Hé !!! Waarom word ik achtervolgd in mijn dromen?

Word je in je droom achtervolgd, dan is de kans groot dat je met een angstig gevoel wakker wordt. Meestal schrik je in een keer wakker en hebt eigenlijk maar een vraag: Wie of wat achtervolgde mij en waarom?

Daarvoor moet je je deze achtervolger(st)er helder krijgen en dat kan hier. In dit blog bespreken we namelijk eerst de algemene betekenis van achtervolgingsdromen. Daarna vind je de droomduiding van een serie specifieke dromen over achtervolging zoals achtervolgd door je ex, een moordenaar of een wild dier.

Dit interessante artikel helpt je zo om jouw achtervolgingsdroom betekenis te geven maar onthoud dat deze kennis slechts een hulpmiddel is. Uiteindelijk draait het er natuurlijk om wat deze verzameling droomsymbolen voor jou als individuele dromer betekent.

1- De oer-betekenis van achtervolgd worden in je droom

De meeste dromers hebben weleens een droom gehad waarin ze achtervolgd worden. Het is een van de meest voorkomende droomthema’s.

Ze ontstaan wanneer we bang voor iets zijn, aangrenzende mogelijkheden negeren, een relatie verwaarlozen, een talent niet erkennen, stress ervaren of een existentiële angst in een situatie voelen.

Kortweg gezegd, er is iets wat ons achtervolgd waar waar we geen bewustzijn over hebben en dat jaagt ons op in onze dromen.

Een belangrijk aspect van een achtervolgingsdroom, in het ontstaan van dit soort dromen, is de self fulfilling prophecy.

Omdat je achtervolgd wordt, ontstaat er angst en omdat je dan banger wordt, wordt de droom steeds heftiger

Je gaat harder rennen en je achtervolger ook en dan word je nog banger. Dit noemen we het verwachtingseffect.

Dromen over achtervolging komen dus voort uit emoties over een verborgen issue wat zich nu nog schuilhoudt in je persoonlijk onbewuste. Een probleem wat je  wakker nog niet onder ogen durft te komen.

Veel voorkomende onderliggende oorzaken van dromen over achtervolging zijn:

 1. Verslaving
 2. Beperkt wereldmodel
 3. Roken
 4. Te veel eten
 5. Dagdromen
 6. Alcoholmisbruik
 7. Depressie
 8. Faalangst
 9. Gebrek aan zelfvertrouwen
 10. Trauma
 11. Rouw
 12. Zonder levensdoel leven
 13. Relatieproblemen

dromen over achtervolging

2 - Algemene betekenis van dromen over achtervolging...

Je gaat dus op de loop voor een achtervolger, soms een aanvaller met een mes, een dier, een monster, een familielid of een onbekende figuur die jou pijn wil doen of mogelijk wil doden.

Het is dus normaal om te rennen of je te verbergen en zo proberen je achtervolger te slim af te zijn.

Hoe jij reageert in zo’n droom illustreert hoe je omgaat met druk, angst, stress of andere situaties waar je geen controle over hebt. In plaats van de situatie onder ogen te zien, heb je de neiging om er voor weg te rennen en deze problemen te vermijden.

Als iemand je achtervolgt in je droom, kan dit verwijzen naar je beperkte overtuigingen. Je weigert een bepaald standpunt of idee op te geven en wilt niet eens luisteren naar een mening die afwijkt van de jouwe.

Het is jouw blinde vlek (schaduwkant) die je op de hielen zit

Een andere manier om je achtervolgingsdroom helder te maken is door de achtervolger of aanvaller als een aspect van jezelf te beschouwen. Misschien onderdruk of verwerp je bepaalde gevoelens of bepaalde kenmerken van wie je bent en komen deze je dat vertellen.

Als jij leert lucide dromen dan kun jij direct het gesprek of de confrontatie aangaan met wie je achtervolgt en zo antwoord krijgen op je prangende vraag.

