arrow_drop_up arrow_drop_down
Lucide dromen: De effectiefste manier van zelfheling....

Lucide dromen: De effectiefste manier van zelfheling....

Dromen bieden vele kansen. We kunnen inspiratie op doen door onze dromen zoals bijvoorbeeld Paul MC Cartney of Vincent van Gogh deden. Of onze creativiteit vergroten zoals Lady Gaga, Einstein of Myrthe van der Meer. Een vaak onderschat vermogen van onze dromen is hun kracht tot heling. Dromen helpen je bij de heling van emotionele, spirituele, fysieke en mentale wonden.

 “Ik droom mijn schilderijen en ik schilder mijn dromen”  – Vincent van Gogh

1- Waarom moeten we eigenlijk dromen?

Iedere keer als we in slaap vallen, gebeurt er iets bijzonders in onze geest, lichaam en ziel. We dromen. Wanneer onze hoofden onze kussens raken, dan worden de figuren die we kennen als IK en Mij met een wilde gooi de wereld van ons persoonlijk onderbewuste in geworpen.

Hier komen we weer in contact met lang vergeten maar mooie herinneringen of pijnlijke gebeurtenissen waarvan we niet eens meer wisten dat we ze hadden meegemaakt.

We weten het allemaal: dromen kunnen soms overweldigend en soms zelfs angstaanjagend. Toch hebben we ze nodig want ze zijn vitaal voor ons mentaal welzijn.

Mensen die last hebben van depressie hebben namelijk een ding gemeen: ze lijden ook aan insomnia(slapeloosheid). Hoe dit komt? Geen slaap betekent geen dromen en in onze dromen verwerken we onze emoties

2- Het zit in ons DNA

We moeten dromen. Als we niet genoeg droomslaap hebben, dan lijden we. De functie van dromen zit opgesloten in ons DNA. Trouwens, bij bijna elk op aarde levend organisme en dat is dus niet zonder reden.

Het is belangrijk om te beseffen dat dromen veel meer zijn dan een bijzondere uitdrukking van onze verbeeldingskracht. Er gebeuren vele dingen op de verschillende lagen die zich onder onze dromen bevinden.

Ze helpen ons bij lichamelijk herstel terwijl we slapen, om fris en leeg wakker te worden en het verwerken van de stress waar ons leven soms garant voor staat.

Veel mensen weten dit niet maar met de juiste instelling, vaardigheden en technieken kan jij je droomervaring optimaliseren en gebruiken voor heling.

We duiken hier voor eerst in een onderzoek dat er naar dromen is gedaan maar we laten ook zien hoe lucide dromen je kan helpen met het realiseren van ongelofelijke momenten van heling en emotionele transformatie.

3- Wat zijn dromen?

Dromen zijn metaforische weergaven van wat er intern, vaak onbewust, in je omgaat. De metaforen, waar we in dromen, gebruiken beelden en vormen die we kennen uit ons dagelijks leven. Dingen die we gehoord, geroken, geproefd, gezien en gevoeld hebben.

Niet alleen de zaken die we bewust ervaren maar vooral die ervaringen die we onbewust met ons meegenomen hebben. En ons op een dieper niveau geraakt hebben.

Onze dromen maken van deze gebeurtenissen levendige voorstellingen. Je kunt zeggen dat de droom een metafoor is van wat er spiritueel, emotioneel, mentaal in je omgaat.

In therapie gebruikt men dromen om echt de diepte in te gaan en tot de kern van het probleem te komen met de cliënt.

“Dromen, lucide dromen in het bijzonder, is het ultieme middel om tot volledige zelfrealisatie te komen. Deze zelfverwerkelijking is het eindproduct van een proces van het inzicht krijgen in, het accepteren van en het integreren van je schaduwkanten in je bewustzijn.

Er ontstaat een gevoel van onvoorwaardelijk vertrouwen in jezelf ongeacht wat er dan nog gebeurt in je leven”.

Carl Gustav Jung – droomwerker, wereldberoemd psychiater, beeldhouwer

4- Dromen als je persoonlijke coach

Je leert echt veel van je dromen over jezelf, je verleden en je emotionele gezondheid. Emoties, gedachtes en gevoelens, die we onderdrukken in ons dagelijks leven, zoeken in onze dromen wanhopig onze aandacht.

Een van de meest fascinerende kansen, die dromen ons bieden, is dat we kunnen ontsnappen aan de beperkingen en grenzen van ons dagelijks leven. In dromen bestaat er geen ruimte, tijd, toekomst of een vaststaande werkelijkheid. Zo kunnen we op onderzoek in de diepere lagen van onze identiteit.

