Testen van lucide dromen : Het wetenschappelijke bewijs.

Voor een onderzoeker om te testen dat iemand droomt, is dat bij een gewone droom een kwestie van eindeloos geduld. We hebben gezien dat het testen van de oogbewegingen tijdens lucide dromen de manier is om te bevestigen dat iemand aan het dromen is.

Eerst moet er een meting gedaan worden van de reguliere oogbewegingen zodat het verschil in de registratie kan worden waargenomen.

Van de duizenden testen die er gedaan zijn bij gewone dromen, kunnen wij de succesvolle testen op een hand tellen. Het succes van die testen is dus voornamelijk afhankelijk van het geduld van de onderzoeker en die moet dus echt heel geduldig zijn.

Het geduld van de onderzoeker is niet de enige beperking Stel dat de onderzoeker geïnteresseerd is in ander activiteiten zoals zingen of tellen tijdens je droom. Zingen is een activiteit die zich voornamelijk afspeelt in je rechterhersenhelft en tellen in je linkerhersenhelft.

Hoe groot is de kans dat een dromer zowel zingt als telt in een droom en hoe weet je wanneer de dromer wat aan het doen is? Met andere woorden de onderzoeker kan in de gewone droom nooit testen of er gebeurt in de droom wat nodig is om een experiment te doen.

1- De voordelen van testen in lucide dromen…

Daarom kan een lucide droom in dit testen zo’n belangrijke rol spelen. Een lucide dromer weet dat zij droomt en wat zijn opdracht is. Daarom kan de lucide dromer bewust zijn ogen bewegen, bewust ademen of zingen.

Op die manier zijn er in de loop van de tijd door lucide dromers veel experimenten gedaan. Een van die experimenten heeft betrekking op het tijdsverloop en de tijdsduur in de droom.

In dromen hebben we vaak het idee hebben dat een droom veel langer duurt dan de werkelijke tijd. Uit onderzoek bij lucide dromers is gebleken dat dit niet zo is.

2- Het testen van tijd in lucide dromen….

Lucide dromers werden gevraagd om een signaal te geven als ze lucide werden in hun droom. Vervolgens werd ze gevraagd om een onderbreking te creëren door tot 10 te tellen in hun droom.

Gelijk hierna moesten ze weer een signaal te geven zodat dit gelijk gemeten kon worden.

Het bleek dat de gemiddelde tijd van zo’n onderbreking 13 seconden duurde. Dat was precies gelijk aan de tijd dat het tellen duurde als deze dromers werd gevraagd dit bij bewustzijn te doen.

3- Hoe kan het dan toch zo zijn dat een droom veel langer lijkt?

Je kunt de droom het beste vergelijken met een film. In een film zie je de hoofdrolspeler in een vliegtuig stappen in Amsterdam om hem vervolgens in New York in een taxi te zien zitten. Jij herinnert je alleen van je droom wat echt belangrijk is.

Het slaat over wat niet van waarde is voor de dromer. Hoewel je gevoel dus anders kan zijn, is er geen bewijs om aan te nemen dat een activiteit in je droom minder tijd zou kosten als in de realiteit.

4- Meer testen in lucide dromen

Tijd is niet de enige manier hoe wij kunnen testen dat we aan het dromen zijn. Er zijn nog 3 manieren die hun effectiviteit hebben bewezenDaar gaat het volgende artikel over.

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of volg de gratis training op deze site. Of kom dan gezellig  naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
Reactie plaatsen