Als jij degene bent die iets of iemand achtervolgt, kan de droom je drive en ambitie benadrukken om achter iets aan te gaan dat je wilt, of achter iemand aan te gaan die je wilt.

Aan de andere kant kan het ook betekenen dat je achterloopt in een bepaald aspect van je leven en dat je anderen moet inhalen.

In een notendop achtervolgd worden in je droom heeft te maken met een soort innerlijk conflict dat we niet onder ogen zien en dat daardoor onbewust blijft.

Je droom zal specifieke droomsymbolen gebruiken om je naar de bron van het probleem te leiden. En dan is het aan jou om de droom betekenis te geven.

3 - Een droom achtervolging betekenis geven

Het analyseren en duiden van je achtervolgingsdroom kan een zeer nuttig hulpmiddel zijn om te bepalen hoe je omgaat met stressvolle situaties in je leven. Je zult  deuren openen naar wat nu nog duister voor je is.

Je droom geeft je veel aanwijzingen om stukjes van de puzzel in elkaar te zetten. De betekenis van de droom kan veranderen afhankelijk van de context, locaties, wapens, dier of mens enz...

Het goede nieuws is dat als je eenmaal in staat bent te identificeren wie of wat de aanvaller in je droom vertegenwoordigt, dit zijn of haar invloed op jou zal verliezen en je deze energie ten voordele kan gaan gebruiken.

Achtervolgingsdromen bevatten vaak een verborgen wijsheid en het is aan jou om deze zelfkennis te decoderen.

Om te ontdekken wat je achtervolgt, moet je naar binnen kijken en je eigen wereldmodel (motieven, gedachten, gedragingen en emoties) te onderzoeken.

Het moeilijke van achtervolgingsdromen is dat je vaak best diep naar binnen moeten kijken en dat is nou net wat je al die tijd hebt vermeden..

Om je daar een handje bij te helpen, hier vast een eerste droomuitleg van achtervolgingsdromen met een specifiek thema.

Nogmaals, Houd er rekening mee dat deze dromen betekenis alleen maar het begin is van jouw unieke en persoonlijke droomduiding.  Misschien is het verstandig om iemand in te schakelen om je hierbij te helpen.

Een achtervolging in een droom

4- Veel voorkomende dromen over achtervolgd worden...

Dromen over achtervolging met een moordenaar

Als je wordt achtervolgd door een moordenaar en wordt gedood door de aanvaller, betekent dit dat de angsten je hebben verteerd tot een punt waarop je niet in staat bent om voor jezelf op te komen.

Gedood worden in je droom laat zien welke grote invloed deze onbewuste beperkende energie op je heeft. In wezen loop je weg van iets dat je bang maakt en waarschijnlijk is dat nou juist iets waar je heel veel behoefte aan hebt.

Wat maak jij zo groot in je rationeel denken dat jij denkt wanneer jij dat toelaat in je leven het je jouw leven kan kosten?

Opmerken wie de aanvaller is een aanwijzing voor waar het probleem haar oorzaak vindt. Deze aanvaller kan de kwaliteiten hebben die jij bij jezelf negeert.

Je moet er helemaal niet gek van op kijken als het iemand is waar jij helemaal niet zo gek op bent of mateloos aan kan irriteren. Ze tonen je een stuk van je schaduwkant die nodig eens in het heldere licht moet worden gezet.

Als je opstaat tegen deze moordlustige achtervolger suggereert dit dat je deze problemen zult overwinnen.

Achtervolgd worden in je droom door soldaten of politie

De politie is een autoriteit of handhaver die naar voren komt in je droom als je je misdraagt of iets doet wat je niet zou moeten doen.

Kijk goed naar de context van de droom. Waar speelt het zich af en wie is de gezagsdrager? Op welk gebied in je leven kan deze droom betrekking hebben?

Een droom waarin je door een politieagent wordt achtervolgd betekent dat je bang bent voor het oordeel van iemand. Waarschijnlijk probeer je te ontsnappen aan een ervaring uit het verleden waarbij een oordeel of autoriteitsgevoel een grote rol speelden.

Je bent je misschien niet eens bewust van deze acties, maar wat je ook doet, het heeft gevolgen. Ga het gesprek aan met deze gezagsdrager in een visualisatie en vraag hem of haar waar het aan schort.

Een aanvaller met een mes achter je aan in je droom

Een droom waarin je achtervolgd wordt met een mes staat voor een situatie waarin je je machteloos of chaotisch, zonder controle, voelt. Je bent in gevaar of voelt je opgesloten.  Je moet voorzichtig zijn wie je in je leven toelaat.

Iemand probeert je te gebruiken, maar je bent niet in staat het te zien.

Of een droom over achtervolging met een pistool…

Een droom waarin je achtervolgd wordt met een pistool staat voor je innerlijke behoefte aan macht en controle. Deze droom kan ook staan voor een verborgen verlangen om je woede te uiten.

Opgejaagd en in de gevangenis gestopt

Een droom waarin je je achtervolgd wordt en gevangen wordt gezet symboliseert een verlies of mislukking. Het kan zijn dat je niet in staat bent te krijgen wat je wilt of dat het je niet lukt om persoonlijke vrijheid te verwerven.

Deze droom kan ook betekenen dat je wegloopt van een situatie of iemand die je angst of stress bezorgt, maar dat deze persoon je steeds te snel af is. Mogelijk betekent deze droom dat het tijd is om hulp in te schakelen bij een trauma dat in jou woekert.

Heerlijk! Ik word achtervolgd in mijn droom

Een droom waarin je achtervolgd wordt en het leuk vindt, ervan geniet, betekent dat je graag het voorwerp van verlangen van iemand anders bent. Je voelt je graag gewild..

Ik achtervolg jou in je droom

Een droom waarin jij iemand anders achtervolgt, gaat voornamelijk over degene die jij achtervolgt.  Wat heeft diegene voor kwaliteiten en/of eigenschappen waar jij bewust ook behoefte aan hebt?

Deze droom kan ook uiting geven aan agressieve gevoelens ten opzichte van anderen.

Een droom waarin je achter iemand aanzit kan ook betekenen dat je een moeilijk doel of een moeilijke taak probeert te volbrengen

Achtervolging dromen en dromen van achtervolgd worden

5 - Droom over achtervolging door een bekende

Achtervolgen van je ex in je droom

Een droom waarin je je ex achtervolgt betekent concreet dat je probeert weer bij hem of haar terug te komen. Je moet moeite doen om weer contact met je ex te krijgen.

Of is er op een diepr niveau een kwaliteit of eigenschap van je ex die je mist of die je misschien zelf wel wat meer zou willen hebben?

Je huidige partner op de hielen zitten

Een droom waarin je je partner of echtgenoot achtervolgt duidt erop dat je betrokken raakt bij iemand die niet geschikt voor je is. Zo’n relatie moet je vermijden.

Het achtervolgen van een kind in je droom

Een droom waarin je een kind achtervolgt geeft aan dat je probeert contact te krijgen met je innerlijk kind. Je voelt je misschien verwaarloosd en eenzaam en voelt de behoeft om weer met je ware essentie in contact te komen.

Je achtervolgt een goede vriend/vriendin in je droom

Een droom waarin je een vriend/vriendin achtervolgt geeft aan dat je behoeft hebt aan contact met hen op een dieper level.

Of heb je ergens spijt van en wil je het goed maken? Waarom achtervolg je deze vriend/vriendin? Belangrijk is ook om te zien hoe dit droompersonage reageert. Is dat anders dan je gewend bent en wat voor verborgen wijsheid zit daar in verscholen?

Achtervolgd worden door je vader

Een droom waarin je door je vader achtervolgd wordt staat voor de angst om de waarheid over je jeugd onder ogen te moeten zien. Deze droom kan ook een waarschuwing zijn dat je de raad in de wind slaat van iemand die meer ervaren is dan jij.

Ook kan deze droom wijzen op issues met autoriteit of dominante personen.

Je moeder achtervolgt je in je dromen

Een droom waarin je door je moeder achtervolgd wordt betekent dat je je verleden onder ogen moet zien of ervan moet leren. Mogelijk is het tijd om te breken met iets of iemand uit je verleden.

Deze droom kan ook een kans voor je betekenen om aan je relatie met je moeder te werken.

Is er een eigenschap of kwaliteit van je moeder die je hebt verwaarloosd en komt je moeder dat in je droom vertellen?

Het is ook belangrijk om de relatie met je droommoeder te leggen naast de relatie met je moeder in je dagelijks leven. Of de relatie die je had met je moeder in het geval dat zij niet meer in je leven is.

Tip: Kijk ook eens naar de archetypische betekenis van een vader en een moeder

Achtervolging door je huidige partner in je droom

Een droom waarin je door je huidige partner achtervolgd wordt is een waarschuwing dat je je emotioneel teveel hecht aan een persoon die je op een diepr level nog niet echt kent.

Als deze droom steeds terugkomt, moet je meer grip krijgen op je emoties en vermijden dat je te diep betrokken raakt in deze relatie.

Achtervolgd worden door je ex-partner 

Een droom waarin je achtervolgd wordt door je ex-partner betekent dat je bang bent overweldigd te worden door gevoelens en emoties.

Het kan zijn dat je met je innerlijke gevoelens over die relatie moet afrekenen. Deze droom kan er ook op wijzen dat je gehecht raakt aan je huidige situatie maar bang bent weer voor je ex te zwichten.

Je zus of broer zit je achterna

Een droom waarin je achtervolgd wordt door je broer of zus symboliseert dat je gehecht raakt aan iemand die je vroeg of laat zal verlaten.

Je loopt misschien het gevaar slachtoffer te worden. Deze droom kan ook betekenen dat je de waarheid uit de weg gaat.

Achtervolgd worden worden door je beste vriend

Een droom waarin je achtervolgd wordt door je beste vriend symboliseert dat je jaloezie ervaart tegenover een vriend. Je kunt het gevoel hebben dat deze vriend meer succes heeft dan jij.

betekenis droom achtervolging

6 - Achtervolgd in dromen door onbekenden

Kinderen die jou achtervolgen

Een droom waarin je achtervolgd wordt door kinderen betekent dat er misbruik van je gemaakt wordt. Je voelt je misschien zwak en machteloos in een situatie waarin je niet wilt verkeren.

Of ben je te serieus geworden en vastgeroest geraakt? Komen ze je vertellen dat je meer moet spelen en weer net zo nieuwsgierig mag zijn als in je kindertijd?

Opgejaagd door een onbekende man…

Een droom waarin je achtervolgd wordt door een onbekende man betekent dat je persoonlijke onbewuste je ergens een waarschuwing voor probeert te geven.

Je hebt last van faalangst (gebrek aan zelfvertrouwen of een laag zelfbeeld) of onzekerheid. Je wordt misschien emotioneel uitgeput door een ander. Of is er iets dat je achtervolgt omdat je de waarheid niet onder ogen wilt zien?

Een onbekende vrouw die je achtervolgt…

Een droom waarin je achtervolgd wordt door een onbekende vrouw symboliseert je verlangen om geliefd te zijn, of je verlangen naar de goedkeuring van een ouder.

Misschien probeer je uit te vinden bij wat voor soort persoon je wilt zijn. Of probeer je iemand te controleren of te manipuleren?

Achtervolgd door een groep mensen

Een droom waarin je achtervolgd wordt door een groep mensen betekent dat je probeert aan meerdere grote problemen te ontkomen. Of misschien moet je één grote onbewuste angst onder ogen zien die jou op meerdere terreinen in je leven beperkt

Een boze menigte achter je aan…

Een droom waarin je achtervolgd wordt door een boze menigte staat voor de behoefte aan bescherming. Het kan zijn dat je problemen ondervindt in je relaties met mensen in je familie of op je werkplek.

