NLP

Wat is dat nu eigenlijk NLP?  NLP staat voor Neuro Linquistisch programmeren. Kort uitgelegd:  Wat zeg je tegen jezelf in jezelf en hoe programmeer je jezelf zo dat je gaat doen wat beter voor je werkt.

1- Hoe is NLP ontstaan?

NLP is een techniek die ontstaan is toen Richard Bandler en John Grindler zagen dat sommige therapeuten veel succesvoller waren dan anderen. Zij kwamen er achter wat deze mensen deden en begonnen dat vast te leggen.

Hierdoor ontdekte zij de patronen achter dit succesvolle gedrag en waren zij in staat om dit zelf ook zo toe te gaan passen.

Dit is wat we in NLP modelleren noemt. Dit kun je misschien wel de belangrijkste techniek uit NLP noemen.

Ze kwamen erachter dat deze therapeuten succesvol waren omdat zij hun clïenten in een trance brachten, ook wel hypnose genoemd. Het probleem was echter dat hypnose in veel staten in de Verenigde Staten verboden was.

Eigenlijk is NLP dus een verzameling trance /hypnose technieken met als doel om jezelf of je cliënt zo te programmeren dat je gaat doen wat je wilt doen om bepaalde doelen te realiseren in je leven.

Dat kan door middel van het modelleren van de toppers op het gebied waar je iets van wil leren.

En door precies te doen wat zijn doen kan jij dezelfde resultaten bereiken. Daarvoor is het belangrijk dat je heel specifiek kijkt wat hun strategie is. So far so easy.

2- Beren op de weg.....

Als je daarmee aan de gang gaat zal je merken dat sommige delen van de modellering heel makkelijke gaan en dat andere delen. Je stuit op weerstand in jezelf omdat er dingen niet lukken die nodig zijn.

Dit noem je in de NLP een beperkende overtuiging.

De trancetechnieken zijn hierbij nodig om je uit dit patroon van weerstand te krijgen. Je hebt je in de loop der jaren iets aangeleerd waardoor je nu niet in staat bent om succesvol te modelleren.

De oplossing van dit probleem ligt in je onbewuste. Je onbewuste is de kennis waar je nu geen gebruik van maakt omdat je wereldmodel dat tegenhoudt.

Je model van de wereld is er op gericht om alles te houden zoals het is waardoor het niet zo makkelijk wordt om zo een negatieve overtuiging om te zetten in positieve overtuigingen.

De trancetechnieken zijn nodig om het huidige wereldmodel te omzeilen. Het bewuste moet in verwarring worden gebracht zodat het omzeild kan worden. Zodat je in het onbewuste energieveld kan komen waar onbeperkte verandering mogelijk is.

De basis NLP techniek

Er zijn vele verschillende nlp-technieken die allemaal dezelfde basis hebben namelijk:
  • je wordt een met je probleem (associeren)
  • je zet het probleem op afstand van jezelf (dissocieren)
  • je neemt de hulpbron die je nodig hebt om het probleem op te lossen
  • je kijkt geassocieerd met de hulpbron naar hoe het nu voor je is
Dit is even in het kort ( heel erg in het kort) hoe het werkt.

Als ik het in een zin kan formuleren dan is NLP de methode van de onbeperkte mogelijkheden.

Het helpt je om alles, wat in je zit, eruit te krijgen in je dagelijks leven en zo je leven makkelijker en zeker ook uitdagender te maken dan het nu is.