Dromen begrijpen

16 december 2020
Tot op de dag van vandaag weten we nog niet precies waar dromen voor dienen. Wat dromen zijn, is vrij helder maar dromen begrijpen, met andere woorden waar ze toe dienen, dat is ondanks alle technologische vooruitgang nog steeds niet gelukt

De oorsprong van dromen zijn al sinds mensenheugenis onderwerp van discussie. De eerste mensen gingen er voornamelijk vanuit dat dromen een goddelijke oorsprong en betekenis hebben.

Eigenlijk is dat zo gebleven totdat Freud het droomwerk naar een wetenschappelijk en psychologisch niveau heeft gebracht.

1- Freud en dromen begrijpen

Sigmund Freud ging er vanuit dat het in onze dromen draait om het vervullen van onderdrukte verlangens. In het begin dacht hij dat deze vooral seksueel van aard waren. Onderdrukte verlangens die zich van onze kindertijd af hebben opgestapeld tot aan het heden waar zij in onze dromen naar boven komen.

De droom, volgens Freud, probeert voor dit conflict in je bewustzijn, vaak ook een onbewust verlangen, een oplossing te vinden.

Sinds Freud zijn we eigenlijk niet zoveel opgeschoten. Ook heden ten dage vallen onderzoekers en wetenschappers nog over elkaar heen om als het gaat om dromen begrijpen

De een zegt dat het ontlasting van het brein is en niet meer. Anderen zeggen dat dromen van het allerhoogste belang zijn voor onze spirituele, fysieke, mentale en emotionele gezondheid.

2- Vijf keer dromen begrijpen in onze tijd

1- Dromen komen uit een andere dimensie.

Mensen, die op deze manier dromen begrijpen, geloven dat onze dromen uit een andere dimensie komen. Een parallel universum waar wij naar toe gaan als we slapen en dromen.
2- Ons brein is een harde schijf

Dromen bieden ons de kans om onze ervaringen en herinneringen te ordenen. De droom is een verslag van deze herordening die elke nacht plaatsvindt. Nieuwe ervaringen en herinneringen geven nieuwe betekenis aan oude en moeten dan opnieuw ingedeeld worden.

Nieuwe mappen worden aangemaakt, oude mappen verwijderd of herbenoemd. Deze herordening zorgt ervoor dat alles op zijn plekje terechtkomt en wij weer opgeruimd en fris aan de nieuwe dag kunnen beginnen
3- Dromen zijn een trainingsruimte

Voor lucide dromers is dit zeker waar. Er zijn ook onderzoekers die je gewone dromen ook bestempelen als een plek waar we connecties leggen tussen oude en nieuwe data. Emoties, herinneringen, gedachten en ervaringen worden gecombineerd om zo in de toekomst tot nieuw en effectiever gedrag te komen.
4- Dromen zijn niets

Deze wetenschappers gaan er vanuit dromen een reactie zijn op de biologische processen die plaatsvinden terwijl we slapen. Dromen zijn een nutteloze bijkomstigheid van onze slaapcyclus. Het verhaal in dromen wordt veroorzaakt doordat deel van onze hersenen dat van alles wat er in ons hoofd gebeurt een story maakt.
5- Dromen zijn een spiegel

De gebeurtenissen in je dromen zijn een compensatie voor je dagelijks leven. Wat in je dromen gebeurt is precies wat je aan je leven toe zou moeten voegen om het leven te leiden wat jij wilt.