arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat betekent mijn droom? En hoe dit Chantal weer in haar kracht zette...

Wat betekent mijn droom? En hoe dit Chantal weer in haar kracht zette...

Ik ben de beste dromer van……. Ongetwijfeld een uitspraak die Louis van Gaal zou doen als hij de betekenis van zijn eigen droom zou ontdekken. Zou Louis zich weleens afvragen: Wat betekent mijn droom eigenlijk?

Als geoefend dromer en droomoloog ontdek ik iedere keer weer hoe effectief en doelgericht het werken met dromen is.

Van de week zat ik hierover te praten met een topcoach, iemand die zijn sporen verdiend heeft in het vak. Hij vroeg: Jeroen, hoe werkt droom coaching nou precies?

1- Wat is droom coaching in het kort?

Hoe het werkt ontdek je hieronder in het voorbeeld met Chantal.
Wat het is? Kort en eenvoudig samengevat: Het coachen van een droom, achterhalen van ‘wat betekent mijn droom’ is de enige vorm van coaching waar het probleem ook de oplossing is.

Hoe bedoel je? vroeg hij.

Nou als je een andere vorm van coaching ondergaat dan ben je vaak nog lang bezig om het probleem in beeld te brengen of te kunnen verwoorden.

Met de droom heb je gelijk beeld en geluid want dat is de droom. In deze beeldenstorm manifesteert zich het probleem en zit de oplossing verborgen.  Dat maakt snelle en duidelijke antwoorden mogelijk op de vraag: Wat betekent mijn droom?

2- Hoe geef je antwoord op de vraag: Wat betekent mijn droom?

Een droom is een opsomming van alle eerdere ervaringen in je leven rond het probleem dat speelt. Het antwoord op de vraag, ‘wat betekent mijn droom’, ligt verborgen in deze ervaringen.

De droom gebruikt hiervoor droomsymbolen in de vorm van je rare overbuurman, olifanten, een eikenboom, kleuren, context, plaats, tijdstip en ga zo maar door.

Onthoud goed: Alles in de droom kan van betekenis zijn. Meestal zit het begin van de rode draad in een klein, opvallend detail. Een detail waar je als je wakker bent, snel overheen gaat, dat wil zeggen je kan je niet voorstellen dat het enige, belangrijke betekenis kan hebben.

En daar zit vaak de clou: Want wat je bewust en wakker denkt, heeft in je onbewuste vaak precies de tegenovergestelde betekenis.

De bijzondere combinatie van droomsymbolen, opvallende en onopvallende, grote en kleine, bevatten een rode draad. Een rode draad die diep in je onbewuste verborgen ligt.

Door aan de slag te gaan en deze droomsymbolen betekenis te geven, word jij je bewust van de deze rode draad. Zo ontdek jij als een ware ontdekkingsreiziger welk probleem of kans hier door de droom wordt getoond.

Of ik hier dan nu het voorbeeld van kan geven? Aber naturlich.

3- Hoe Chantal antwoord gaf op de vraag: Wat betekent mijn droom?

Ok dat is goed. Chantal heet de droomster dus. Haar droom ging over Louis van Gaal. Iemand die Chantal in het “echt” een onaangename man vindt. Ehh vond.

Het is goed om te weten dat Chantal zelf al even met haar droom had gewerkt en ervan overtuigd was dat de droom over haar vader en moeder ging. Dit is herkenbaar.

Vaak denken mensen dat droom niet over hen gaat maar over degene die in de droom verschijnt. Je dromen gaan echter altijd over jezelf. Degene die in je droom opduikt, zijn droomsymbolen. Iets in hun gedrag of wie ze zijn speelt ook een rol in jouw leven. Soms bewust maar meestal onbewust.

Vaak heb je dit weggestopt en laat de droom zien hoe jij gebeurtenissen in je huidige leven koppelt aan deze droomsymbolen. Antwoord geven op de vraag: Wat betekenen deze droomsymbolen?  maakt deze onbewuste informatie bewust en klaar om te gebruiken.

