arrow_drop_up arrow_drop_down

Helder Denken: Vergroot je persoonlijke effectiviteit...

Mei 2013 volgde ik een training in magnetische hypnose. Ik zat toen nog erg vast in mijn verleden en aan de oude programma’s die daar mee verbonden waren. De trainer was een begenadigd hypnotiseur. In een oefening keek hij mij aan en zei: Stop met denken. Stop met denken. Niet zo’n beste suggestie want als je een denker bent, ga je je dan afvragen, tenminste ik toen wel; hoe doe je dat dan stoppen met denken?

Nee, dat kan niet. Dat is een suggestie in de categorie stop met ademen of stop met voelen. Wat wel kan is stop met deze gedachten, verander je denken, stop met vastzitten aan deze gedachten en verrijk je denken door nieuwe ideeën, inspiratie, bewustwording en los te laten wat niet meer voor jou werkt. Hoe je dat doet? Dat is simpel: Begin met helder denken.

Helder denken doe je wanneer je volledig bewust van het nu bent, en weet dat de werkelijkheid die jij voor jezelf geschapen slechts een kleine afspiegeling is van wat er werkelijk allemaal mogelijk is.

Een heldere denker is gefocust op wat zij wel wil en zich bewust dat alles wat zij nodig heeft aan hulpbronnen zich in haar bevindt. En dat succes alleen te meten is aan de hand van wat jij onder succes verstaat.

1- Hoe raakt je heldere denken vertroebeld?

De meeste mensen maken shit mee. En als zulke nare gebeurtenissen zich vaker voordoen, dan denkt ons wereldmodel dat dit gewoon is en wapent zich daartegen met een reactie. Dat is op zich een prima mechanisme. Tenzij je als klein vijf jarig meisje aan je haar getrokken bent in de speeltuin door je zeven jaar oude buurjongen. Niet een keer maar veelvuldig, En hoe vaker je buurjongen aan je haar heeft getrokken, des te groter de kans dat deze reactie een onbewust programma is geworden.

Nu ben je dertig en ligt dit programma ergens in je persoonlijk onbewuste op de loer om geactiveerd te worden. Het zou zo maar kunnen dat wanneer jij denkt dat iemand iets bij je doet wat dezelfde emoties veroorzaakt, bijvoorbeeld een collega of vriend die een flauwe grap over je maakt, dat jij weer reageert als die vijfjarige. Niet heel effectief en productief meer.

Misschien spreekt je collega/ vriendin je aan op die heftige verbale reactie. En dan komt er een moment dat jij jezelf afvraagt: Waarom reageer ik zo en vraagt je je af hoe je dit kunt veranderen?

“Laat dat wat onzichtbaar is zichtbaar worden…”

2- Hoe kan je veranderen?

Je zit vast, op dit gebied in je leven Vast zitten is gewoon heel vervelend want het stopt de natuurlijke flow in je leven. Energie die vrij moet bewegen wordt geblokkeerd en kan niet gebruikt worden voor wat je wel wilt in je leven.

Het is belangrijk dat jij je bewust wordt van de automatische, en vaak onbewuste programma’s, die jouw leven beperken.

Hoe? Met behulp van Helder Denken ontdek jij manieren en wegen om die vastzittende energie weer te laten stromen. Helder Denken gaat over het oplossen en helen van blokkades, weer ruimte  maken en energie bevrijden om nieuwe ideeën of de aangrenzende mogelijkheid toe te laten in jouw leven. Daar vind je op Helder Dromen vele methodes, boekjes en trainingen over.

Het interessante is dat deze trainingen, en ook veel van de gratis boekjes, gebaseerd zijn op van de dezelfde uitgangspunten waar jij je aan vast kunt houden wanneer jij je denken wilt vrijwaren van beperkte overtuigingen, stress en angst. En zo je denken helder wilt maken en houden. Te beginnen met het eerste uitgangspunt:

A-    De wereld is zoals jij denkt dat hij is…

De werkelijkheid zoals wij die ervaren is niets meer dan wat ons wereldmodel ons laten zien. Dit wereldmodel bestaat uit ontelbare programma’s die zijn opgebouwd uit onze ervaringen, overtuigingen, verwachtingen, intenties, emoties en verlangens.

Als je accepteert dat jouw werkelijkheid alleen maar is wat jij denkt dat het is, dan weet je ook dat je niet hoeft te accepteren hoe het nu gaat. Dat er voorbij aan jouw denken, voorbij aan ieders denken, een wereld vol nieuwe waarschijnlijkheden en mogelijkheden ligt.

B-    Alles is één

Bekend uit de chaostheorie is dat Meteorologen het idee verkondigen dat de vleugelslag van een vlinder in Japan een storm kan veroorzaken op de Veluwe. Hoe dat kan? Omdat alles met elkaar verbonden is. Wij zijn allemaal gemaakt van dezelfde energie en die energie vormt een groot bewustzijn.

Geloven dat er geen grenzen zijn is jezelf belonen met een ongekende vrijheid maar de keerzijde is de totale verantwoordelijkheid voor je eigen acties en reacties

Als wat je doet zal iets anders beïnvloeden en veranderingen om jou heen doen dat ook met jou. Een verbetering in jou is dus een vooruitgang voor de hele schepping.

