Bewust dromen leren : Hoe Marije hiermee haar leven verrijkte...

Bewust dromen leren : Hoe Marije hiermee haar leven verrijkte...

Waarom bewust dromen? Iedereen kent in het leven periodes dat je het idee hebt dat je vast zit, geen uitweg meer ziet en je zelf steeds blijft vertellen wat er niet mogelijk is.
In zulke periodes voel je je onzekerHet lijkt erop of alles je overkomt en je niet weet wat je moet doen om de controle weer in handen te krijgen.


Je kan er dan voor kiezen om naar een therapeut of coach te gaan. In sommige gevallen misschien een logische stap maar er zijn ook mensen die een ander pad kiezen en zelf aan de slag gaan.

1- Onze dromen laten zien wat ons werkelijk beweegt...

Veel problemen die we in ons leven ervaren, hebben maar een klein zetje of een nieuw inzicht nodig om opgelost te worden. Begin met je dromen betekenis geven en ontdek zo hun onbewuste boodschap die jou tot een nieuw inzicht kunnen brengen.

Ben je al wat meer ervaren met je dromen? Dan maak jij je leven vrijer, gezonder en gelukkiger in je lucide dromen. Lucide dromen betekent dat jij weet, terwijl je slaapt,  dat je aan het dromen bent.

In je lucide droom ben jij dus volledig bewust en kan je direct wat doen met de boodschap van je dromen. Jij verandert wat je niet meer wilt voelen en denken in wat je wel wilt ervaren. Gewoon terwijl je slaapt en van je nachtrust geniet.

Hier gaan we het hebben over werken met dromen terwijl je wakker bent maar de methode komt dicht in de buurt  van lucide worden.

Hoe word ik een bewuste dromer?

2- De nieuwste versie van bewust dromen leren

Bewust dromen 3.0 heeft altijd hetzelfde vertrekpunt: je droom. Het is een voorwaarde dat jij je dromen herinnert en opschrijft in je droomdagboek. Lees hier hoe jij dat gemakkelijk doet.

Waarom we je droom als vertrekpunt nemen ? Dat heeft drie belangrijke redenen:

1- Je droom bevat een boodschap over iets wat jij niet wilt zien, horen of voelen in je leven. Iets wat je beperkt. Je droom is de poort naar een nieuw inzicht over deze beperking.

2- Om het verschil te maken in je leven, is het nodig dat je in staat bent om je leven van een ander bewustzijnsniveau te bekijken.

Je droom is zo’n niveau. We kunnen heel moeilijk doen over in trance komen maar op het moment dat jij licht ontspant en in je droom stapt, ben jij in de perfecte trance om de boodschap en betekenis van je droom te duiden.

3- De combinatie van punt één en twee.

3- Hoe werkt dat bewust dromen?

Dat doen we aan de hand van een mooi voorbeeld. Van een goede vriendin die ik heb begeleid in zo’n bewuste droom. Hé, hoor ik je nu denken, je zei toch dat dit de ideale manier is om zelf aan je uitdagingen te werken? Dat klopt maar het is ook een effectieve methode om iemand anders te coachen.

Marije wilde weer een keer koffie drinken. We hadden elkaar al zeker een half jaar niet gezien maar in onze vriendschap draait het al jaren om de kwaliteit en niet om de kwantiteit.

Dus na een kwartiertje koetjes en kalfjes, vertelde Marije mij dat ze vannacht zo vreemd en angstig had gedroomd. Of ik haar kon vertellen wat de droom betekende.

Ik vertelde haar dat het zo niet werkte en zei haar dat ik haar een droomwerk methode zou opsturen.  Dan kon ze zelf gaan onderzoeken wat haar droom betekent.

Maar net als veel andere werkende moeders zag ze dat echt niet zitten

“Zullen we dan iets anders proberen”, vroeg ik haar.
“Wat dan”,  vroeg zij argwanend.
Bewust dromen 3.0.
“Bewust dromen 3.0. Wat is dat dan ?” vroeg ze nieuwsgierig.

Waarom bewust dromen leren...

A- De droom van Marije

Voor de sessie besloten we  de rust en veiligheid van mijn huis op te zoeken. Daar vertelde Marije mij de volgende droom :

Ik zit achterop een fiets bij een hele aantrekkelijke man. Het is mijn oude compagnon. Wat voel ik mij gelukkig en vrij. Op de achtergrond hoor je de muziek van de film Turks Fruit. Dan komen we aan bij een grote lichte zaak waar je koffie kan drinken en lunchen. Met allemaal glas en veel licht.

