arrow_drop_up arrow_drop_down
21 januari 2017 

Dream Mapping : Geef je dromen betekenis en ontdek wat er echt speelt...

Dream Mapping. Vaak zorgen dromen een beeld wat ons verward. Een stroom van beelden, gevoelens, geluiden en gedachten die elke samenhang missen. De ene droom in de nacht laat ons een heel ander idee zien dan de droom die daar gelijk opvolgt.

En toch zijn ze verbonden met elkaar. Jij kunt elke droom stuk voor stuk betekenis geven maar misschien is het handig om ze in een bredere context betekenis te geven. Hoe? Met Dream Mapping.

1- Wat is Dream Mapping?

Dream Mapping is een methode om een aantal dromen op een snelle manier te duiden en zo tot inzicht te komen wat hun rode draad is. Het bijzondere van Dream Mapping is dat je per droom niet heel diep gaat om de droom te duiden maar dat de combinatie van duidingen die helderheid en duidelijkheid geven.

Daarbij komt er vaak een thema naar voren. Een specifiek onderwerp zoals faalangst, moed of relaties naar voren. Een dergelijk droomthema kan jou ook weer helpen om lucide te dromen.

Dromen hebben verschillende lagen. En normaal gesproken pel jij de droom als een ui. Laag voor laag leg jij de verborgen essentie van de droom bloot. Met Dream Mapping gaan we niet tot alle lagen gepeld zijn. Bij Dream Mapping pakken we in 10 vragen de essentie van iedere droom.

2- Hoe werkt Dream Mapping?

Om met Dream Mapping te werken moet je al een tijdje met je dromen werken. Je hebt namelijk minimaal 7 opeenvolgende dromen of droomfragmenten nodig om een Dreammap te maken.

Je hebt hiervoor nodig:

 • een A3 of A2 vel papier
 • minimaal 8 kleurenstiften

Nu ben je klaar om Dream Mapping te beginnen (Kijk naar het voorbeeld van de map op deze pagina.)

 1. Je schrijft midden op het vel Dream Map en geeft deze een naam. Niet te lang over nadenken. Gewoon het eerste wat in je opkomt.
 2. Dan schrijf je de titel van elke droom met een aparte kleur stift op het blad. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, maak je titel dan op basis van het meest opvallende droomsymbool.
 3. Zorg dat je genoeg ruimte laat om antwoorden bij de titel te schrijven.
 4. Maak door middel van een lijn een verbinding tussen elke droomtitel en de titel van map.wat is dreammapping?

Nu is de map klaar voor gebruik. We gaan nu bij elke droom 10 vragen stellen waarop jij in 1 woord antwoord moet geven.

 • Haal 7 tellen diep adem, houd je adem 7 tellen vast, adem in 7 tellen uit en adem pas na 7 tellen weer in. Herhaal dit vijf keer.
 • Pak een droom en lees hem aandachtig.
 • Laat de droom minimaal 1 minuut op je inwerken. Richt je aandacht steeds weer op de droom.
 • Na één minuut of langer beantwoord jij de volgenden vragen met één woord. Schrijf gewoon het eerste woord op wat in je opkomt:
 1. Wat is je 1e gevoel?
 2. Wat is je 1e gedachte?
 3. Waar ben je?
 4. Wat valt je op?
 5. Wat doe je?
 6. Hoe doe je het?
 7. Waarom doe je het?
 8. Wie ben je nu dit doet?
 9. Wat wijkt er af van je dagelijks leven?
 10. Wat wil je veranderen?

3- Geen goed of fout

Het is goed om te beseffen dat er geen goed of fout bestaat in het beantwoorden van deze vragen. Het is juist belangrijk om de vraag te stellen en gelijk te antwoorden. Zo voorkom je dat je een antwoord gaat bedenken wat “goed” is.

Je schrijft de antwoorden op rondom plek die jij de droomtitel hebt gegeven op de map. Herhaal  bovenstaande stappen voor elke droomtitel.

Uiteindelijk ontstaat er een landschap van titels en antwoorden. Bekijk de Dream map aandachtig. Valt je iets op in de antwoorden of was dat je al opgevallen bij het antwoord geven? Herken je een patroon in je gevoel, gedachte of de andere antwoorden?

Misschien heb je het idee dat er in deze droommap geen bijzonderheden te vinden zijn. Dan raad ik je aan om de map weg te leggen en er de volgende dag met een nieuwe en frisse blik nog een keer naar te kijken. Misschien zie je de 1e keer het patroon niet maar dat is er altijd.

4- Waarom Dream Mapping?

Ik gebruik Dream Mapping omdat het een effectieve methode is om de onderliggende boodschap en betekenis van je dromen te ontdekken. Het werken met 1 droom geeft vaak antwoord op een specifieke vraag. Bij Dream Mapping kom je vaak op thema wat eigenlijk in al je dromen wel een rol speelt.

Het zit vaak niet eens zo diep verborgen in de droom maar is zo gewoon en duidelijk dat het niet meer opvalt hoe dit je beperkt. Het is als die ui. De schil eraf halen is zo gewoon dat je er niet eens meer bij stil staat. En door meerdere dromen te verbinden wordt jij vaak gewezen dat er ook nog een schil om heen zit.

5- Tenslotte

Dream Mapping vraagt een bepaalde vaardigheid en snelheid. Het tempo waarin jij antwoorden geeft op de vragen bepaalt de kracht van de methode. Lees de antwoorden ook niet terug.

Zet je voet op het gaspedaal en ga naar de volgende vraag. Het mag best een beetje chaotisch en ongestructureerd. Met honderdtwintig km door de bocht. Heerlijk een gevoel van vrijheid, voorbij aan goed en fout.

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids  of volg de gratis training op deze site.

Over de schrijver
“Dromen. Of ze nu lucide zijn of “gewoon” ze blijven mij fascineren. Daarom schreef ik De Lucide Droomgids. Een whitepaper waarin je ontdekt wat lucide dromen zijn en hoe je eenvoudig en snel een lucide droom krijgt. Ook vind je in deze gids meer dan vijftig pagina’s over hoe jij je gewone dromen kunt vertalen naar wat ze zeggen over je dagelijks leven. Daar kan ik je ook in begeleiden. Dan gaan we samen op zoek naar de betekenis van je droom…”
Reactie plaatsen

Gratis gids over lucide dromen en meer...

Wil jij meer ontdekken over lucide dromen? In deze gids ontdek je wat lucide dromen precies inhoudt, hoe je het leert en als extra, hoe jij je normale dromen eenvoudig en effectief betekenis kunt geven...

50%
Download hier je gratis gids...
Wij gebruiken cookies....