C-    Focus je aandacht, vergroot je persoonlijke kracht

Voor dat de kwantumfysica en het kwantummodel dit bewezen, wisten de Wijzen van de Oudheid dit al. Jouw concentratie of aandacht op iets produceert een energetische verbinding met het betreffende ding. En deze aandacht zal een creatief effect hebben, bepaald door de aard van de gedachten (positief/negatief) die de aandacht vergezelt.

“Alles wat aandacht krijgt, groeit…”

Als energie stroomt naar wat je aandacht geeft, dan geeft gefocuste aandacht kracht aan het object van jouw aandacht. Focus op ziekte en de ziekte zal toenemen in je leven. Focus op geluk en je zal er meer van krijgen. Focus op gebrek en het zal toenemen. Focus op overvloed en het zal je leven binnenstromen.

Natuurlijk, als je focus verward is, dan krijg je halve resultaten. Het loont om je bewust te worden van waar jij je aandacht op richt.

Is het je ooit opgevallen dat hoe leuker je iets lijkt, hoe makkelijker je daadwerkelijk in actie komt?  Wat je aandacht pakt, trekt ook je emotionele, mentale en fysieke energie aan. En dat het ook zo is dat zaken, waar je de interesse in verliest, automatisch naar de achtergrond verdwijnen.

Als je leert je te focussen op commando en het vasthoudt, dan heb je een van meest belangrijke en effectieve tools tot je beschikking die je kunt bezitten.

D-    NU is het moment

Jouw energie, jouw innerlijke kracht bestaat alleen in het nu. Dit NU is net zo lang als jij het vasthoudt. Nu is alles wat we er is. Want je kunt niet in het verleden of in de toekomst handelen, daarom is het zonde om je tijd te verdoen aan spijt over het verleden of je druk te maken om de toekomst.

Omdat NU echt het moment van kracht is, dan is ieder moment een kans om je leven te verbeteren. Hoe klein die verbetering ook is. Op ieder moment, dat niet vertroebeld wordt door gedachten aan het verleden of de toekomst, kun jij beginnen met je veranderingsproces.

Geef toe, zowel het verleden als ook de toekomst heeft nu een geen enkele waarde. Je kunt ze niet aanraken, proeven, voelen, zien en op reageren.

Maar wat dan met alle ervaringen, positief en negatief, die mij gemaakt hebben wie ik ben en die mijn leven gevormd hebben? En de pijn die ik te verduren heb gehad?

Alles wat je nu hebt zijn alleen maar herinneringen aan die zaken. En je reageert op wat toen was en niet wat nu is. Deze herinneringen bestaan in het NU en je kan je verbinding met ze veranderen – de betekenis die je ze geeft – en daarmee het effect op je leven.

 “Het is nooit te laat voor een gelukkige jeugd…”

En wat betreft de toekomst: Niemand weet echt – zelf de beste natuurkundige, briljantste helderziende en kundigste meteoroloog niet – wat er komen gaat. Mensen kunnen logisch of intuïtief voorspellingen doen die soms uitkomen en soms niet maar niemand weet het echt.

Het enige wat we weten is dat we NU hebben en dat jij NU kunt veranderen.

Wanneer je denkt dat je gevoel over het verleden niet te veranderen is en het je daardoor aan motivatie en discipline ontbreekt in het heden, dan is het eenvoudig om weg te zakken in een moeras van slachtofferschap en geen actie te ondernemen. Wanneer jij denkt dat de toekomst voorbestemd en onveranderbaar is, dan zijn er ook geen prikkels om de regie over je leven in handen te nemen.

Maar als je accepteert, dat er een verband bestaat tussen wat jij nastreeft en je toekomst en de betekenis die jij aan je verleden geeft en hoe dat je nu beïnvloedt, dan ga jij je vrije wil gebruiken jezelf toestemming om alles te doen wat je wilt.

Schenk jij jezelf de vrijheid om je leven te maken zoals jij wilt.

E- Je moet ervan houden

Ergens van houden zorgt voor effectieve actie. Liefde is namelijk niet alleen een gevoel of gedrag maar het betekent ook een middel tot verandering. Liefde is een spirituele kracht die groeit terwijl angst, oordeel, cynisme en kritiek hebben afneemt.

Een oprecht liefdevol verlangen is de meest effectieve spirituele kracht die de wereld kent. Het doorbreekt de obstakels die je huidige denken nu nog beperkt. De kracht van liefde maakt alles vloeibaar. Want niets is sterker dan liefde en zo maakt het weg vrij voor een helder denken en een leven vanuit je natuurlijke en duurzame flow

Liefde kan worden uitgedrukt in zegeningen, mantra’s, gebeden, waarderingen en dankbaarheid. Oude programma’s worden gevoed door de pijn en het gevoel van controle wat ze geven. Wanneer jij je bewust bent van zo’n programma kan alleen het mantra van ” ik hou van jou” het begin zijn van een grote verandering in jouw leven. Eigenlijk is dit het principe van Ho’oponopono, mijn favoriete methode om jezelf te helen.

