Test 3 keer op een speciale manier: Hoe echt zijn lucide dromen ?

In het vorige artikel heb je de eerste test gelezen die je kunt doen in een lucide droom. Tijd blijkt dus in dromen net zo snel te gaan als in je dagelijks leven.  Laten we dan nu gaan ontdekken hoe dat is bij die andere drie activiteiten die je kunt testen in je lucide dromen.

1- Ademen – Test één

Ademen is een van die dingen die je vrijwel 100% onbewust doet. Alleen als we iets doen wat afwijkt van ons normale adempatroon. Zoals wanneer we het benauwd hebben, hardlopen of mediteren, worden we ons echt bewust van onze ademhaling.

Ook in dromen zijn we ons niet bewust van onze ademhaling tenzij wij in een droom geconfronteerd worden met een situatie die ons de adem beneemt. Zoals in nachtmerries.

Het was voor onderzoekers van lucide dromen dan ook interessant om te zien of het veranderen van de ademhaling in de lucide droom gevolgen had voor de werkelijke ademhaling.

Het experiment

De lucide dromer weet dat hij droomt. Hij of zij maakt bewust een oogbeweging zodat de onderzoeker weet dat de test kan beginnen. Vervolgens haalt de lucide dromer heel snel adem of houdt zijn adem een bepaalde periode in.

Na afloop van de periode maakt hij of zij  weer een oogbeweging. Vervolgens liet men een onafhankelijk onderzoeker de resultaten bekijken. Uit de computerregistratie kwam naar voren dat, tijdens iedere lucide droom, wanneer de lucide dromers hun adem inhielden of sneller gingen ademhalen dit direct gevolg voor de werkelijke ademhaling had.

Eigenlijk is dit niet zo’n verassing. Het zal waarschijnlijk ook gelden voor lopen, praten of elke andere vorm van gedrag. Gelukkig zijn we tijdens de slaap onze spieren voor een groot deel inactief ( = slaapverlamming ). Hierdoor gaan we niet als een gek in de rondte lopen, om ons heen slaan of hardop praten wanneer we dat in onze lucide droom ook doen.

2-  Zingen en Tellen – Test twee

Onze hersenen zijn opgedeeld in twee helften:

De linkerhersenhelft – Deze helft vertoont volop activiteit als we praten of aan het analyseren zijn. Het is het gedeelte van de hersenen wat simpelweg gezegd gaat over structuur en vaste patronen.

De rechterhersenhelft – Deze helft gaat over ontdekken van nieuwe dingen, creativiteit en ruimtelijk denken.

De test naar het verschil tussen de rechterhersenhelft en de linkerhersenhelft werd gedaan terwijl de proefpersonen wakker waren. Voor de onderzoekers naar lucide dromen was het interessant om te meten of dit verschil ook stand hield gedurende REM slaap.

Er werd gekozen om de lucide dromers in hun droom twee taken mee te geven en zo te kunnen vergelijken: Zingen als rechterhersenhelft activiteit en tellen als linkerhersenhelft activiteit.

Er werden hersengolven gemeten van de linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft. Want als tellen verbonden is met de linkerhersenhelft, dan zal deze hersenhelft de meeste activiteit vertonen. En hetzelfde geldt dan natuurlijk voor zingen maar dan voor de rechterhersenhelft.

Door middel van de gebruikelijke oogbewegingen werd de start en het einde van de test aangegeven.Het resultaat: Het brein liet hetzelfde patroon van selectieve activering in de linker- of rechterhersenhelft zien gedurende zingen en tellen tijdens de REM slaap als wanneer je wakker bent.

3-  Seks – Test drie

Seks speelt een belangrijke rol in veel dromen.Bij veel vrouwen eindigt een dergelijke droom in orgasme. Het orgasme wordt volledig bewust ervaren alsof ze echt klaar komen.

Het meest interessante voor lucide droom onderzoekers was om te testen of seks in een droom net zulke lichamelijke effecten laat zien als een “echt” seks.

Men deed een 1e test met een jonge vrouw. Er werden 16 bronnen van fysiologische data gemeten waaronder de gebruikelijke EEG, EOG en EMG, als ook de hartslag, het zweetgehalte, een vaginale EMG en vaginal pulse amplitude.

Experimenten bij meerdere vrouwen hadden laten zien dat wanneer vrouwen seksueel opgewonden raakte, dit leidde tot veranderingen in bovenstaande fysiologie.

4- Wat moest de lucide droomster doen?

Over de test werd het volgende afgesproken: wanneer er sprake was van seksuele activiteit in de lucide droom, dan zou de lucide droomster het volgende doen:

  • De eerste oogbeweging als ze bewust was dat ze droomde.
  • De tweede oogbeweging wanneer de seksuele activiteit begon in de droom.
  • Een derde oogbeweging wanneer ze tot een orgasme kwam.
  • En een vierde oogbeweging wanneer ze het idee had dat ze wakker aan het worden was.

Van alle gemeten data tijdens de lucide-sex bleek alleen het hart een licht afwijkend ritme te hebben ten opzichte van van de gegevens die gemeten werden tijdens ‘wakkere’ seks. Hoewel de fysiologische effecten bijna hetzelfde waren werd het lucide orgasme niet als heel bijzonder ervaren maar wel degelijk als een orgasme.

5- Wat leert dit testen ons?

Door deze testen met lucide dromers weten we dat je lichaam bijna voor 100% net zo actief is en reageert in een lucide droom als wanneer jij wakker bent.

Wanneer je dit tot je door laat dringen, word je je bewust van de ongekende mogelijkheden die lucide dromen biedt

Natuurlijk is er ook een test gedaan met mannen. Ook in deze experimenten was de uitkomst over seks in je dromen hetzelfde als bij de vrouwen.

De test liet dezelfde opwinding zien bij seks in de lucide droom als bij de meting in het waakleven. Ook was er bij de hartmeting nauwelijks verschil. Toch vielen er bij de mannen nog een paar dingen op:

Ondanks het gevoel van een echte zaadlozing, was er in de droom geen zaadlozing te zien.Vaak werden deze zaadlozingen opgevolgd door een vals ontwaken waar bij de dromer het idee had van een natte droom. Wanneer hij daarna echt ontwaakte, was er van een natte droom geen sprake.

Ondanks het kleine verschil in het hartritme ( bij real live seks gaat dit 2 a 3 keer sneller) kunnen we vaststellen dat lucide seks heel dicht in de buurt komt van echte seks.

6- Tenslotte

Drie keer een test die laat zien hoe dicht dromen en vooral lucide dromen de realiteit van je dagelijks leven benaderen. Wat is het nu het nut en welke waarde heeft de uitkomst van deze tests?

Wat heb je daar aan  in het realiseren van je verlangen, je dromen en je doelen? Hoe kan de realiteit van je lucide dromen je helpen bij het doorbreken van je weerstanden en het overwinnen van je angst? Lees het in het volgende artikel….

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids , Volg de online cursus of gun jij jezelf ook een vliegende start en kom je naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
Reactie plaatsen