Ok, laten we nu aan de slag gaan met een voorbeeld:

De droom van Chantal

De droom ging als volgt:

“Ik zit in een ruimte aan een tafel. Aan die tafel zit ook Louis van Gaal en zijn vrouw Truus van Gaal. Ik zeg wat en Louis kijkt stoïcijns voor zich uit. Ik richt me op Truus en die kijkt alleen geïrriteerd en boos.”

Chantal vertelde haar droom. Ze ontspande en ik begeleidde haar door de droom aan de hand van mijn methode. Hier de belangrijkste antwoorden:

  • De titel van droom –  Onaangenaam Kennis te maken
  • Het motto van de droom –  Als het zo moet laat dan maar zitten
  • Het gevoel van de droom –  Machteloosheid
  • Wat of wie is het opvallendste symbool in de droom? Louis van Gaal
  • Wat zou je hem/haar/ het willen vragen?   Ik vraag hem waarom hij zo stoïcijns doet. Hij zegt dat hij geen contact wil om dat ik hem niet gelijkwaardig benader maar als slachtoffer.
  • Wat doe je wel in de droom? (Het probleem) In de slachtoffer rol kruipen.
  • Wat doe je niet in de droom? (De oplossing) Vanuit wie ik ben en wat ik kan dit soort mensen benaderen. Vanuit haar kracht. Ik vroeg haar wat zij bedoelde met dit soort mensen en zij bedoelde mensen die zo overtuigd zijn van zichzelf dat er geen ruimte is voor de mening van de ander.

 4- Hoe heeft dit Chantal verder geholpen?

Nadat Chantal de rode draad had ontdekt was gekomen, hebben we gewerkt aan wat het voor haar betekende om in haar kracht te staan.

Daarna is zij met dit gevoel van kracht en deze overtuiging weer terug gestapt in de droom en ervaren hoe het is om vanuit haar kracht in dezelfde situatie te staan.

Dit was nogal een verschil. Vervolgens hebben we deze actie herhaalt met soortgelijke situaties, die zij zich kon herinneren, uit haar dagelijks leven.

De oplossing voor Chantal lag uiteindelijk in het feit dat als zij in dit soort situaties terecht kwam, waar zij hulp nodig had van een bepaald soort mensen (Van Gaal) zij automatisch in de slachtoffer rol stapte in plaats vanuit haar kracht en overtuiging op zo iemand af te stappen.

5- Tenslotte

Waarom Louis vaak in een droom voorkomt? Hoe meer emoties iemand bij je opwekt hoe groter de kans dat zo iemand in je droom verschijnt. Of dat nu positieve of negatieve emoties zijn, dat maakt niet uit.

Daarom duikt Louis op in de droom van Chantal. We kunnen namelijk veel zeggen over Van Gaal maar niet dat hij je onberoerd laat. Toch?…

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids  of volg de gratis training ,

Over de schrijver
"Ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en drijft. Met Helder Dromen heb ik een platform gecreëerd waarmee ik andere mensen wil helpen wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten in hun leven. Je leven weer terug in haar natuurlijke flow krijgen, daar draait het wat mij betreft om. Hoe dat eruitziet? Geen flauw idee. Hoe dat voelt? Dat je het vrije, blije en rijke leven leeft wat jij wil. Een quote van Lew Hen is daarbij leidend: “Als je leven moeilijk is, dan is het niet jouw leven…” Dat helpen doe ik door middel van het delen van handige tips en technieken in mijn blogs, interessante gratis boekjes en gratis trainingen. Verder heb ik al mijn kennis en nieuwste ontwikkelingen gebundeld in de workshops. Ik weet dat ik niet alle wijsheid in pacht heb maar wel een wijsheid die voor anderen een bron kan zijn van persoonlijke groei, inspiratie en vooruitgang...
Reactie plaatsen

De Workshop Lucide Dromen

Ontdek de laatste tips en technieken en word een lucide dromer...

Wij gebruiken cookies....