Drugs & Lucide Dromen

Drugs en lucide dromen lijken een krachtige combinatie. De drugs helpen je om je kritische denken te beperken of soms helemaal stop te zetten. Er zijn redelijk veel proeven gedaan met lucide dromen en drugs. Zelfs in de oudheid wordt er al melding gemaakt over ervaringen waaruit zou moeten blijken dat drugs je dromen intenser en levensecht kunnen maken.

Er zijn echter meer nadelen dan voordelen. Ten eerste tasten drugs je gezondheid aan en door de drugs verlies je de controle volledig en kun je in een angst of paniekaanval terecht komen. Hierdoor kunnen je dromen ontaarden in oncontroleerbare nachtmerries waar geen land mee te bezeilen valt.

Daarbij is het zo dat als de drugs uitgewerkt zijn de nawerkingen ervoor zorgen dat je minder snel lucide wordt

Laten we een paar soorten bekende opwekkende drugs en stimulerende middelen bekijken.

A- LSD

Van het middel lsd is bekend dat je in een diepe trance komt. Je betreedt een kleurrijke, soms magische wereld. Toch klinkt dit leuker dan het is. De lsd-effecten gaan vaak gecombineerd met oncontroleerbare nachtmerries. Je kunt zeggen dat iedere chemische verandering in ons lichaam de droomervaring beïnvloedt.

B - Slaapmiddelen

Bij het lang en regelmatig gebruik van slaapmiddelen wordt de remslaap onderdrukt. Slaapmiddelen zorgen voor lage hersenactiviteit. Ze onderdrukken de hersengolven en dus komen er in de remslaap geen dromen meer. Slaapmiddelen staan bekend als het meest schadelijk voor het droompatroon.

C - Droomkruiden

In sommige culturen werden dromen beschouwd als een manier om in contact te komen met de geesten van voorouders. Met het verlaten van het fysieke lichaam is je geest vrij om te reizen naar een ander niveau van bewustzijn. Bij dergelijke rituelen werden natuurlijke middelen gebruikt. Meestal vaak vlak voor het slapen om zo spirituele dromen op te wekken.

D - Paddo's

Paddo's kunnen ons visioenen veroorzaken die ons beelden tonen die verder gaan dan onze normale droomkracht en ons huidige wereldmodel. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit te wijten is aan het opwekken van lucide dromen Zo'n trip wordt vaak omschreven als een super heldere droom. De paddo gebruiker kan dan vanuit zijn persoonlijk onbewuste en collectief onbewuste belangrijke en spirituele boodschappen ontvangen. Veel gebruikers melden dat ze na zo'n trip een aantal dagen levendige lucide dromen hebben.

E - Narcose

Niet echt een drug of stimuleringsmiddel maar wel een soort van trance. Het komt voor dat een patiënt tijdens een operatie het gesprek in de operatiekamer volgt terwijl zij onder narcose is. Kan je dromen tijdens bijvoorbeeld een operatie onder narcose? Tijdens de narcose vindt er geen slaapcyclus plaats en er is bijna geen hersenactiviteit. Je droomt dus niet tijdens de narcose. De vraag is dan ook: Wat neemt er dan waar? Is dat dezelfde waarnemer die tijdens lucide dromen of slaapyoga actief is?

F- Cafeïne

In een kop koffie zit zo’n 100 tot 150 mg cafeïne. In een onderzoek naar het effect van cafeïne op je slaap kregen 4 proefpersonen een aantal mg cafeïne.

  • De eerste proefpersoon kreeg een placebo en had een normaal slaappatroon met voldoende remslaap.
  • De tweede proefpersoon kreeg 50 mg cafeïne. Hiermee wordt in de eerste helft van de slaapcyclus duidelijk het verloop van de non remslaap verstoord. In de tweede helft van de slaap gebeurt dat ook met de remslaap.
  • De derde proefpersoon kreeg 100 mg cafeïne. Deze persoon had heeft alleen nog maar hele korte remslaapjes.
  • De vierde proefpersoon kreeg 200 mg. Dit leidde tot één hele korte remslaap en dus weinig dromen. Weinig kans op lucide dromen na 2 koppen koffie.

Lucide dromen en koffie zijn dus niet zo'n effectieve combinatie.

G - Alcohol

Een soortgelijk onderzoek is gedaan bij het gebruik van alcohol. De eerste persoon kreeg weer een placebo, de tweede kreeg 0,16 g per kilo lichaamsgewicht (2 of 3 glaasjes), de derde 0,32 g per kilo lichaamsgewicht (iets meer glaasjes) en de vierde 0,64 g per kilo lichaamsgewicht.

Hoewel het verschil tussen de vier personen niet zo heel groot was, bleek toch dat er minder remslaap is naarmate de er meer alcohol wordt geconsumeerd. De persoon met de placebo kreeg 5 Remslapen.  De zuipschuit met 0,64 g per kilo had drie kleine Remslaapjes. Het verloop van de non remslaap(wat voor herstel en rust moet zorgen) werd wel compleet verstoord. Je valt wel eerder en eenvoudiger in slaap.

H - Marihuana

Het effect van marihuana op je vermogen om lucide te dromen is niet positief. Marihuana maakt je sloom doordat je hersengolven vertragen. Dat geeft marihuana het ontspannende effect maar veelvuldig gebruik zorgt ervoor dat deze hersengolven niet meer boven een bepaald level uitkomen. Hierdoor kom je moeilijker in remslaap en dus minder dromen om lucide in te worden.

Tenslotte

In het algemeen kunnen we zeggen dat stimulerende middelen, drugs of medicijnen uiteindelijk geen positief effect hebben op je vermogen om lucide te dromen. Het is sowieso gezonder om niet te veel van deze middelen te gebruiken en het gebruik van drugs helemaal achterwege te laten. Trouwens, wie heeft er drugs nodig als je ook kan lucide dromen...


PS: Er zijn dromers die snel lucide worden maar de meeste dromers hebben daar wat meer tijd voor en hulp bij nodig. Daarvoor biedt Helder Dromen je de volgende mogelijkheden: