Fobie

Het is logisch dat wanneer je een fobie hebt, vooral als het heftige is, dat deze opduikt in je nachtmerries. De nachtmerrie komt je vertellen dat het tijd is om er wat aan te doen omdat de fobie je leven negatief beïnvloedt. Op meer terreinen dan jij je nu bewust bent.

Hoe je met je nachtmerrie aan je fobie kunt werken, daar komen we later op terug maar laten we eerst helder krijgen wat een fobie precies is.

1- Wat is een fobie?

Een fobie is een angst waarbij je (irreële) angst hebt voor momenten, plekken, dieren, plaatsen en gebeurtenissen waarbij elk reëel gevaar ontbreekt.

Zulke angst kan heel onaangename klachten veroorzaken wanneer je geconfronteerd wordt met dat wat jou de angst veroorzaakt.

Als je er een fobie hebt, weet je dat je de angst groter maakt en dat deze eigenlijk overdreven is. Irreële angst komt zeer vaak voor maar pas als het een beperking voor het dagelijks functioneren oplevert, noem je het een fobie.

Er is bijvoorbeeld niemand die graag naar de tandarts gaat maar het wordt pas een angst genoemd als je door je angst niet meer naar de tandarts durft.

2- Drie soorten fobieën

Kortweg gezegd zijn er drie soorten fobieën:

A - Sociale fobie

Wanneer je een sociale fobie hebt, ben je bang om je in het openbaar belachelijk te maken of om verschijnselen van angst, zoals zweten, trillen of blozen te vertonen. Je gaat daarom sociale situaties vermijden waarin je mogelijk kritiek kunt krijgen of iets kunt doen waarvoor je je schaamt. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Spreken in het openbaar.
  2. Eten met andere mensen
  3. Urineren op een openbaar toilet.
  4. Schrijven als iemand meekijkt.
  5. Praten in een groep.
  6. Een presentatie geven.
  7. Om zich in bijzijn van een ander uit te kleden

B - Agorafobie

Deze fobie lijkt op een sociale omdat er ook angst is voor bepaalde sociale situaties. Het verschil is dat je bij agorafobie bang bent om een paniekaanval te krijgen in het openbaar. Je hebt dan als het ware angst voor angst.

De angst duikt op plaatsen of in situaties waar je niet direct kan wegkomen of hulp kan krijgen (als dat nodig zou zijn).

Als gevolg daarvan ga je óf niet alleen de deur uit, óf je doorstaat de grootste angsten bij een uitstapje. Meestal treedt agorafobie op in grote ruimtes met veel mensen en wordt daarom ook wel pleinvrees genoemd.

C - Specifieke fobie

Hiervan is sprake als je angst hebt voor één ding of een speciale situatie. Specifieke fobieën zijn onder te verdelen in vijf groepen. Deze vijf categorieën zijn:

  • Mensen (mannen, vrouwen, baby’s)
  • Dieren (honden, spinnen, kikkers, insecten, slangen).
  • Natuurverschijnselen (hoogtes, wind, onweer, sneeuw, water, storm).
  • Medisch gerelateerde dingen (kanker, tandarts, bloed, injecties).
  • Specifieke situaties (liften, claustrofobie, ladders).
  • Overige (niet in te delen in een categorie, zoals fobie voor lange woorden, haren, vrolijkheid, voor de kerk).

3 - Oorzaak van een fobie

Er is weinig bekend over de oorzaak van fobie. Vaak ontstaan ze doordat er bij een bepaalde ervaring een negatieve emotie ontstaat. Iedere keer dat ze in eenzelfde situatie komen, herhaalt zich deze angstaanval en wordt het een fobie.

Er zijn wel diverse factoren bekend die het risico vergroten om een sociale fobie te ontwikkelen:

  • Als je (een) ouder(s) hebt met een psychiatrische stoornis.
  • Een stressvolle gebeurtenis of traumatische ervaring (bijvoorbeeld seksueel geweld).
  • Vrouwen hebben een grotere kans om er een te krijgen dan mannen (1.5x zo groot).
  • Symptomen van een fobie

4 - De klachten bij een fobie

  • Overmatig transpireren.
  • Droge mond.
  • Duizeligheid of vallen.
  • Een 'onwerkelijk gevoel'.
  • De controle verliezen.
  • Eenzaamheid bij een sociale fobie.
  • Angstdromen

5 - Fobie en Nachtmerries

Mensen, die last hebben van een fobie, hebben vaker last van nachtmerries. Deze nachtelijke boodschappers laten je symbolisch zien en voelen wat er aan je fobie ten grondslag ligt.

De betekenis van je nacht merrie helder krijgen kan dan een belangrijk stap zijn in het verhelpen van de fobie. Dat kan samen met een therapeut maar je kunt er ook zelf wat aan doen.. Hoe?

Pas op je enge droom de volgende stappen toe:

  1. Schrijf je nachtmerrie op
  2. Geef het een titel en een motto
  3. Onderstreep de 3 heftigste droomsymbolen.
  4. Schrijf je gevoelens en gedachten op over deze symbolen.
  5. Vul die uitleg in je droom op de plek van het droomsymbool.
  6. Creëer een positiever verloop van de droom of voeg een stuk droom toe waardoor de droom een ander en beter einde heeft.

PS: Wil je meer weten over wat je aan je nachtmerries kun doen ?Lees mijn boekje stoppen met nachtmerries of een van mijn blogs over nachtmerries voorkomen en oplossen...