Je droom Herinneren: Voor Iedereen Eenvoudig Te Leren !

Je droom Herinneren: Voor Iedereen Eenvoudig Te Leren !

Wat het belangrijkste is als je met je dromen aan de slag wil of wilt leren lucide dromen?  Je droom herinneren natuurlijk. Toch is dat niet voor iedereen zo makkelijk. Mensen denken vaak dat ze niet dromen omdat ze hun dromen niet kunnen onthouden.

Dat is een misvatting. Iedereen droomt. Dromen is een biologische noodzaak. Door te slapen en te dromen rust je uit en organiseer jij je gedachten, gevoelens en emoties. Zo herstelt jouw fysieke en mentale systeem.

Zo kan jij de dag weer fris te beginnen. Het gezegde: Slaap er maar een nachtje over bezit meer waarheidsgehalte dan je nu misschien denkt.

1- Wat laat een droom ons zien?

In je onbewuste bevindt zich alles wat jij in je leven hebt meegemaakt. Bewust en onbewust. Dus ook die gebeurtenissen die jij liever vergeet.

Maar zonder dat we het door hebben, sturen deze onderdrukte emoties, gevoelens en gedachten ons dagelijks gedrag aan. Dit leidt ertoe dat jij je o.a. het volgende afvraagt:

 • Waarom kom ik toch steeds in dezelfde situaties terecht?
 • Hoe komt het dat het steeds misgaat in mijn relaties?
 • Waarom doe ik niet wat ik echt wil?

Grote kans dat zo’n onderdrukte emotie hier de oorzaak van is. In je dromen komt dit onbewuste deel van jezelf naar voren. Op een manier die verrassend en soms ook, in nachtmerries, angstaanjagend is. Dat wat je weggestopt, wil gezien, gehoord en gevoeld worden.

Je droom komt je als het ware iets vertellen en aan jou de taak om dat te ontdekken. Dat maakt je droom betekenis geven de methode om je problemen achter je te laten. Dat vereist in 1e instantie één ding. Wat dat is?……

2- Je droom Herinneren

Je droom betekenis geven vraagt dus eigenlijk twee simpele dingen:

 1. dat je droomt. Dat is logisch.
 2. dat jij je droom onthoudt. Dat is misschien een dingetje.

Het 1e punt is eigenlijk geen vraag want iedereen droomt. Jij niet, denk je? Denken dat je niet droomt komt omdat jij je droom niet meer herinnert.

Dit is echter eenvoudig te leren. Je droom herinneren is namelijk een vaardigheid en geen gave.

Om dit herinneren weer eenvoudig te maken moet je enkele stappen nemen. Neem deze stappen en geniet snel weer van de kleurrijke, prikkelende en inspirerende wereld van je dromen.

Je droom herinneren vraagt geduld, doorzettingsvermogen en toewijding. Laten we daarom snel beginnen.

A – Je Droom Herinneren Begint Met Lekker Slapen

Het is belangrijk om een goede nachtrust te hebben. In je slaap komt alles tot rust. Je gedachten, je gevoelens, je ledematen etc. Je rust fysiek en mentaal uit. Zodat jij weer fruitig en uitgerust aan de nieuwe dag begint.

Een mens slaapt gemiddeld 8 uur. Dit gebeurt in blokken van gemiddeld 2 uur. Zo’n blok bestaat uit kort door de bocht gezegd 2 fases: de diepe slaap en de REM -slaap.

De remslaap is de periode van intens levendige droomactiviteit. REM staat voor Rapid Eye Movement. In de remslaap vinden er snelle oogbewegingen plaats achter je gesloten ogen. Het is alsof er een film wordt afgespeeld achter gesloten deuren met een toeschouwer: jíj.

Het is belangrijk om te weten dat de remslaap in het eerste blok maar ongeveer 10 minuten duurt en in het laatste blok (bij een slaap van 8 uur en dus 4 blokken) maar liefst 45 minuten. Hoe langer je dus slaapt hoe meer je droomt en hoe groter de kans dat jij je droom herinnert.

Zorg voor een goed slaapcomfort zoals:

 1. een goed bed
 2. schoon bed
 3. weinig geluid
 4. een donkere kamer
 5. verduisterd

Dit is waar goed slapen mee begint zodat jij je volledig kan richten op je doel: je droom herinneren.

B –  Belangrijk Voor Je Slapen Gaat

Je bent er klaar voor om te gaan slapen. Laten we eens kijken wat we doen voor we glijden naar dromenland.