Of misschien is er een probleem dat je op meerdere terreinen in je leven achtervolgd en dat je droom dat op deze manier wil vertellen dat de tijd is gekomen om het aan te pakken.

7 - Dromen over achtervolgd worden door dieren

Dromen over dieren gaan over verborgen instinctieve krachten. Een persoonlijke kracht die je onderdrukt en in je dromen weer opduikt om jou te laten weten dat het benut wil worden.

Als jij je je kracht al gebruikt, heeft het dier een liefdevolle rol in je droom. Er springt, bijvoorbeeld, een kat op je schoot, er hupt een konijn over je bed, een ijsbeer komt naar je toe wandelen of er ligt een wolf op je bank.

Gaat het echter om verwaarloosde talenten en mogelijkheden, dan heeft het dier vaak een dreigend karakter.

Stel jezelf de vraag wat jouw persoonlijke associatie is met het dier en waar het dier voor staat in de droomsymboliek. 

Nu de 7 meeste voorkomende achtervolgingsdromen met dieren:

Achtervolgd door een slang...

Een droom, waarin een slang je achterna zit en aanvalt, symboliseert verborgen angsten en zorgen. Of deze droom betekent dat je een veranderingsproces gaat doormaken.

Een hond in de achtervolging...

Een droom waarin je achtervolgd wordt door een hond staat voor een verkeerd machtsverhouding en controleproblemen in een vriendschap.

Je kunt je erg bedreigd voelen of bang zijn voor iets of iemand die je eerst vertrouwde. Je hebt misschien te maken met een vorm van misbruik.

Achtervolgd door een beer...

Een droom, waarin je door een beer achtervolgd wordt, betekent dat je veel verborgen emoties hebt.

Deze emoties gaan meestal over je kindertijd. Je hebt deze pijnlijke gevoelens onderdrukt. Je wordt gedwongen deze emoties onder ogen te zien.

Een leeuw in de achtervolging...

Een droom waarin je door een leeuw achtervolgd wordt betekent dat je op het punt staat een verandering in je leven mee te maken. Je komt waarschijnlijk in een moeilijke situatie terecht, maar je zult in staat zijn je er doorheen te slaan.

Een tijger die je achtervolgt...

Een droom waarin je achtervolgd wordt door een tijger staat voor een innerlijke strijd.. Je hebt het gevoel dat je geen controle meer hebt en wilt die terugnemen.

Achtervolgd worden door een wolf

Dromen dat je achtervolgd wordt door een wolf betekent dat je gekwetst bent door iemand die je had moeten beschermen. Deze droom betekent ook dat je worstelt met jaloezie. Je probeert mensen te controleren omdat je bang bent dat ze je zullen verlaten.

Een haai die achter je aan zwemt...

Een droom waarin je door een haai achterna wordt gezeten geeft aan dat je moet opstaan tegen een autoriteitsfiguur in je leven. Je vecht voor je eigen rechten en tegen een systeem dat oneerlijk is.

Droom over achtervolging

8 - Tenslotte over achtervolgingsdromen

Een droom waarin je achtervolgt wordt kan je dus leren dat je wegrent voor je emoties. Je vermijdt misschien iets pijnlijks, vervelend of beangstigends.

Als je deze dromen verklaren gaat, kan je dat doen samen met een dromenfluisteraar. In sommige gevallen is dat beter want: dromen over achtervolging kunnen nog al heftig zijn (vaak zijn het nachtmerries) . Dit kan je belemmeren in het helder krijgen van de juiste betekenis.

Dan is het wel zo fijn om dat samen met iemand te doen zodat jij je leven nog sneller weer in haar natuurlijke ritme en persoonlijke flow krijgt

PS: Meer lezen over dromen betekenis geven? Lees dan mijn boekje DroomDNA, of dit uitgebreide blog over hoe jij je dromen betekenis geeft…

Over de schrijver
Reactie plaatsen