Om het droomproces goed te begrijpen, moeten we eerst in het kort bespreken hoe ons brein overdag informatie opslaat.
Ons brein ontvangt de hele dag zintuiglijke prikkels door middel van wat we horen, ruiken, zien, voelen, aanraken en proeven vanuit de omgeving. Deze veroorzaken gevoelens, emoties
nodig hebben (je werk, je koffie, een huilende baby, een zigzaggende auto, een gevaarlijke situatie) zodat je daarop kunt reageren en anticiperen.
De prikkels, waar jij je aandacht niet gelijk op richt, worden ook door je bewustzijn verwerkt. Deze worden opgeslagen in het deel van ons brein wat we het onbewuste noemen.
1- De droom onstaat
Na een dag van vele indrukken en activiteit nodigt je bed je uit om heerlijk te gaan slapen
systeem de kans krijgt om uit te rusten en te herstellen.
Wanneer je gaat slapen gebeuren, er 2 belangrijke dingen:
Er is geen input meer vanuit de omgeving door nieuwe prikkels.
Het deel van je brein (je kritisch denken), wat voor jou overdag de prikkels filtert op basis van je wereldmodel en het directe nut, is inactief.
Je brein is, als je slaapt, bezig met het verwerken van de ervaringen van de dag. Zowel je bewuste als je onbewuste. Al je gevoelens, gedachten en emoties komen in een uptempo voorbij. Het droomproces heeft vrij baan want het deel, wat overdag de boel onder controle houdt, het kritische denken, is dus inactief.
Tijdens dit verwerken associeert je droombrein er heerlijk op los. Het koppelt de gebeurtenissen van die dag daarvoor aan eerdere ervaringen en gebeurtenissen in je leven en probeert zo orde aan te brengen in de chaos.
Waar dit moeite kost, neemt een droom bijzondere vormen aan en combineert gebeurtenissen, plekken en mensen waarvan jij je afvraagt wat daar nu precies de betekenis van is. Dit zijn de delen van onze dromen die we ons de volgende dag nog kunnen herinneren.
dromen we maar is het niet zo eenvoudig om ze te onthouden omdat ze meestal geen beelden bevatten. Die zijn er in de remslaap wel. Onze dromen zijn in deze periode kleurrijk, levensecht en actief
In de eerste slaapcyclus van 2 uur is de REM-periode 15 tot 20 minuten. De 4e cyclus bestaat bijna helemaal uit remslaap. Dus hoe langer je slaapt, hoe meer je kans hebt om je dromen te onthouden.
In slaaplaboratoriums kunnen mensen, die in hun Remslaap gewekt worden, altijd hun dromen tot in detail na vertellen. Veel dromers in deze laboratoriums gaven aan dat op het moment dat ze gewekt werden ze zich in een lucide droom
Doordat ze gewekt werden, waren ze zich pas bewust dat ze in de droom ook bewust waren. Terwijl ze daarvoor nog nooit bewust waren geweest dat ze lucide hadden gedroomd.
Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op uw computer worden geplaatst) om de website zo optimaal mogelijk te maken voor jou als gebruiker
Ga naar de privacy verklaring