Lucide blijven: De uitdaging voor beginnende en ervaren lucide dromers....
Wij gebruiken cookies....
Lucide blijven: De uitdaging voor beginnende en ervaren lucide dromers...

Lucide blijven: De uitdaging voor beginnende en ervaren lucide dromers...

Hoe gaat het met je lucide dromen? Lukt het of ben je nog niet gestart met het trainen? Als dat laatste het geval is, dan kan je stoppen met dit te lezen. Hier gaan we het namelijk hebben over lucide blijven en daarvoor moet je eerst lucide worden.

Beginnende lucide dromers worden vaak wakker op het moment dat zij lucide worden. Ze herkennen de bijzondere droomsignalen, doen een realitycheck en beseffen dat ze dromen maar worden dan gelijk weer wakker of vallen in een diepe niet lucide slaap.

Wees niet ongerust als dit je overkomt. Het is maar tijdelijk. Gewoon door blijven gaan want ook in je lucide dromen blijven kan je trainen. Er zijn verschillende technieken die voorkomen dat je voortijdig ontwaakt:

1-  Focus op je ondergeschikte zintuig.

In je droom richt jij je op een van de minder vaak gebruikte zintuigen in lucide dromen zoals horen, aanraken, voelen, proeven of ruiken.

 • Luister naar stemmen, muziek of je eigen ademen.
 • Begin een gesprek.
 • Wrijf in je ogen.
 • Voel wat er met je gebeurt
 • Kijk naar je droomhanden.
 • Raak je gezicht aan in je droom.
 • Ruik waar je bent. Combineer de omgeving waar je bent met een passende geur of een tegenovergestelde.
 • Stop iets in je mond en proef.

Al deze activiteiten hebben te maken met de beroemde spin-techniek waar we zo meteen op terugkomen. Zij zijn gebaseerd op het idee van het zo vol stoppen van je waarnemingssysteem (je ziet niet alleen maar neemt alles waar) dat zij haar focus niet van de droomwereld kan verplaatsen naar de wakkere wereld.

Hoe meer jij actief en betrokken bent in de droomwereld, des te kleiner de kans dat je vroegtijdig ontwaakt. Je kan niets anders dan lucide blijven.

 

2- Richt je op je droomlichaam.

Op je droomlichaam focussen is iets wat vele andere lucide dromers ook aanbevelen. Dit komt omdat je droomlichaam een van de weinig stabiele factoren is.

lucide blijven in een bijzondere omgeving


3- Naar de grond kijken.

Naast je droomlichaam is ook de grond onder je voeten een stabiele factor. Door je daarop te focussen vergroot jij de stabiliteit van de droom.


4- Lucide blijven met de Spin-techniek.

Een andere techniek die veel gebruikt wordt is de spin-techniek. Deze techniek zorgt ervoor dat je door beweging je lucide droom verlengt.

Door snel te bewegen ontstaat er chaos in je hersenen en die denken dan: Hé, dit lijkt verdacht veel op het begin van een droom en daardoor begin je te dromen…

 1. Op het moment dat je lucide droom dreigt te eindigen kun je dit zien doordat het droombeeld vervaagd. Het verliest kleur en realisme, alles wordt waziger.
 2. Op het moment dat je lucide droom begint te vervagen, strek je je armen uit als Jezus aan het kruis en begin te spinnen. Hoe je spint maakt niet uit. Het gaat erom dat je droomlichaam volop in beweging is.  Je moet de levendige sensatie van het spinnen door je lichaam voelen stromen. Anders werkt het niet.
 3. Terwijl je spint zeg jij tegen jezelf: Ik wil lucide blijven en het volgende wat je ziet is een nieuwe droomplek.
 4. Blijf spinnen totdat jij jezelf in een stabiele omgeving bevindt. Test dan of je nog steeds aan het dromen bent of misschien wakker geworden.

Normaal gesproken kom je door te spinnen in een nieuwe lucide droom terecht. Soms wordt de vervagende droom in al zijn glorie hersteld. Doordat spinnen zo’n lijfelijke gebeurtenis is, kan het voorkomen dat je denkt dat je wakker bent geworden.

Doe daarom een goede realitycheck en nog belangrijker: Ga er altijd vanuit dat je nog aan het dromen bent.

5- Lucide blijven: Gebruik je innerlijke stem.

Sinds we kunnen praten, gebruiken we taal om ons denken en gedrag te sturen. Onze ouders vertellen ons wat we moeten doen. Op het moment dat wij dingen zelf gaan doen, herhalen wij deze ouderlijke woorden hardop om zo het “juiste” gedrag te trainen.

Op het moment dat wij deze ouderlijke instructies ons volledig eigen hebben gemaakt, herhalen wij deze instructies zachtjes in onszelf.

Dit noemen wij vocaliseren. Als we lezen of iets nieuws en ingewikkelds moeten doen, maken we gebruik van dit vocaliseren. We herhalen, zeggen tegen onszelf, wat we moeten doen.

Dit vocaliseren (in en tegen ons zelf praten) om ons handelen bewust te sturen, kunnen we ook gebruiken om ons gedrag in lucide dromen te sturen.

Op het moment dat jij lucide droom vervaagt herhaal jij tegen jezelf: “Blijf lucide. Ik blijf lucide want er ligt nog zoveel moois op mij te wachten.”

lucide blijven door te focussen


6- Wat doe je als je wel voortijdig ontwaakt?

Het beste wat je kan doen als wel ontwaakt uit je droom, is dat je doodstil en muisstil blijft liggen. Waarom? Er is een grote kans dat je remslaap uit eigen beweging een herstart maakt zodat jij de kans hebt om bewust je lucide droom in te gaan. Dus:

 1. Blijf stilliggen.
 2. Beweeg geen spier.
 3. Ontspan en wacht.
 4. De droom keert terug.


7- Word bewust wakker.

Als actief blijven in je lucide droom de sleutel is naar lucide blijven, dan is het geheim naar hieruit ontwaken dat jij je aandacht en deelname aan de droom terugtrekt.

Stop met focussen op de droom en met het maken van de oogbewegingen die zo karakteristiek zijn voor lucide dromen.

Ontwaak pas uit een lucide droom wanneer jij de gebeurtenissen en ontwikkelingen onder controle hebt.


8- Tenslotte

Hoe meer ervaren je wordt, hoe eenvoudiger jij de situaties gaat herkennen waarin jij je luciditeit dreigt te verliezen.

Het kost je steeds minder moeite om lucide te blijven en je lucide dromen te benutten voor buitengewone avonturen, nieuwe heldere inzichten en mentale en fysieke heling…

PS: Wil je meer ontdekken over lucide, helder dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of volg de gratis training.

Over de schrijver
“Dromen. Of ze nu lucide zijn of “gewoon” ze blijven mij fascineren. Daarom schreef ik met De Lucide Droomgids een whitepaper waarin je ontdekt wat lucide dromen zijn en hoe je eenvoudig en snel een lucide droom krijgt. Ook vind je in deze gids meer dan vijftig pagina’s over hoe jij je dromen kunt vertalen naar wat ze zeggen over je dagelijks leven. Daar kan ik je ook in begeleiden. Dan gaan we samen op zoek naar de betekenis van je droom…”
Reactie plaatsen

Gratis gids over lucide dromen en meer...

Wil jij meer ontdekken over lucide dromen? In deze gids ontdek je wat lucide dromen precies inhoudt, hoe je het leert en als extra, hoe jij je normale dromen eenvoudig en effectief betekenis kunt geven...

50%
Download hier je gratis gids...