Narcose

Slaapproblemen na een operatie waarbij je een narcose hebt gehad zijn normaal. En hoe ingrijpender de operatie, des groter zijn meestal de slaapproblemen.

Een van die reacties, en ook manier om te verwerken, zijn nachtmerries maar daar komen wel later op terug.

Slapeloosheid is een reactie van het lichaam op het trauma van de operatie. Dit trauma veroorzaakt stress, beïnvloedt je slaap en kan leiden tot slaapproblemen na de narcose.

 1- Slecht slapen na narcose

Door de narcose en operatie komen tal van hormonen vrij. Je hebt vaak koorts en het sympathische zenuwstelsel is geactiveerd waardoor het adrenalineniveau stijgt. Pijn van de ingreep zelf, het gebruik van medicijnen, een lege maag, een ander bed, slangetjes aan je lichaam zijn allemaal factoren die je slaap negatief beïnvloeden en waardoor je slecht slaapt.

 Ook de invloeden van het ziekenhuis zelf zoals: vreemde geluiden, andere tijden van ontwaken en gaan slapen, observerende verpleegkundigen, procedures, hogere temperatuur en felle lampen, kunnen je nachtrust en de kwaliteit van je slaap verstoren.

2- Verandering van het slaappatroon na narcose

Na een operatie is de hoeveelheid REM-slaap (geassocieerd met dromen) de eerste 1 of 2 nachten minder en daarna juist wat meer. Nachtmerries rond de 4e nacht na de operatie zijn daarom heel gewoon.

Ook de diepe slaap is de eerste paar nachten wat aangetast. Na ongeveer een week vertonen de meeste mensen weer een normaal slaappatroon. Slechts 25% ervaart na 1 week nog problemen met slapen.

Er is overigens geen verschil tussen mensen die een algehele narcose hebben gekregen en mensen met een plaatselijke verdoving. Het is dus niet de algehele narcose zelf die de slaapproblemen veroorzaakt, zoals vaak ten onrechte wordt gedacht, maar de reactie van het lichaam op de ingreep en de veranderende (slaap)omstandigheden.

3- Meer nachtmerries na  een narcose

Dat is een logisch gevolge van bovenstaande. Een nachtmerrie komt jou vertellen dat er iets niet klopt, dat er een balans verstoord is. Dus is het vrij logisch dat jij na een narcose een tijdje veel nachtmerries hebt.

Het zou dan wel zo moeten zijn dat deze verdwijnen naarmate de invloeden van de narcose naar de achtergrond verdwijnen en je weer een normaal slaappatroon ontwikkeld.

Bij de meeste mensen is dat ook zo maar soms hebben de veranderende omstandigheden rond de ziekenhuisopname en de narcose iets dieper in je geraakt. Dat verstoort je huidige wereldmodel en blijft je achtervolgen tot je helder hebt wat dat precies is.

Dat kun jij doen door te beginnen met het betekenis geven van je nachtmerri.  Hoe? Door de technieken toe te passen uit een van deze blogs of het boekje over Stoppen Met Nachtmerries te lezen. Let in ieder geval op de volgende punten

4-  3 Tips om beter te slapen na een narcose en operatie

De volgende tips kunnen helpen om weer een normale slaapcyclus  te krijgen na een operatie met narcose.

 1 - Zorg voor pijnbestrijding

Vraag een recept aan je arts voor pijnbestrijding na je operatie. Pijn leidt tot slapeloosheid en daarom is pijnbestrijding essentieel om weer in een normaal slaappatroon te komen.

2 - Zorg voor een dag en nachtritme

Neem overdag alleen dutjes als het nodig is. Probeer je zoveel mogelijk aan een vast slaap-waakritme te houden. Doe de gordijnen ‘s ochtends helemaal open zodat je veel daglicht in je slaapkamer krijgt.

3 - Slaapcomfort

Houd je slaapkamer ‘s nachts koel en goed geventileerd. Doe tablet en telefoon uit zodat je niet gestoord of afgeleid wordt. Verschoon regelmatig je bed, vooral als je veel zweet.

Reactie plaatsen