Autosuggestie

Autosuggestie betekent dat je door middel van je persoonlijke gedachten (suggestie) een positief of negatief effect hebt op je lichamelijk of geestelijk welzijn. Een voorbeeld van hiervan is door middel van een uitgesproken intentie jezelf programmeren om een doel te bereiken. Zelfhypnose is een van de bekendste en effectiefste vormen.

1- Wanneer autosuggestie negatief werkt...

Autosuggestie is niet altijd positief. Sommige lichamelijke klachten worden veroorzaakt door autosuggestie. Mensen kunnen zichzelf ziek praten doordat zij denken dat zij ziek zijn of denken dat ze bepaalde symptomen hebben. Deze symptomen zijn voor hen het bewijs dat ze ziek zijn.

Een veel voorkomend geval is dat men een aanval van migraine of hoofdpijn kan verklaren door autosuggestie. Vaak komt dit omdat men een dag heeft waarin veel eigenschappen heeft waarin ze normaal gesproken last hebben van deze migraine. Hierdoor creëren ze in hun hoofd het idee dat dat ze migraine krijgen en gebeurt dit ook.

Wanneer autosuggestie positief werkt...

Maar autosuggesties kunnen ook onbewust positief werken. Een deel van de werking van medicijnen wordt verklaard door het placebo-effect: doordat men weet, gelooft of hoopt dat een medicijn werkt, zal het ook werken.

Autosuggesties worden versterkt doordat wij vocaliseren. Vocaliseren houdt in, dat we vaak, terwijl we iets doen, in ons zelf praten en dit herhalen. Daardoor versterken wij onbewust de suggestie die wij in ons willen planten.

Bewust autosuggestie gebruiken...

Autosuggesties kunnen ook bewust aangewend worden, om verbetering te krijgen van het geestelijke of lichamelijke welzijn en wordt dan wel aangeduid als zelfhypnose. Hypnose is één van de vormen waarin autosuggestie aangewend kan worden gebruikt om lichamelijke of geestelijke klachten op te lossen.

Ook andere therapieën gaan uit van het idee dat de geest het lichaam kan beïnvloeden.

In lucide dromen maken wij ook gebruik van autosuggesties bij het in slaap vallen. We zetten dan onze intentie en herhalen deze terwijl we de hypnagoge staat door gaan. De hypnagoge staat kan je zien als een natuurlijke hypnotische fase waarin wij extra open staan voor suggesties. Daarnaast kunnen wij in onze lucide dromen ook autosuggesties doen om het gewenste resultaat te bereiken.