Droomwerk

16 december 2020
Dromen kun je zien als gecodeerde boodschappen vanuit je onderbewuste. Je onderbewuste is dat deel van je bewustzijn waar jij je nog niet bewust van bent of niet meer bewust van bent. Door je te trainen in droomwerk krijg je toegang krijgen tot deze verborgen wijsheid. Wees je altijd bewust dat alleen jij echt weet waar je droom over gaat.

Er zijn boeken die vertellen dat ze precies weten wat een droom betekent. Dat is onzin. De betekenis van een droom is voor 100% afhankelijk van degene die droomt. De betekenis is vooral afhankelijk van wat de symbolen en de context (waar, wat, hoe, waarom, wie, waarvoor) voor jou als dromer betekenen.

De belangrijkste vraag in droomwerk bestaat dus uit: Wat betekenen de droomsymbolen en dus de droom voor mij?

1- Droomwerk doen

Om goed te worden in droomwerk, moet je het vaak doen. Hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt. Je traint je brein dan om veel sneller verbanden te leggen tussen wat je bewust weet en je onbewuste potentieel.

Houd bij je droomwerk rekening met de volgende punten:
 • Dromen zijn een reactie van je innerlijke zelf op wat er overdag gebeurt en tonen vaak de weg voor verandering voor iets wat je belemmert in je leven.
 • Kijk zorgvuldig naar een terugkerend droomthema en naar series van opvolgende dromen. Ze vertellen je veel over je vooruitgang of over je eventuele stagnatie.
 • Blijf praktisch in je interpretaties. Kijk altijd eerst naar de lessen die je kunt leren. Wat weiger je te zien of wat heb je genegeerd in je leven?
 • Dromen komen om je te helpen en te wijzen op. Ze komen niet zo maar. Ze richten de aandacht op die zaken in je leven die voor verbetering in aanmerking komen.
 • Droomthema’s die steeds terugkeren, wijzen je op hardnekkig verzet tegen hun boodschap.

2- De uitdaging bij droomwerk.

De grote uitdaging voor mensen bij het werken met hun dromen is om objectief te blijven. Dat ze niet meegevoerd worden door dat kleine stemmetje in hun hoofd dat alles wil laten zoals het is: het kritische denken, vaak bestempeld als je ego.

Er zijn veel methodes van droomwerk maar hier is een eenvoudige methode die je alvast kunt gebruiken.

Het heet: “ Ik doe en Ik heb nodig “ methode. Het gaat zo:
 • Nadat je je droom hebt opgeschreven, pak je twee verschillende kleuren pennen.
 • Gebruik de ene kleur om elk negatief sleutelwoord of zin te onderstrepen dat gaat over beperking, gebrek aan respect, schuld, vermijding, schade etc. etc. Alles wat jij als negatief ervaart.
 • Neem de andere kleur pen om alles te onderstrepen wat je als positief ervaart.
 • Maak nu 2 lijsten en schrijf alle negatieve woorden/zinnen onder “ik doe” en alle positieve sleutelwoorden/zinnen onder “ ik heb nodig “.
 • Nu bepaal je waar de droom overgaat. Dat kan je het beste doen door te ervaren wat het eerste gevoel is wat bij je opkomt of opkwam over de droom en de gedachte die daar opvolgt.
 • Nu je het onderwerp hebt bepaald plaats je elk woord of zin in de “ ik doe “ lijst en pas ze in de volgende zin: Als het gaat over………(het onderwerp) deed ik……( negatief sleutelwoord) maar doe ik voortaan....( wat je liever wilt doen). Pas de zijn  zo aan dat de zin lekker voor je loopt.
 • Dan ga je over op het positieve deel van de droom
 • Als het gaat over………(het onderwerp) heb ik ……( positief sleutelwoord)….….nodig. Pas de zin ook hier zo aan om er voor te zorgen dat deze ook lekker voor je loopt.
 • Dan sluit je je ogen stel je je de droom opnieuw voor met de veranderingen.
 • Ervaar hoe de droom nu voor je aanvoelt.
Dit is een eenvoudige oefening. Het doel van deze oefening is zuiver gericht op het trainen van je brein om de waarde van het werken met dromen te onthouden. Het grote voordeel is ook dat je door met je dromen te werken ook meer gaat dromen.