Ergens van houden gaat niet alleen alleen over de passieve staten van geluk, compassie, vriendschap, genade en de positieve grondhouding van onvoorwaardelijke liefde. Houden van gaat ook over de bewuste en actieve staten van vriendelijk zijn, dankbaarheid, verlangen, enthousiasme, passie en opwinding

Actief of passief, liefde zet zaken in beweging, en dat is de essentie van haar kracht. Het is de drijvende kracht die ervoor zorgt dat dingen gebeuren – de zachte energie die weerstand doet smelten en magische dingen laat gebeuren.

Wil jij je levensmissie vervullen, begin dan te houden van hoe je leven dan zal zijn. Houd ervan alsof het nu al gerealiseerd is en je bent al verder dan menigeen ooit zal komen….

F-    Alle kracht is innerlijke kracht

Er is geen kracht buiten ons want geen persoon, wezen, ding of omstandigheden heeft enige macht over ons. Door onze eigen besluiten en overtuigingen kunnen we doen alsof anderen meer macht over ons hebben dan wij zelf maar ook die kracht komt van binnenuit.

Voor de heldere denker geeft dit rust en ruimte. Je hoeft alleen maar te vertrouwen op jezelf en te omarmen wat erop je weg komt, wat je al kunt en kent en wat je nog mag leren. De overtuiging dat jouw innerlijke kracht jou leidt, en dat dit genoeg is, beschermt je tegen en behoed je voor de verstorende en vertroebelende invloed van de mensen en de wereld op je heen.

Helder Denken is gebaat bij vertrouwen in jezelf, een gezond zelfvertrouwen. Dit betekent dat, wanneer je iets echt wilt, jij de persoonlijke kracht al bezit om dit te realiseren.

G – Jouw succes is de enige waarheid

Kun je iemand succesvol noemen die de top heeft bereikt in haar beroep maar daarvoor haar gezondheid heeft verwaarloosd? Kan een man succesvol worden genoemd als hij nadat hij een gezond en gelukkig gezin heeft grootgebracht, depressief en onvervuld achterblijft? Als je de wereld verovert maar je verliest jezelf, ben je dan succesvol?

Er is voor de heldere denker maar één vraag die ertoe doet: Werkt het?  Het staat je vrij om je dromen, denken, doen te veranderen, overtuigen te verbeteren en technieken te bedenken of aan te passen met als doel jouw beoogde resultaat te bereiken.

Toch doe je er goed aan dit succes niet alleen meten aan de hand van jouw doel. Alles is met elkaar verbonden, dus is het ook belangrijk om de consequenties van dit doel niet uit het oog te verliezen. Met andere woorden we moeten ook de sociale, milieu en menselijke aspecten van een resultaat meenemen om te bepalen of iets een succes voor ons is of niet.

Harmonie tussen deze drie is belangrijker dan evenwicht. Dus als je streeft naar onbeperkte rijkdom of erkenning, intimiteit of vriendschap, gezond of gespierd zijn, neem dan ook mee wat dit streven met jou persoonlijk, de mensen om je heen en de wereld doet. Want uiteindelijk is alles met elkaar verbonden…

3- Tenslotte

Helder denken is een manier van leven. Je  bewust blijven van hoe je gedachten en voelen je kunnen beperken. En weten dat er meer is dan deze begrensde programmering. Dat er voorbij aan wat jij nu denkt een wereld vol nieuwe ideeën, inspiratie, aangrenzende mogelijkheden ligt en het enige wat je hoeft te doen om hier toegang tot te krijgen is je denken helder te maken…

PS: Wil je nog meer ontdekken over hoe jij weer kan gaan leven in je natuurlijke flow? Lees dan mijn boekje over Moderne Ho’oponopono of volg de gratis training Helder Denken

Over de schrijver
"Ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en drijft. Met Helder Dromen heb ik een platform gecreëerd waarmee ik andere mensen wil helpen wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten in hun leven. Je leven weer terug in haar natuurlijke flow krijgen, daar draait het wat mij betreft om. Hoe dat eruitziet? Geen flauw idee. Hoe dat voelt? Dat je het vrije, blije en rijke leven leeft wat jij wilt. Een quote van Lew Hen is daarbij leidend: “Als je leven moeilijk is, dan is het niet jouw leven…” Dat helpen doe ik door middel van het delen van handige tips en technieken in mijn blogs, interessante gratis boekjes en gratis trainingen. Verder heb ik al mijn kennis en kwaliteiten gebundeld in de Droom Je Vrij workshops. Ik weet dat ik niet alle wijsheid in pacht heb maar wel een wijsheid die voor anderen een bron kan zijn van persoonlijke groei, inspiratie en vooruitgang...
Reactie plaatsen

De Magie Van Moderne Ho'oponopono

Met moderne Ho'oponopono realiseer jij op een eenvoudige maar super effectieve manier de beste versie van jezelf..

De Lucide Droomgids

In De Lucide Droomgids leer jij wat lucide dromen is en  hoe je het kunt leren. Met als bonus hoe jij je gewone dromen betekenis kunt geven...

Wij gebruiken cookies....