En zonder deze beperkingen zijn we in staat om de donkere kamers van ons hart te betreden en hebben we toegang tot herinneringen waar we met onze bewuste geest nooit in de buurt zouden komen. Hoe fantastisch is dat!!!

Dit buitengewone perspectief op onze emoties en innerlijk zelf, waar dromen ons toegang tot geeft, heeft ervoor gezorgd dat mensen geloven dat lucide dromen ons helpt om gebruik te maken van de ongekende kracht van de onderbewuste geest.

Hierdoor kunnen we in de lucide droom onze droomervaring zo sturen dat we er optimaal van profiteren. Zelf heling, emotionele transformatie en persoonlijke groei zijn hier het resultaat van.

5- Iedereen kan het leren.

Als ervaren lucide droom beoefenaar ben ik het levende bewijs dat dit mogelijk is. Je kunt je echt ontwikkelen als mens met behulp van je nachtelijke avonturen. Heling ontvangen in je leven op gebieden waar van je niet had gedacht dat het mogelijk zou zijn.

En dat allemaal door de kracht van lucide dromen. En weet je wat het allermooiste is? Iedereen kan leren om lucide te worden in haar dromen.om vervolgens de controle over de droom te pakken en beginnen met zelf heling.

Hoe raar en wereldvreemd onze dromen ook op ons overkomen, onderzoek heeft aangetoond dat dromen krachtige hulpbronnen zijn voor emotionele heling. Ze begeleiden ons in de uitdagingen van het leven, het opruimen van de shit en het vergroten van onze creativiteit.

6- De wetenschap & lucide dromen (voor de twijfelaars)

Net als met zoveel andere wetenschappelijke doorbraken stonden ook op het gebied van lucide dromen wetenschappers niet open voor het feit dat het mogelijk zou zij om bewust te zijn en je droom te sturen terwijl je droomt.

Veel mensen (zelfs hoogopgeleide mensen) geloofden dat lucide dromen niet meer was dan geitenwollen sokken gewauwel. Maar de kansen zijn gekeerd, wat mede te danken is aan de vasthoudendheid van sommige onderzoekers (& lucide dromers). En het onderzoek dat er naar lucide dromen is gedaan.

“Lucide dromen is een onuitputtelijke bron voor persoonlijke groei en persoonlijke ontwikkeling, het vergroten van je zelfvertrouwen, het verbeteren van je mentale en fysieke gezondheid, creatieve oplossingen en een gids op jouw pad van persoonlijk meesterschap.”

Stephen Laberge – De professor die lucide dromen op de wetenschappelijke kaart zette.

7- Een vermaard instituut bewijst het

In het vermaarde Max Planck Instituut in Duitsland werd lucide dromen(weer) bewezen als wetenschappelijk feit en aangetoond dat het te testen en te reproduceren was.

In de studie, die werd uitgevoerd, vroegen de onderzoekers aan ervaren lucide dromers om tijdens hun droom enkele standaard handelingen, terwijl ze verbonden waren met een hersenscan, te verrichten.

Met als doel om te bewijzen dat deze dromers hun bewustzijn konden behouden terwijl ze in dromenland verkeerden.

Voordat de lucide dromers gingen slapen, lieten de onderzoekers hen hun vuist ballen, eerst links en daarna rechts. Daarna vroegen ze de dromers om hen te laten blijken wanneer ze in een lucide droom zaten en vervolgens dezelfde handeling van hun vuist ballen, weer eerst links en dan rechts, uit te voeren

En wat bleek? De dromers activeerden hiermee precies dezelfde delen van hun hersenen gedurende de REM-slaap (de droomslaap) als toen ze de handeling verrichtten toen ze wakker waren.

Gaaf hé? Want hier kun je uit afleiden dat je hersenen het niet uitmaakt of het wel echt gebeurt. Dat betekent dat wat jij doet in een lucide droom voor je brein net zo echt is als wanneer je het “echt” doet.

Dat brengt ons bij de vraag welke mogelijkheden lucide, helder dromen ons allemaal biedt en hoe kan het ons helpen met het realiseren van een betere mentale en emotionele gezondheid?

8- Wat in onze dromen gebeurt, blijft niet altijd in onze dromen.

Je kunt naar je onbewuste geest, waar het mechanisme van dromen zich bevindt, kijken als een bibliotheek. Vol met informatie en verborgen wijsheid zoals wat jouw echte emoties zijn en wie voor jou emotioneel een bedreiging is.

