Lichte en diepe slaap

16 december 2020
De eerste twee fases zijn de ” lichte slaap ” ook wel non remslaap genoemd. Fase 3 en 4 worden de ”diepe” slaap genoemd en behoort ook bij de non remslaap.  Fase 5 is de remslaap, ook wel droomslaap genaamd.

Fase 1 -  Lichte slaap 1

De non remslaap 1 is de overgang van wakker zijn naar slapen. De hersenactiviteit wordt lager en het aantal oogbewegingen van wordt steeds minder.

Deze fase duurt maar een paar minuten. In totaal, in een gemiddelde nacht met 6 cyclussen, duurt deze fase zo’n 2 tot 5% van de totale slaap. Het duur ongeveer zo'n vier minuten

Fase 2 -  Lichte slaap 2

Bij non remslaap 2 begint eigenlijk de slaap pas echt maar het is nog steeds een lichte slaap. Word je wel eens wakker dat je het gevoel hebt niet echt geslapen te hebben? Dan ben je in deze fase wakker geworden. Deze fase duurt vaak een klein uurtje en alles bij elkaar ( al je slaapcyclussen) neemt deze fase zo'n 50% van alle slaap in beslag.


Fase 3 -  Diepe slaap 1

In deze non remslaap 3 vindt er een overgang plaats tussen de lichte slaap en de diepe slaap. Er komt meer regelmaat in je ademhaling, je hartslag daalt, en je spieren ontspannen. Fase 3 duurt zo'n drie tot acht minuten en gedurende de hele nacht zo'n 6% van je slaaptijd.


Fase 4 - Diepe slaap 2


Dit is de laatste fase van de echte diepe slaap. Je ademhaling en hartslag zijn nu op zijn laagst. Dit is de fase die ervoor zorgt dat je lichamelijk herstelt. Wel eens wakker geworden dat je volledig gedesoriënteerd was?

Dan ben je in deze fase wakker geworden. Het is beter om niet in deze fase gewekt te worden. Diepe slaap 2 duurt tussen de vijftien en 20 minuten. Het meent zo'n 20% van de hele slaap in.

Fase 5 - REM slaap

In deze fase is er zeer veel hersenactiviteit en veel beweging van de ogen( REM = rapid eye movement). Nu zijn je hersenen bezig met dromen. Het is herinneringen en informatie aan het verwerken.

De spieren van je armen en benen zijn verlamd. Ze bevinden zich in de met de remslaap gepaard gaande slaapverlamming. Je ademen en je hartslag zijn onregelmatig  en je bloeddruk gaat omhoog.

Waar je in de andere fases herstelt en uitrust, daar kost de remslaap je lichamelijke energie. Het is echter van het allergrootste belang  voor je mentale herstel.

Deze droomslaap duurt in het begin zo'n 25 minuten maar neemt in aandeel toe naarmate de nacht en de cyclussen vorderen. Vanaf de 5e slaapcyclus bestaat deze bijna helemaal uit remslaap.