Je bent natuurlijk super gemotiveerd om je droom te onthouden. Dat is belangrijk en je enige doel.  Daarom formuleer jij voordat je gaat slapen een sterke intentie. Hier een paar effectieve voorbeelden:

 • Ik wil mijn droom herinneren en wakker worden om op mijn dromen op te schrijven.
 • Ik wil over ……….(onderwerp of thema) dromen.
 • Ik wil dat mijn droom antwoord geeft over……

Gebruik de intentie die voor jou het beste werkt. Hoe meer emotie jij voelt bij je intentie hoe groter de kans dat je hierover droomt

Het is daarom belangrijk dat je de intentie voelt in je lichaam. Alsof het echt een deel van je is. De informatie over al je bewuste en onbewuste ervaringen ligt opgesloten in je DNA. Door de intentie echt in je lichaam te voelen, activeer jij deze informatie. Zo vergroot jij je kans op een levendige droom.

Blijf deze intentie herhalen terwijl je rustig in slaap valt.

C – Extra tip om je droom herinneren makkelijker te maken

Om je droom herinneren nog succesvoller te maken is het slim om voordat je in bed gaat het volgende te doen:

 • Ga aan het voeteneind van je bed staan.
 • Visualiseer dat je in bed ligt en slaapt/droomt.
 • Maak een beeld van de situatie waarover je raad wilt.
 • Maak dit beeld zo sterk en helder mogelijk.
 • Spreek de details van het gemaakte beeld hardop uit.
 • Vraag dan raad voor de situatie.
 • Stap in bed

Ok met het dromen zit het nu wel snor maar dan komt de volgende stap en die is…….

D – Je Droom Vastleggen

Nu heb je de eerste drie stappen gezet om meer te dromen en je droom te onthouden. De volgende stap gaat over wat jij doet nadat je wakker bent geworden. Daarvoor moet je het volgende doen:

 • Nadat je wakker bent geworden: Blijf je stilliggen, houd je ogen dicht en ga je met je aandacht terug naar je droom. Zo ben je in staat om zoveel mogelijk details van de droom terug te halen.
 • Nadat je hiermee klaar bent open je je ogen en pak je een notitieblok en pen. Leg deze voor het slapen gaan naast je bed. Je kan de droom natuurlijk ook op je mobiele telefoon inspreken.
 • Schrijf alles op wat je van de droom kan herinneren.  Voeg hier je 1e gedachte, gevoel en emotie over je droom aan toe.
 • Op een later geschikt tijdstip schrijf jij je de dromen zo gedetailleerd mogelijk op in je speciale droomdagboek.
 • Gebruik een boek wat je alleen voor dit doel gebruikt. Kies een droomdagboek waar je een bepaald gevoel bij hebt.
 • Schrijf de datum bij de droom, geef de droom een titel die past bij het beeld wat je het meest opvalt in de droom.
 • Beschrijf kort je gevoel en je gedachte bij de droom indien je dat ’s nachts nog niet gedaan hebt.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je dromen ’s morgens bij het opstaan pas op te schrijven.  Er zijn echter twee belangrijke redenen om dit niet te doen:

 1. Door je slaap vergeet je dromen en als je ze herinnert dan vaak niet zo gedetailleerd.
 2. Ten tweede is het zo dat het tussentijds opschrijven of registreren ervoor zorgt dat je meer gaat dromen. Je vertelt je hersenen zo dat dromen belangrijk voor je zijn en je hersenen zijn zo ontwikkeld dat als iets belangrijk voor je is ze daar hun aandacht op richten.

3- Tenslotte over werken met je dromen

Je dromen zijn een unieke kans om aan je doelen te werken. Op welk vlak in je leven die doelen zich ook bevinden. Werk met je dromen aan je:

 • gezondheid
 • relaties
 • carrière en geld
 • nieuwe kansen
 • angsten en fobieën
 • depressieve gevoelens
 • burn out
 • verslavingen
 • stress
 • persoonlijke groei
 • je toekomstplannen

Laat deze unieke kans niet aan je voorbijgaan. Je hebt alles in je om er een succes van te maken Iedereen. Het is zoals de wereldberoemde psycholoog Carl Gustav Jung al zei:

“Wie naar buiten kijkt droomt, wie naar binnen kijkt wordt wakker”.

PS: Wist je trouwens dat je hier op de site een gratis boek over lucide dromen kan downloaden? 138 pagina’s vol info over lucide dromen en hoe je snel kan leren lucide dromen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen