De Film Inception

Inception is een sciencefiction-thrillerfilm van Christopher Nolan uit 2010. De hoofdrolspelers zijn Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Ellen Page, Tom Hardy en Joseph Gordon-Levitt.

In deze film raken realiteit en dromen met elkaar verweven. De film kreeg 4 Oscars tijdens de 83ste Oscaruitreiking. Voor de beste cinematografie, beste visuele effecten, beste geluid (sound mixing) en beste geluidseffecten (sound editing).

De film gaat over een bende van 5 bedrijfsdieven. De hoofdrol wordt gespeeld door het personage Dom Cobb (Leonardo Di Caprio). Hij is een leegzuiger. Hij steelt bedrijfsgeheimen en ideeën uit de geest van anderen terwijl zij slapen en dromen.

1- Het begin van Inception

De film begint wanneer Cobb met zijn rechterhand Arthur (Joseph Gordon-Levitt) de droom binnengedrongen is van de grote zakenman Saito.

Helaas voor Cobb en Arthur heeft Saito een lucide droom. Daar is mede Cobbs overleden vrouw Mal verantwoordelijk voor. Hun geschiedenis achtervolgt hem en beperkt en hindert hem in zijn lucide dromen.

Deze voorgeschiedenis wordt gedurende het verhaal langzaam helder.

Wanneer de dieven en Saito wakker worden in een appartement, blijkt Saito hen op de proef te hebben gesteld. Hij zegt dat ze gefaald hebben maar de scène waar ze in zitten blijkt ook weer een droom in een droom te zijn. Dat imponeert Saito.

Hij biedt Cobb dan ook een hele uitdagende en interessante opdracht aan: "Een inception". Dat betekent het planten van een idee in iemands geest. In dit geval in die van de grootste concurrent van Saito.

In eerste instanties weigeren ze. Dan speelt Saito zijn laatste troefkaart uit.

Door één telefoontje te plegen kan Cobb zonder enige problemen terug keren naar zijn huis in de VS. Hij is daar vandaan gevlucht omdat hij verdacht wordt van de moord op zijn vrouw.

Cobb gaat akkoord omdat hij op deze manier hoopt zijn kinderen weer te kunnen zien. Deze kinderen komen in enkele flitsen en flashbacks voorbij in de film. Hun gezichten zijn daarbij niet te zien. Deze zijn pas voor het eerst te zien in de slotscène.

2- De werkelijke Inception

Het slachtoffer van de "inception" is Robert Fischer, zoon van een terminaal zieke zakenman, Maurice Fischer. Het doel van de inception is om Fischer er onbewust van te overtuigen zich anders tegenover zijn vader en nog levende peetvader te gaan opstellen. Met als uiteindelijk doel dat het grote en machtige bedrijvenconglomeraat van zijn vader in stukken gehakt gaat worden.

Als de oudere Fischer overlijdt in Sydney, nemen Saito en zijn team dezelfde vlucht die Robert Fischer neemt terug naar Los Angeles. Tijdens de vlucht verdoven ze hem en gaan ze een droom binnen.

Fischer onderbewustzijn is niet zo'n gemakkelijk slachtoffer. Ze worden in de lucide droom geconfronteerd met gewapend verzet door zijn onderbewuste droombeelden. Saito raakt hierdoor ernstig gewond.

Cobb maakt duidelijk in de volgende scène dat onder de huidige omstandigheden (ze hebben allemaal een verdovend middel binnen gekregen) doodgaan in de droomwereld inhoudt dat ze erin vast blijven zitten. Dit noemen ze een voorgeborchte. Een wereld van chaotische, structuurloze dromen en eeuwigdurende tijd.

3- Het voorgeborchte

Cobb vertelt dat hij en zijn overleden vrouw jarenlang in dat voorgeborchte hebben doorgebracht. Na hun ontwaken was zij ervan overtuigd dat ze nog steeds droomden. Daarom pleegde ze zelfmoord om zo te kunnen ontsnappen aan de droom.

