arrow_drop_up arrow_drop_down

Droomologie

16 december 2020
Droomologie werkt. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om van je weerstanden of beperkingen af te komen. Hypnotherapie of life-coaching of NLP, noem het maar op. Het heeft allemaal een paar sterke punten.

Maar werken met dromen is de meest effectieve methode. Om dat dromen ons laten zien wie we werkelijk zijn en wat er misgaat  of ontbreekt in ons leven. Met droomologie  kun je snel en effectief tot de kern van je probleem doordringen. En het mooie is dat in de chaos van de droom ook de oplossing al verborgen ligt…

1- Droomologie in het kort

Droomologie helpt je om zelfkennis te verwerven en inzicht te krijgen in de betekenis van je dromen. Er zijn natuurlijk andere droommethodes  maar droomologie heeft van het beste van deze methodes een effectieve gemaakt. In Droomologie brengen we structuur aan in je droom door deze in 5 fases  te verdelen:
 • Fase 1 – De Opening.
 • Fase 2 – De Herbeleving.
 • Fase 3 – De Ik-Factor.
 • Fase 4 – De Transformatie.
 • Fase 5 – De Afsluiting.
De eerste twee fases gaan over de herbeleving van de droom. Door ieder detail, zover mogelijk, naar boven te halen krijgt de droom voor de dromer steeds meer betekenis. Met Droomologie nemen we alle stappen van deze 2 fases door. Zelfs als de dromer al snel tot een begrip en betekenis over de droom is gekomen.

Fase 3 en 4  worden gebruikt om deze betekenis te testen. Het kan namelijk zo zijn dat een dromer liever niet verder graaft en daarom voor de makkelijke weg kiest. Door verder te gaan, helpen wij de dromer om zijn of haar comfortzone te verlaten en meer uit zijn droom te halen.

In de vijfde fase zorgen we ervoor dat  de veranderingen en verbeteringen in stap vier van blijvende aard zijn.

2- De 5 fases van Droomologie

Fase 1 - De Opening

Hier zorgen we ervoor dat de dromer in de juiste stemming is. Het grote verschil met droomologie en andere manieren om met je droom te werken is dat wij werken op een dieper bewustzijnsniveau.  Zo zorgen wij ervoor dat de dromer het optimale uit de droom haalt.

Nu de dromer in de juiste stemming is, komen we bij het leukste de volgende fase:

Fase 2 - De Herbeleving

 • Eigenaarschap – Het is bij droomologie belangrijk dat je beseft dat jij de eigenaar bent van de droom. Dat je beseft dat de droom over jou als alleen gaat.
 • Specifiek zintuiglijk – Wat zie, hoor, voel, proef, ruik en raak je aan in de droom ?
 • Plaats – Waar ben je ? Waar doet dat je aan denken ? Herken je dat ?…….
 • Aandacht – Waar is je 1e focus op gericht ? en je 2e ? …….en zo verder.
 • Verleden / Toekomst – Waar doet dit je aan denken? Kort geleden of van vroeger?
 • Droomfiguren – Wie komen ervoor in je droom en wat zegt dat jou en over jou? De dromer moet zich hier bewust zijn dat de personen in zijn droom delen van hem of haarzelf zijn.
 • Droomsymbolen – Welke voorwerpen of symbolen komen ervoor in je droom ?
 • Persoonlijke ontwikkeling – Wat zegt de droom over jouw persoonlijke ontwikkeling ?
Dit zijn de belangrijkste vragen maar laat je hier niet door beperken. Door deze vragen te beantwoorden, komen er vaak nieuwe inzichten naar boven. Nu we de droom zo helder mogelijk hebbengemaakt, kunnen we naar de volgende stap.

Fase 3 - De Ik – Factor.

Hier gaan we kijken naar het handelen en bewegen van de dromer in de droom. Wanneer de dromer zelf geen rol speelt in de droom, dan moet de dromer doen alsof hij in de droom zit.
 • Houding en Stemming – Welke houding neem je aan de droom? Hoe ben je gestemd?
 • Communicatie – Hoe communiceer jij? Of communiceer je helemaal niet? Waarom niet?
 • Aktie – Wat doe je wel en wat doe je niet ?
Vooral het laatste punt is vaak een gamechanger die je in een keer een belangrijk inzicht over de droom en vooral over je eigen gedrag geeft. Fase 3 en 4 zorgen ervoor dat je inzicht krijgt en betekenis geeft aan de betekenis van de droom.

De volgende fase in droomologie gaat erover hoe jij de droom kan transformeren zodat de betekenis van de droom beter voor je werkt. Op die manier train jij jezelf in het door jou gewenste gedrag en gevoel.

Fase 4 - De Transformatie

 • Transformatie – Wat wil jij veranderen/verbeteren in de droom? Wat gebeurt er nu? Herhaal het.
 • Dagelijkse realiteit – Pas dit nieuwe gedrag toe in een situatie in je leven waar je dit zou kunnen gebruiken ?
 • Doen - Neem je voor om bewust dit nieuwe gedrag te trainen in je dagelijks leven.

Fase 5 - Het Mantra

In de laatste 5e fase sluiten we de sessie af. Hiervoor gebruiken we een mantra waarin we dankbaarheid tonen voor de gerealiseerde verandering. Dankbaarheid is de meest bevestigende en krachtige emotie die er is. Door in een staat van dankbaarheid te stappen, maak je de transformatie nog krachtiger en definitiever.

3- Tenslotte over droomologie

Dit is dus de methode in het kort. Een effectieve manier om met je droom te werken. Het is bij Droomologie net zoals bij alles wat je  traint: hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt....
Wij gebruiken cookies....