Dream Mapping : Geef je dromen betekenis en ontdek wat er echt speelt...

Dream Mapping : Geef je dromen betekenis en ontdek wat er echt speelt...

Dream Mapping. Vaak zorgen dromen voor een beeld wat ons verward. Een stroom van beelden, gevoelens, geluiden en gedachten die elke samenhang missen. De  droom in de eerste nacht laat ons een heel ander idee zien dan de droom die daar gelijk opvolgt.

En toch zijn ze verbonden met elkaar. Jij kunt elke droom stuk voor stuk betekenis geven maar misschien is het handig om ze in een bredere context betekenis te geven. Hoe? Met Dream Mapping.

1- Wat is Dream Mapping?

Dream Mapping is een methode om een aantal dromen op een snelle manier te duiden en zo tot inzicht te komen wat hun rode draad is. Het bijzondere van Dream Mapping is dat je per droom niet heel diep gaat om de droom te duiden maar dat de combinatie van duidingen die helderheid en duidelijkheid geven.

Daarbij komt er vaak een thema naar voren. Een specifiek onderwerp zoals faalangst, te weinig zelfvertrouwen of dat jij denkt dat je niet goed genoeg bent. Of dat er niemand echt van je houdt. Zo’n  droomthema helpt jou dan weer om lucide te dromen.

Dromen hebben verschillende lagen. En normaal gesproken pel jij de droom als een ui. Laag voor laag leg jij de verborgen essentie van je droom bloot met je dromen betekenis geven. Met Dream Mapping gaan we niet tot alle lagen gepeld zijn. Bij Dream Mapping pakken we in 4 korte vragen de essentie van iedere droom.

2- Hoe werkt Dream Mapping?

Om met Dream Mapping te werken moet je al een tijdje met je dromen werken. Je hebt namelijk minimaal 7 opeenvolgende dromen of droomfragmenten nodig om een Dreammap te maken.

Je hebt hiervoor nodig:

 • een A3 of A2 vel papier
 • minimaal 8 kleurenstiften

Nu ben je klaar om Dream Mapping te beginnen (Kijk naar het voorbeeld van de map op deze pagina.)

 1. Je schrijft midden op het vel Dream Map en geeft deze een naam. Niet te lang over nadenken. Gewoon het eerste wat in je opkomt.
 2. Dan schrijf je de titel van elke droom met een aparte kleur stift op het blad. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, maak je titel dan op basis van het meest opvallende droomsymbool.
 3. Zorg dat je genoeg ruimte laat om antwoorden bij de titel te schrijven.
 4. Maak door middel van een lijn een verbinding tussen elke droomtitel en de titel van map zoals hieronder.wat is dreammapping?

Nu is de map klaar voor gebruik. We gaan nu bij elke droom 10 vragen stellen waarop jij in 1 woord antwoord moet geven.

 • Haal 7 tellen diep adem, houd je adem 7 tellen vast, adem in 7 tellen uit en adem pas na 7 tellen weer in. Herhaal dit vijf keer.
 • Pak een droom en lees hem aandachtig.
 • Laat de droom minimaal 1 minuut op je inwerken. Richt je aandacht steeds weer op de droom.
 • Na één minuut of langer beantwoord jij de volgende 4 vragen in een zin. Schrijf gewoon het eerste  op wat in je opkomt:
 1. Wat is je 1e gevoel?
 2. Wat is je 1e gedachte?
 3. Wat valt je op?
 4. Wat doe je?

Je schrijft de antwoorden op rondom plek die jij de droomtitel hebt gegeven op de map. Herhaal  bovenstaande stappen voor elke droomtitel.

3- Geen goed of fout

Het is goed om te beseffen dat er geen goed of fout bestaat in het beantwoorden van deze vragen. Het is het belangrijkst om de vraag te stellen en gelijk te antwoorden. Zo voorkom je dat je een antwoord gaat bedenken wat “goed” is.

Uiteindelijk ontstaat er een landschap van titels en antwoorden. Bekijk de Dream map aandachtig. Valt je iets op in de antwoorden of was dat je al opgevallen bij het antwoord geven? Herken je een patroon in je gevoel, gedachte of de andere antwoorden?

Misschien heb je het idee dat er in deze droommap geen bijzonderheden te vinden zijn. Dan raad ik je aan om de map weg te leggen en er de volgende dag met een nieuwe en frisse blik nog een keer naar te kijken. Misschien zie je de 1e keer het patroon niet maar dat is er bijna altijd.

4- Waarom Dream Mapping?

Ik gebruik Dream Mapping omdat het een effectieve methode is om de onderliggende boodschap en betekenis van je dromen te ontdekken. Het werken met 1 droom geeft vaak antwoord op een specifieke vraag. Bij Dream Mapping kom je vaak op thema wat eigenlijk in al je dromen wel een rol speelt.

Het zit vaak niet eens zo diep verborgen in de droom maar is zo helder dat het niet meer opvalt.. Het is als die ui. De 1e laag  eraf halen is zo gewoon dat je er niet eens meer echt bij stil staat. En door meerdere dromen te verbinden wordt jij vaak gewezen dat er in die 1e schil ook nog een betekenis verborgen ligt.

5- Tenslotte

Dream Mapping vraagt een bepaalde vaardigheid en snelheid. Het tempo, waarin jij antwoorden geeft op de vragen, bepaalt de kracht van de methode. Lees de antwoorden ook niet gelijk terug.

Zet je voet op het gaspedaal en ga naar de volgende vraag. Het mag best een beetje chaotisch en ongestructureerd. Met honderdtwintig km door de bocht. Zo ga jij voorbij aan zelfbedachte constructies en te rationele interpretaties….

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids  of volg de gratis training op deze site.

Over de schrijver
Reactie plaatsen