Voordat ze dit deed, maakte ze Cobb echter zwart. Ze deed het voorkomen alsof hij haar met de dood had bedreigd. Zo wou ze hem dwingen om ook zelfmoord te plegen. Hij vluchtte na haar dood echter.

4- Een droom in een droom in een droom

Een van de teamleden verandert in Peter Browning, Fischers peetvader, om meer en betere info over Robert en Maurice Fischer en hun onderlinge band te bemachtigen. Daarna gaat het hele team een busje in waarna ze opnieuw onder verdoving een nieuwe droom binnentreden, Dit wordt dan een droom in een droom.

Nu bevinden ze zich in een hotel waar Cobb Robert Fischer ervan overtuigt dat diens ontvoering op het eerste niveau was opgezet door Fischers peetvader. Ze moeten daarom het bewustzijn van zijn peetvader binnengaan om achter zijn drijfveren te komen.

Hierdoor belanden ze op het derde niveau (een droom in een droom in een droom), waar ze een vesting in besneeuwde bergen moeten zien binnen te komen. Hier, diep in het fort, heeft een teamlid het noodzakelijke idee geplant dat Robert Fischer op nieuwe gedachten moet brengen.

5- De belangrijkste scène

Diep in de droom van het derde niveau wordt Fischer neergeschoten door Mal(Cobs vrouw). Hierdoor komt hij in het voorgeborchte terecht waar hij wordt gevolgd door Cobb en zijn team. Hier gaan ze de strijd aan met Mal.

Mal probeert Cobb over te halen bij haar in het voorgeborchte te blijven door hem aan de werkelijkheid te laten twijfelen. Hier onthult Cobb dat hij ooit eerder een inception heeft gedaan. Dat was bij Mal zelf. Omdat hij en Mal een hele lange tijd (in droomtijd) in het voorgeborchte verbleven, wilde zij er niet meer weg.

Hij plantte een idee diep in haar geest. Dit idee bestond eruit dat de dood de enige uitweg was uit de droomwerkelijkheid (wanneer men in een droomwereld sterft, wordt men wakker). Het idee leidde er echter toe dat Mal helemaal niet meer in de realiteit geloofde. Dit leidde tot haar zelfmoord.

Nu valt ze Cobb aan maar Ariadne(teamlid) schiet haar neer (droomprojecties kunnen neergehaald worden). Pas op dit moment kan Cobb zijn vrouw eindelijk loslaten en zeggen dat hun tijd samen voorbij is.

Cobb blijft nu ook in het voorgeborchte omdat op het eerste niveau Saito bezweken is aan zijn verwondingen. Cobb wil hem terugvinden. Dat lukt. Hij vindt hem zwaar verouderd na een déjà vu van de beginscène.

6- Het einde

De volgende scène vindt plaats in het vliegtuig naar Los Angeles waarin iedereen goed en gezond aanwezig is. En bovenal: Iedereen is wakker. Saito belt direct, volgens afspraak, waarop Cobb zonder problemen langs de douane komt en terugkeert naar zijn kinderen.

Als een laatste check pakt hij zijn 'totem', een voorwerp waarmee hij kan nagaan of hij wakker is of niet.

Het zijne komt van zijn vrouw, een klein metalen tolletje. Als het omvalt, is hij terug in de werkelijkheid. Hij laat het ding draaien op het tafelblad. Cobb raakt afgeleid omdat zijn twee kinderen binnenkomen. De scène die eerst niet eindigde omdat hij er vandoor moest, komt nu wel tot een goed einde.

Of de tol uiteindelijk valt of blijft tollen (en of we ons dus in de gewone wereld of in een droom bevinden), kunnen we niet zien.

In de allerlaatste seconden van Inception zien we die tol eerst ongestoord verder draaien (dan toch een droom?) maar dan vlak voor de aftiteling een héél klein beetje wankelen Dit wakkert de suggestie aan dat Cobb zich toch in de "echte wereld bevindt.

PS: Wil jij ook lucide dromen? Sommige dromers worden makkelijk lucide maar de meeste dromers hebben daar wat extra hulp bij nodig. Daarvoor biedt Helder Dromen je de volgende mogelijkheden:

Reactie plaatsen