Soorten dromen

16 december 2020
Zeven soorten dromen, die het meest voorkomen, vormen de basis van je nachtelijke avonturen. Deze droomsoorten hebben allemaal hun eigen karakter en kenmerken.

De zeven soorten dromen

Dagdromen

Studies laten ons zien dat wij allen de neiging tot dagdromen hebben met een gemiddelde van 70-120 minuten per dag. Dagdromen bevindt zich op het bewustzijnsniveau tussen slaap en wakker zijn.

Dit noemen we de hypnagoge staat. Dit is ook een zeer belangrijke staat als wij willen leren lucide dromen.

Het is op dit moment, terwijl we wakker zijn, dat onze verbeelding met ons aan de haal gaat. Terwijl onze gedachten beginnen af te dwalen en ons niveau van bewustzijn daalt, komen wij terecht in de onbeperkte wereld van onze verbeelding. Dagdromen kan ook bewust worden opgewekt. Nu een van de interessantste soorten dromen...

Lucide dromen

Lucide dromen treden op wanneer je je bewust bent dat je droomt en het lijkt alsof je wakker bent. De meeste dromers worden wakker zodra ze beseffen dat ze alleen dromen. Andere dromers hebben de vaardigheid ontwikkeld om in deze lucide toestand  te blijven.

Zij worden een actieve deelnemer in hun eigen droom. Ze nemen beslissingen en beïnvloeden hun dromen zonder wakker te worden. De avonturen die mensen beleven en de problemen die ze zelf oplossen zijn soms nauwelijks te geloven.

Ik ben van mening dat iedere droomwerker moet nastreven om lucide te dromen. Het is een bijzondere ervaring die je leven voorgoed zal veranderen.

Nachtmerries

Een nachtmerrie is een droom die de dromer angstig en bang maakt waarna je wakker schrikt. Nachtmerries kunnen een antwoord zijn op een levenstrauma of traumatische ervaringen. Dit type nachtmerrie valt onder een speciale categorie genoemd Post-traumatisch Stress Nightmare (PSN).

Nachtmerries kunnen ook optreden wanneer we een bepaalde levenssituatie negeren of weigeren te aanvaarden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meeste mensen die voortdurend

Nachtmerries hebben vaak een familiegeschiedenis van psychiatrische problemen of in een heftige relatie zitten of hebben gezeten.

Nachtmerries zijn een manifestatie van een angst die erkend wil worden. Om de oorzaak van de nachtmerrie tot het verleden te maken moeten we de confrontatie met de nachtmerrie aangaan.

Tot de oorzaak is opgelost blijft de nachtmerrie terugkomen en meestal steeds heftiger.

Herhalende dromen

Steeds terugkerende dromen herhalen zich met weinig variatie in het verhaal of thema. Deze dromen kunnen positief zijn maar meestal hebben ze een negatieve inhoud.

Dromen kunnen terugkeren omdat een conflict afgebeeld in de droom nog niet is opgelost. Als je eenmaal een oplossing van het probleem hebt gevonden, zal de steeds terugkerende droom ophouden.

Helende dromen

Helende dromen zijn een boodschap voor de dromer met betrekking tot je gezondheid. Veel deskundigen geloven dat dromen ons kunnen helpen om potentiële gezondheidsproblemen te vermijden en ons helpen te genezen als we ziek zijn.

Ons lichaam is in staat met ons te communiceren via onze dromen en zo te ‘vertellen’ dat er iets niet helemaal goed is met ons gezondheid, zelfs voor er fysieke symptomen verschijnen.

Voorspellende dromen

Voorspellende dromen zijn soorten dromen die ook wel aangeduid worden als profetische dromen. Deze dromen zouden in staat zijn de toekomst voorspellen.

Een rationele theorie om het verschijnsel te verklaren is dat onze dromende geest in staat is om stukjes informatie en observatie te herkennen die we onbewust en onbewust waarnemen en opslaan. Vanuit deze informatie deduceert je brein een toekomstbeeld. Een logisch gevolgtrekking van wat je tot nu toe gedaan hebt. Ons persoonlijk onbewuste weet wat er komt voordat we dat bewust zelf kunnen ervaren.

Archetypische dromen

Archetypen zijn universele energieën. Jung kwam er door onderzoek achter dat er wereldwijd verschillende archetypen zijn die over de hele wereld voorkomen. Deze verschijnen wereldwijd in dromen en hebben vaak grote boodschappen.

Archetypische dromen zijn zo groot, zo meeslepend en zo levendig dat je ze niet kunt negeren. De details van dergelijke dromen blijven je voor jaren bij alsof je ze net hebt gedroomd.

Deze dromen hebben veel schoonheid en bevatten veel archetypische symboliek. Als je wakker wordt uit een dergelijke droom  dat als een levens veranderende en bepalende ervaring.
arrow_drop_up arrow_drop_down