Hoewel veel van deze geheimen diep in jouw persoonlijk onbewuste begraven en weggestopt zijn, spreken ze ineens tot ons met herkenbare stem. Zo herkenbaar dat we denken dat onze dromen echt zijn als we erin zitten.

Zelfs nadat we uit gedroomd zijn, worden we soms wakker met de gevoelens en emoties uit de droom. Op deze manier beïnvloeden deze ons dagelijks leven aanzienlijk. Heb jij dat ooit meegemaakt? Dat je zo opgestaan bent? Uitgeput voor de dag begint?

Dat je je afvroeg waarom je met een dergelijk gevoel wakker werd? Grote kans dat het een van je nachtelijke avonturen hier de oorzaak van is geweest. De meeste mensen weten dat de onbewuste geest werkt door middel van vaste patronen.

We kunnen dit ervaren omdat zo’n beetje alles binnen de menselijke psyche dat automatisme vereist. Zoals onze hartslag, ademen maar hoe we reageren op mensen in ons leven.

Ook onze emoties, gevoelens en gedachtes of die nu positief of negatief zijn worden in onze geest in patronen en gegoten. En hoe vaker we iets ondergaan of beleven, hoe krachtiger dit patroon wordt.

En het verwerken van deze ervaringen tot vaste patronen gebeurt dus door herhaling en worden bevestigd en versterkt in het droomproces.

9- Hoe kan lucide dromen helpen bij mijn emotionele heling?

Lucide dromen helpt je met het helen en transformeren van deze vaak onbewuste en ongewenste patronen. Patronen die je beperken en nu nog vastzitten in je geest, hart en leven.

Een goed voorbeeld hiervan is hoe mensen hun lucide dromen gebruiken om herhalende dromen en nachtmerries te overwinnen.

Onderzoek heeft trouwens aangetoond dat er een direct verband is tussen mensen die terugkerende nachtmerries hebben en lijden aan angsten, dwangneuroses en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Lucide worden kan deze mensen helpen deze kwalen te bestrijden. De herhalende droom en nachtmerrie stoppen door de droomervaring te veranderen tijdens de droom door bewuste sturing.

Een gedocumenteerd voorbeeld hiervan werd uitgezonden op een Engelse radiozender. Een man vertelde het bijzondere verhaal over een nachtmerrie die hem al tien jaar lang terroriseerde.

Aan deze terreur maakte hij definitief een einde toen hij, in een diepe staat van luciditeit, de confrontatie aanging met het angstaanjagende droomfiguur. Luister naar het fragment en ontdek in zijn verhaal de dingen die we hier bespraken.

10-Tenslotte

Kort gezegd, als jij bewust de uitkomst van je dromen bepaald zodat ze de beperking van je bewuste geest overstijgen, dan kan jij oude wonden helen. Deze beïnvloeden en bepalen misschien onbewust nog steeds je leven

Het vraagt wat oefenen en doorzettingsvermogen maar iedereen kan het leren. Het is namelijk een aangeboren vermogen dat weer tot leven moet worden gebracht.

En de sleutel tot een schatkist vol met oplossingen om je leven rijker, vrijer, gelukkiger en gezonder te maken. Wist je trouwens de gemiddelde droomster lucide droomt twee weken nadat zij begint met het vastleggen van haar dromen in een droomdagboek?

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids , Volg de online cursus of gun jij jezelf ook een vliegende start en kom je naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
"Ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en drijft. Met Helder Dromen heb ik een platform gecreëerd waarmee ik andere mensen wil helpen wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten in hun leven. Je leven weer terug in haar natuurlijke flow krijgen, daar draait het wat mij betreft om. Hoe dat eruitziet? Geen flauw idee. Hoe dat voelt? Dat je het vrije, blije en rijke leven leeft wat jij wil. Een quote van Lew Hen is daarbij leidend: “Als je leven moeilijk is, dan is het niet jouw leven…” Dat helpen doe ik door middel van het delen van handige tips en technieken in mijn blogs, interessante gratis boekjes en gratis trainingen. Verder heb ik al mijn kennis en nieuwste ontwikkelingen gebundeld in de workshops. Ik weet dat ik niet alle wijsheid in pacht heb maar wel een wijsheid die voor anderen een bron kan zijn van persoonlijke groei, inspiratie en vooruitgang...
Reactie plaatsen

De Workshop Lucide Dromen

Ontdek de laatste tips en technieken en word een lucide dromer...

Wij gebruiken cookies....