Wat het belangrijkste is als je met je dromenuitleg, nachtmerries verhelpen of lucide dromen aan de slag wilt ? Je dromen herinneren en onthouden natuurlijk. Toch lijkt dat niet voor iedereen zo makkelijk.
Hoe vaak hoor je niet: Ik onthoud mijn dromen nooit. Mensen denken vaak dat ze niet dromen omdat ze hun dromen niet kunnen onthouden.
Dat is een misvatting. Iedereen droomt. Dromen is een biologische noodzaak. Door te slapen en te dromen rust je uit en organiseer jij je gedachten, gevoelens en emoties. Zo herstelt jouw fysieke en mentale systeem.
Zo kan jij de volgende dag weer fris te beginnen. Het gezegde: Slaap er maar een nachtje over bezit meer waarheidsgehalte dan je nu misschien denkt.
Maar voor we gaan leren hoe we eenvoudiger een droom herinneren en onthouden eerst in het kort wat een droom ons precies wil zeggen....
1- Wat willen onze dromen zeggen ?
In je persoonlijk onbewuste bevindt zich alles wat jij in je leven hebt meegemaakt. Bewust en onbewust. Dus ook die gebeurtenissen die jij liever vergeet.
Maar zonder dat we het door hebben, sturen deze onderdrukte emoties, gevoelens en gedachten ons dagelijks gedrag aan. Dit leidt ertoe dat jij je o.a. het volgende af kunt vragen:
- Waarom kom ik toch steeds in dezelfde situaties terecht?
- Hoe komt het dat het steeds misgaat in mijn relaties?
- Waarom doe ik niet wat ik echt wil?
Grote kans dat zo’n onderdrukte emotie hier de oorzaak van is. In je dromen komen deze delen hun aandacht opeisen.
Op een manier die verrassend en soms ook, in nachtmerries, angstaanjagend is. Dat wat je weggestopt, wil gezien, gehoord en gevoeld worden.
Je droom komt je zoals het ware iets vertellen en aan jou de taak om dat te helder te krijgen.
Dat maakt je droom betekenis geven de methode om je problemen achter je te laten. Dat vereist 1 ding: Je droom herinneren...
2- Dromen herinneren: De 4 tips!
Dromen uitleg vraagt dus eigenlijk twee simpele dingen:
- dat je droomt. Dat is logisch.
- dat jij je droom onthoudt en dat is misschien een dingetje.
Het 1e punt is eigenlijk geen vraag want iedereen droomt. Jij niet, denk je? Denken dat je niet droomt komt omdat jij je droom niet meer herinnert.
Dit is echter eenvoudig te leren want je droom herinneren is namelijk een vaardigheid en geen gave.
Om dit herinneren weer eenvoudig te maken heb ik 4 heldere en eenvoudige tips voor je. Neem deze stappen en profiteer snel weer van de inspiratie en verborgen wijsheid van je dromen.
Dat klinkt goed toch? Laten we daarom snel beginnen...
3- Dromen onthouden begint met lekker slapen...
Tip 1. Het is belangrijk om een goede nachtrust te hebben. In je slaap komt alles tot rust. Je gedachten, je gevoelens, je ledematen etc. Je rust fysiek en mentaal uit. Zodat jij weer fruitig en uitgerust opstaat
Een mens slaapt gemiddeld 8 uur. Dit gebeurt in blokken van gemiddeld 2 uur. Zo’n blok bestaat uit kort door de bocht gezegd 2 fases: de diepe slaap en de REM -slaap.
De remslaap is de periode van intens levendige droomactiviteit. REM staat voor Rapid Eye Movement. In de remslaap vinden er snelle oogbewegingen plaats achter je gesloten ogen. Het is alsof er een film wordt afgespeeld achter gesloten deuren met een toeschouwer: jíj.
Het is belangrijk om te weten dat de remslaap in het eerste blok maar ongeveer 10 minuten duurt en in het laatste blok (bij een slaap van 8 uur en dus 4 blokken) maar liefst 45 minuten. Hoe langer je dus slaapt hoe meer je droomt en hoe groter de kans dat jij je droom herinnert.
Zorg voor een goed slaapcomfort zoals:
- een goed bed
- schoon bed
- weinig geluid
- een donkere kamer
- verduisterd
Dit is waar goed slapen mee begint zodat jij je volledig kan richten op je doel: je droom herinneren.
4 – Zet een krachtige intentie dromen
Je bent er klaar om te gaan slapen en daarom ook voor tip 2. Laten we eens kijken wat we doen voor we glijden naar dromenland.