Ik weet niet waarom hij mij hier mee naar toe heeft genomen. We zijn de enige bediening maar ik werk niet voor hem. Dan loop ik naar buiten. Het terras zit helemaal vol. Ik zie in de verte een groot winkelcentrum liggen. Het is er open, gezellig en lekker druk.

“Ok , zeg ik, “welk deel, welke stuk of gebeurtenis in de droom raakt je het meest?”
“Het moment dat ik achterop de fiets zit.”
“Wat gebeurt er  dan met je?”
“Nou ik voel me vrij, bevrijd en gelukkig.”
“Oké, sluit je ogen.”

Ondertussen vroeg ik me zelf wel af wat aan zo’n droom nou angstig en vreemd kon zijn. Dat zouden we als snel ontdekken. we gingen veer verder

“Zet je voeten op de grond.”
“Adem tien tellen in.”
“Hou je adem tien tellen vast .Word je bewust van je lichaam en de overbodige spanning.”
“Adem in tien tellen uit en voel hoe de overbodige spanning je lichaam verlaat.”
“Adem 10 tellen niet en voel hoe je lichaam steeds meer ontspant.”

Vervolgens herhaalden we deze cyclus zeven keer. Daarna een snelle bodyscan waarmee we haar lichaam scannen op overbodige spanning en deze spanning dan loslaten. Zo verdiept de ontspanning zich verder.

Nu werd het tijd voor Marije om weer in de droom te stappen. Precies op het moment dat ze achterop de fiets zit.

Hoe geef ik mijn dromen betekenis?

 B – De oplossing

Ze merkte dat, terwijl ze achter op de fiets zat, ze verliefd was. Dat maakte alles licht. Niet vrij en gelukkig maar verblind door de liefde. Toen ze in de grote lunch- en koffiezaak aankwam, voelde ze zich gebruikt.

Zij was verliefd. De man voorop de fiets wist dit en had hier al die jaren misbruik van gemaakt. Marije liep naar buiten en keek nu naar het grote winkelcentrum.

Vanaf dit punt nam de droom het over. Marije zag hoe ze naar het winkelcentrum liep. Alleen. Het was het winkelcentrum bij haar in de buurt waar ze eigenlijk nooit kwam.

Ze haatte het maar nu voelde zich echt op haar plek.
Ze zag de mensen nu zoals ze werkelijk zijn. Eerlijke, oprechte en mooie mensen. Het deed haar inzien dat ze zich de laatste jaren op de verkeerde soort mensen had gericht.

Mooi weer fietsers ( let op haar omschrijving!) zoals ze zo mooi zei. Mensen die mooie verhalen vertellen over hoe het moet maar eigenlijk niet echt deugen. Ik vroeg haar wat ze zou willen ondernemen zodat de droom haar een beter en goed gevoel zou geven.

Daarop sloot ze haar ogen, stapte weer in de droom en stelde zich voor hoe ze met dit nieuwe inzicht achter op de fiets zat en ze haar mooi weer fietser dwong door te fietsen naar het winkelcentrum waar ze van de bagagedrager af sprong en haar middelvinger naar hem opstak waarna ze vrolijk fluitend haar buurtwinkelcentrum in liep. Missie geslaagd.

Blijf je trouwens altijd bewust dat je dromen jouw beeld, jouw perceptie van de werkelijkheid laten zien. Niet hoe het werkelijk is. De ‘boosdoener’ in je droom kan zich van geen kwaad bewust zijn.

4- Tenslotte

Stel je eens voor dat je dit twee keer per maand doet. Dan werk je op regelmatige en natuurlijke wijze aan je persoonlijke groei.

Zo pak jij droom voor droom de controle over je leven weer terug.

 Op jouw manier. Gewoon met behulp van deze innerlijke krachtbron de pijnlijke ervaringen en trauma‘s, die je beperkten, los laten en steeds meer te gaan leven vanuit je natuurlijke flow....

PS: Meer ontdekken? Lees dan mijn boekje DroomDNA, over hoe jij je dromen betekenis geeft…

Over de schrijver
Reactie plaatsen