Droomteken

Wanneer jij meer dromen onthoudt en opschrijft in je droomdagboek, dan gaat het je op een gegeven moment opvallen dat het ene droomsymbool vaker voorkomt dan het andere. Zo'n terugkerend droomsymbool noemen we een droomteken.

1- Wat zijn droomtekens?

Zo kan je bijvoorbeeld veel dromen over een bepaalde vakantie uit je jeugd, je vorige werk en je collega's, een bijzondere plek uit je jeugd, een overleden dierbare of seks met je ex(komt heel vaak voor en is iets waar veel mensen van in paniek raken).

Het feit dat deze droomtekens zich steeds herhalen in je droom betekent dat ze een speciale emotionele, mentale of spirituele betekenis voor je vertegenwoordigen. Deze betekenis maakt droomtekens de sleutel naar sneller lucide dromen.

2 - Een droomteken herkennen

Misschien ben jij je tot nu toe niet bewust geweest van deze droomtekens. Toch zitten ook jouw dromen er vol mee. Zonder dat je het door hebt, komen bepaalde mensen, dieren, kleuren en voorwerpen steeds weer voor in je lucide dromen.

Op het moment dat jij deze kenmerken van je lucide dromen gaat herkennen, dan kan je ze gebruiken om lucide te dromen. Het worden de wegwijzers in de soms chaotische context van je droom. De herkenningspunten die het mogelijk maken dat jij je bewust wordt dat je droomt.

3- Benut je droomteken

Een droomteken is dus erg persoonlijk. De effectiefste droomtekens zijn die specifiek op jou en je leven slaan en waar je een sterke emotionele connectie bij voelt.

  • Neem een gele marker of ander kleur en doorloop de dromen in je droomdagboek.
  • Pak een bepaalde periode. Bijvoorbeeld de afgelopen 2 maanden.
  • Onderstreep de droomsymbolen die het meeste voorkomen.
  • Zet streepje achter elk droomsymbool als het opduikt in je droomverslag.
  • Maak een lijstje met de 10 meest voorkomende droomsymbolen/droomtekens.
  • Welk droomteken zorgt bij jou voor de sterkste emotionele reactie?
  • Maak een lucide droom intentie met dit droomteken.
  • Bijvoorbeeld: Wanneer ik vannacht over......(droomteken invullen) droom, dan weet ik dat ik droom.
  • Maak een droomplan met je meest voorkomende droomtekens. Werk je lijst 1 voor 1 af.

4 - Tenslotte

Sommige dromers worden snel lucide maar de meeste dromers hebben daar wat extra tijd en hulp bij nodig. Daarvoor biedt Helder Dromen je de volgende mogelijkheden: