Mindfulness

Mindfulness is een populaire vorm van meditatie en lichaamswerk waarin men zich op een beschouwende wijze bewust wordt van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het huidige moment.

1- De populariteit van mindfulness

In onze huidige maatschappij staan onze zintuigen de hele dag bloot aan allerlei zintuiglijke prikkels. Wat we proeven, horen, voelen, zien, aanraken en ruiken. We denken dat we slechts de prikkels opslaan waar ons bewust van zijn. De prikkels die passen binnen ons huidige wereldmodel.

Echter, we slaan ook onbewust prikkels op. Deze prikkels zijn gekoppeld aan eerdere ervaringe die we hebben verstopt in ons persoonlijk onbewuste. En zonder dat we er erg in hebben bepalen deze prikkels ons handelen en gedrag.

Ze komen als een flits ons wereldmodel binnen gedrongen en laten ons op het verkeerde moment ( althans dat denken we) iets niets passends zeggen of doen. Een voorbeeld hiervan is de Freudiaanse Verspreking.

Met mindfulnes staan we deze onbewuste ervaringen mindful en bewust toe om naar boven te komen zodat ze ons niet meer verrassen op een moment dat het niet uitkomt. Ze krijgen als het ware de aandacht waar ze op wachten.

Ze worden gezien, gehoord en gevoeld en voelen niet meer de drang om zich ongevraagd in ons wereldmodel te laten gelden omdat ze door de mindfulnes hier al aan toegevoegd zijn.

Hoewel de term mindfulnes wordt gekoppeld aan het Boeddhisme, zijn er ook zeer oude Christelijke mystieke tradities die vergelijkbare manieren lijken te hanteren en ook dezelfde resultaten beschrijven.

2- Waar gaat mindfulness over?

Mindfulnes gaat over:
  • Loslaten: een vorm van meditatie waarop je op een niet actieve manier bewust bent van de fysieke en geestelijke gevoelens en situaties van het moment en deze aan je voorbij laat gaan. Ze bepalen niet jouw stemming.
  • Acceptatie:een levenshouding die zich kenmerkt door het accepteren van het leven zoals het komt en is. En vanuit die situatie beginnen te handelen.
  • Aandacht: het bewust richten van je aandacht en focus op een object, je ademhaling of een lichaamssensatie.

3- Waar kan het je bij helpen?

Mindfulness kan je helpen om:
arrow_drop_up arrow_drop_down