepassen.

1-  Focus op je ondergeschikte zintuig.

In je droom richt jij je op een van de minder vaak gebruikte zintuigen in lucide dromen zoals horen, aanraken, voelen, proeven of ruiken. Dat kan door het volgende te doen in je droom:

 • Luister naar stemmen, muziek of je eigen ademen.
 • Begin een gesprek.
 • Wrijf in je ogen.
 • Voel wat er met je gebeurt
 • Kijk naar je droomhanden.
 • Raak je gezicht aan in je droom.
 • Ruik waar je bent. Combineer de omgeving waar je bent met een passende geur of een tegenovergestelde.
 • Stop iets in je mond en proef.

Al deze activiteiten hebben te maken met de beroemde spin-techniek waar we zo meteen op terugkomen. Zij zijn gebaseerd op het idee van het zo vol stoppen van je waarnemingssysteem (je ziet niet alleen maar neemt alles waar) dat dit systeem haar focus van de droomwereld kan verplaatsen naar de wakkere wereld.

Hoe meer jij actief en betrokken bent in de droomwereld, des te kleiner de kans dat je vroegtijdig ontwaakt. Lucide blijven is hiervan een logisch gevolg.

2- Richt je op je droomlichaam.

Op je droomlichaam focussen is iets wat veel ervaren lucide dromers aanbevelen. Dit komt omdat je droomlichaam een van de weinig stabiele factoren is een lucide droom.

lucide blijven in een bijzondere omgeving


3- Naar de grond kijken.

Naast je droomlichaam is ook de grond onder je voeten een stabiele factor. Door je daarop te focussen vergroot jij de stabiliteit van de droom. Je kunt ook gaan bewegen. De grenzen van deze heldere omgeving op zoeken en zo zorgen dat jij je lucide droom verlengt.


4- Lucide blijven met de Spin-techniek.

Een andere techniek die veel gebruikt wordt is de spin-techniek. Deze techniek zorgt ervoor dat je door te draaien, bewegen in je lucide dromen, jij  je lucide droom verlengt.

Door snel te bewegen ontstaat er chaos in je hersenen en die denken dan: Hé, dit lijkt verdacht veel op het begin van een droom en daardoor droom je verder.

 1. Op het moment dat je lucide droom dreigt te eindigen kun je dit zien doordat het droombeeld vervaagd. Het verliest kleur en realisme, alles wordt waziger.
 2. Op het moment dat je lucide droom begint te vervagen, strek je je armen uit als Jezus aan het kruis en begin rondjes te draaien. Hoe je spint maakt niet uit. Het gaat erom dat je droomlichaam volop in beweging is.  Je moet de levendige sensatie van het spinnen door je lichaam voelen stromen. Anders werkt het niet.
 3. Terwijl je spint zeg jij tegen jezelf: Ik wil lucide blijven.
 4. Blijf spinnen totdat jij jezelf in een stabiele omgeving bevindt. Test dan of je nog steeds aan het dromen bent of misschien wakker geworden.

Normaal gesproken kom je door te spinnen in een nieuwe lucide droom terecht. Soms wordt de vervagende droom in al zijn glorie hersteld. Doordat spinnen zo’n lijfelijke gebeurtenis is, kan het voorkomen dat je in een vals ontwaken belandt.

Doe daarom een goede realitycheck en nog belangrijker: Ga er altijd vanuit dat je nog aan het dromen bent.

5- Lucide blijven: Gebruik je innerlijke stem.

Sinds we kunnen praten, gebruiken we taal om ons denken en gedrag te sturen. Onze ouders vertellen ons wat we moeten doen. Op het moment dat wij dingen zelf gaan doen, herhalen wij deze ouderlijke woorden hardop om zo het “juiste” gedrag te trainen.

Op het moment dat wij deze ouderlijke instructies ons volledig eigen hebben gemaakt, herhalen wij deze instructies zachtjes in onszelf.

Dit noemen wij vocaliseren. Als we lezen of iets nieuws en ingewikkelds moeten doen, maken we gebruik van dit vocaliseren. We herhalen, zeggen tegen onszelf, wat we moeten doen.

Dit vocaliseren (in en tegen ons zelf praten) om ons handelen bewust te sturen, kunnen we ook gebruiken om ons gedrag in lucide dromen te sturen.

Op het moment dat jij lucide droom vervaagt herhaal jij tegen jezelf: “Blijf lucide. Ik blijf lucide want er ligt nog zoveel moois op mij te wachten.”

lucide blijven door te focussen


6- Wat doe je als je wel voortijdig ontwaakt?

Het beste wat je kan doen als wel ontwaakt uit je droom, is dat je doodstil en muisstil blijft liggen. Waarom? Er is een grote kans dat je remslaap uit eigen beweging een herstart maakt zodat jij de kans hebt om bewust je lucide droom in te gaan. Dus:

 1. Blijf stilliggen.
 2. Ontspan en wacht.
 3. De droom keert terug.

7- Tenslotte

Hoe meer ervaren je wordt in lucide dromen, hoe eenvoudiger jij de situaties gaat herkennen waarin jij je luciditeit dreigt te verliezen.

Het kost je steeds minder moeite om lucide te blijven en je lucide dromen te benutten voor buitengewone avonturen, nieuwe heldere inzichten en mentale en fysieke heling…

PS: Wil je meer ontdekken over lucide, helder dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of volg de gratis training.

Over de schrijver
“Dromen. Of ze nu lucide zijn of “gewoon” ze blijven mij fascineren. Daarom schreef ik De Lucide Droomgids. Een whitepaper waarin je ontdekt wat lucide dromen zijn en hoe je eenvoudig en snel een lucide droom krijgt. Ook vind je in deze gids meer dan vijftig pagina’s over hoe jij je gewone dromen kunt vertalen naar wat ze zeggen over je dagelijks leven. Daar kan ik je ook in begeleiden. Dan gaan we samen op zoek naar de betekenis van je droom…”
Reactie plaatsen

Gratis gids over lucide dromen en meer...

Wil jij meer ontdekken over lucide dromen? In deze gids ontdek je wat lucide dromen precies inhoudt, hoe je het leert en als extra, hoe jij je normale dromen eenvoudig en effectief betekenis kunt geven...

50%
Download hier je gratis gids...
Wij gebruiken cookies....