Wat betekent mijn droom? En hoe dit Chantal weer in haar kracht zette...

Wat betekent mijn droom? En hoe dit Chantal weer in haar kracht zette...

Ik ben de beste dromer van……. Ongetwijfeld een uitspraak die Louis van Gaal zou doen als hij de betekenis van zijn eigen droom zou ontdekken. Zou Louis zich dat weleens afvragen: Wat betekent mijn droom eigenlijk?

Als geoefend dromer en droomcoach ontdek ik iedere keer weer hoe effectief en doelgericht het werken met dromen is.

Van de week zat ik hierover te praten met een topcoach, iemand die zijn sporen verdiend heeft in het vak. Hij vroeg: Jeroen, hoe werkt droom coaching nou precies?

1- Wat betekent mijn droom?

Hoe het werkt ontdek je hieronder in het voorbeeld met Chantal.
Wat het is? Kort en eenvoudig samengevat: Het coachen van een droom is het helder krijgen van  ‘wat betekent mijn droom’. Het is de enige vorm van coaching waar het probleem ook de oplossing is.

"Hoe bedoel je?" vroeg hij.

Nou , zei ik, als je een andere vorm van coaching ondergaat, dan ben je vaak nog een tijd bezig om het probleem inzichtelijk te krijgen.

Met de droom heb je gelijk inzicht want in deze beeldenstorm manifesteert zich het probleem en zit de oplossing verborgen.  Dat maakt een snelle en duidelijke droomuitleg mogelijk.

Quote over wat betekent mij  droom?

2- Droomcoach: Expert in dromen uitleggen...

Een droom is een opsomming van alle eerdere ervaringen in je leven rond het probleem dat speelt. Het antwoord op de vraag, ‘wat betekent mijn droom’, ligt verborgen in deze ervaringen.

De droom gebruikt hiervoor droomsymbolen in de vorm van je rare overbuurman, olifanten, een eikenboom, kleuren, context, plaats, tijdstip en ga zo maar door.

Onthoud goed: Alles in de droom kan van betekenis zijn. Meestal zit het begin van de oplossing in een klein, opvallend detail. Een detail waarvan je als je wakker bent, snel overheen gaat., negeert. Je rationele denken kan het niet voorstellen dat het enige betekenis kan hebben.

En daar zit vaak de clou: Want wat je bewust en wakker denkt, heeft in je onbewuste vaak precies de tegenovergestelde betekenis.

De bijzondere combinatie van droomsymbolen, opvallende en onopvallende, grote en kleine, bevatten een rode draad. Een rode draad die diep in je onbewuste verborgen ligt.

Door aan de slag te gaan en deze droomsymbolen betekenis te geven, word jij je bewust van de deze rode draad. Zo ontdek jij als een ware ontdekkingsreiziger welk probleem of kans hier door de droom wordt getoond.

Of ik daar dan een concreet voorbeeld van kan geven? Aber naturlich.

Quote over persoonlijke groei - wat betekent mijn droom?

3- Wat betekent mijn droom? Het antwoord wat Chantal ontdekte...

 Chantal heet de droomster dus. Haar droom ging over Louis van Gaal. Iemand die Chantal in het “echt” een onaangename man vindt. Ehh vond.

Het is goed om te weten dat Chantal zelf al even met haar droom had gewerkt en ervan overtuigd was dat de droom over haar vader en moeder ging.

Vaak denken mensen dat droom niet over hen gaat maar over degene die in de droom verschijnt. Je dromen gaan echter altijd over jezelf. Degene die in je droom opduikt, zijn droomsymbolen. Iets in hun gedrag of wie ze zijn speelt ook een rol in jouw leven. Soms bewust maar meestal onbewust.

Vaak heb je dit weggestopt en nu laat je  persoonlijk onbewust via de droom zien hoe  de gebeurtenissen in je huidige leven gekoppeld zijn aan wat er in je droom gebeurt.

De vraag: Wat betekenen deze droomsymbolen?  beantwoorden, maakt deze onbewuste informatie bewust en klaar om jou te transfomeren.

Ok, laten we nu aan de slag gaan met het voorbeeld van Chantal

De droom van Chantal

De droom ging als volgt:

“Ik zit in een ruimte aan een tafel. Aan die tafel zit ook Louis van Gaal en zijn vrouw Truus van Gaal. Ik zeg wat en Louis kijkt stoïcijns voor zich uit. Ik richt me op Truus en die kijkt alleen geïrriteerd en boos.”

Chantal vertelde haar droom. Ze ontspande en ik begeleidde haar door de droom aan de hand van mijn methode. Hier de belangrijkste antwoorden:

  • De titel van droom –  Onaangenaam Kennis te maken
  • Het motto van de droom –  Als het zo moet laat dan maar zitten
  • Het gevoel van de droom –  Machteloosheid
  • Wat of wie is het opvallendste symbool in de droom? Louis van Gaal
  • Wat zou je hem/haar/ het willen vragen?   Ik vraag hem waarom hij zo stoïcijns doet. Hij zegt dat hij geen contact wil om dat ik hem niet gelijkwaardig benader maar als slachtoffer.
  • Wat doe je wel in de droom? (Het probleem) In de onderdanige slachtoffer rol kruipen.
  • Wat doe je niet in de droom? (De oplossing) Vanuit wie ik ben en wat ik kan dit soort mensen benaderen. Vanuit mijn kracht.
  • Ik vroeg haar wat zij bedoelde met dit soort mensen en zij bedoelde mensen die zo overtuigd zijn van zichzelf. Dat zij zich kleiner maakte, lag aan haar. Niet aan de zelfverzekerde ander.

Wat betekent mijn droom is persoonlijke groei

 4- Hoe heeft dit Chantal verder geholpen?

Nadat Chantal ontdekt had, wat haar gedrag deed hebben we gewerkt aan wat het voor haar betekende om in haar kracht te staan.

Daarna is zij met dit gevoel van kracht en deze overtuiging weer terug gestapt in de droom en ervaren hoe het is om vanuit haar kracht in dezelfde situatie te staan.

Dit was nogal een verschil. Vervolgens hebben we deze actie herhaalt met soortgelijke situaties, die zij zich kon herinneren, uit haar dagelijks leven.

De oplossing voor Chantal lag uiteindelijk in het feit dat als zij in dit soort situaties terecht kwam, waar zij hulp nodig had van een bepaald soort mensen (Van Gaal) zij automatisch in de slachtoffer rol stapte in plaats vanuit haar kracht en overtuiging op zo iemand af te stappen.

5- Tenslotte

Waarom Louis vaak in een droom voorkomt? Hoe meer emoties iemand bij je opwekt hoe groter de kans dat zo iemand in je droom verschijnt. Of dat nu positieve of negatieve emoties zijn, dat maakt niet uit.

Daarom duikt Louis op in de droom van Chantal. We kunnen namelijk veel zeggen over Van Gaal maar niet dat hij je onberoerd laat. Toch?…

PS: Meer weten? Lees dan deze blogs over hoe jij DroomDNA optimaal gebruikt of klik op deze link hieronder en lees mijn E-boekje DroomDna...

Over de schrijver
Reactie plaatsen