Je bent natuurlijk super gemotiveerd om je droom te onthouden. Dat is belangrijk en je enige doel. Daarom formuleer jij voordat je gaat slapen een sterke intentie. Hier een paar effectieve voorbeelden:
- Ik wil mijn droom herinneren en wakker worden om op mijn dromen op te schrijven.
- Ik wil over ……….(onderwerp of thema) dromen.
- Ik wil dat mijn droom antwoord geeft over……
Gebruik de intentie die voor jou het beste werkt. Hoe meer emotie jij voelt bij je intentie hoe groter de kans dat je hierover droomt
Het is daarom belangrijk dat je de intentie voelt in je lichaam. Alsof het echt een deel van je is. De informatie over al je bewuste en onbewuste ervaringen ligt opgesloten in je DNA.
Door de intentie echt in je lichaam te voelen, activeer jij deze informatie.
Zo vergroot jij je kans op een levendige dromen met een belangrijke boodschap voor jou. Blijf je intentie herhalen terwijl je rustig in slaap valt.
5- Visualiseer wat je dromen wilt...
Om je droom onthouden nog succesvoller te maken is het slim om, voordat je naar bed gaat het, tip 3 op te volgen:
- Ga aan het voeteneind van je bed staan.
- Visualiseer dat je in bed ligt en slaapt/droomt.
- Maak een beeld van de situatie waarover je raad wilt.
- Maak dit beeld zo sterk en helder mogelijk.
- Spreek de details van het gemaakte beeld hardop uit.
- Vraag dan raad voor de situatie.
- Stap in bed en ga slapen
Ok met het dromen zit het nu wel snor maar dan komt de volgende stap...
6 – Schrijf je dromen in een droomdagboek
Nu heb je de eerste drie tips gehad om meer te dromen en je droom te onthouden. Tip 4 gaat over wat jij doet nadat je wakker bent geworden.
- Nadat je wakker bent geworden: Blijf stilliggen, houd je ogen dicht en ga met je aandacht terug naar je droom. Zo ben je in staat om zoveel mogelijk details van de droom terug te halen.
- Nadat je hiermee klaar bent, open je je ogen en pak je een notitieblok en pen. Leg deze voor het slapen gaan naast je bed. Je kan de droom natuurlijk ook op je mobiele telefoon inspreken.
- Schrijf alles op wat je van de droom kan herinneren. Voeg hier je 1e gedachte, gevoel en emotie over je droom aan toe.
- Op een later geschikt tijdstip schrijf jij je de dromen zo gedetailleerd mogelijk op in je speciale droomdagboek.
- Gebruik een boek wat je alleen voor dit doel gebruikt. Kies een droomdagboek waar je een bepaald gevoel bij hebt.
- Schrijf de datum bij de droom, geef de droom een titel die past bij het beeld wat je het meest opvalt in de droom.
- Beschrijf kort je gevoel en je gedachte bij de droom indien je dat ’s nachts nog niet gedaan hebt.
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je dromen ’s morgens bij het opstaan pas op te schrijven. Er zijn echter twee belangrijke redenen om dit niet te doen:
- Door je slaap vergeet je dromen en als je ze herinnert, dan vaak niet zo gedetailleerd.
- Ten tweede is het zo dat het tussentijds opschrijven of registreren ervoor zorgt dat je meer gaat dromen. Je vertelt je hersenen zo dat dromen belangrijk voor je zijn en je hersenen zijn zo ontwikkeld dat als iets belangrijk voor je is ze daar hun aandacht op richten.
7- Waarom je dromen herinneren...
Je dromen zijn een unieke kans om aan je doelen te werken. Op welk vlak in je leven die doelen zich ook bevinden. Droomwerk kan je op al deze gebieden verder helpen::
- gezondheid
- relaties
- carrière en geld
- nieuwe kansen
- angsten en fobieën
- depressieve gevoelens
- burn out
- verslavingen
- stress
- persoonlijke groei
- je toekomstplannen
Dat betekent wel dat je na je dromen herinneren begint met je dromen betekenis geven. Laat deze unieke kans niet aan je voorbijgaan.
8 -Tenslotte
Lees deze blogs over hoe jij DroomDNA optimaal gebruikt of klik op de link hieronder en lees mijn E-boekje DroomDna.
Je hebt alles in je om er van je dromen verklaren een succes te maken en je leven weer in je natuurlijke flow te krijgen.
Het is zoals de wereldberoemde psycholoog Carl Gustav Jung al zei: