REM antonie

16 december 2020

Rem antonie treed op in de REM slaap. In de REM slaap  beginnen wij te dromen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je ook gaat doen wat je droomt in je droomt.

1- Wat doet REM antonie?

Rem antonie zorgt daarvoor. Door een neurale prikkel in je hersenen zorgt het ervoor dat jouw vermogen om te bewegen beperkt wordt tot je hartspier, je ademhaling en je oogbewegingen. Want zonder oogbewegingen geen dromen en zonder die andere twee geen leven.

Kortom, het lichaam zet zichzelf uit zodat het zich niet kan bewegen terwijl je droomt. Als we in staat zouden zijn om ons te bewegen, zouden er waarschijnlijk mensen uit ramen springen omdat ze dachten dat ze konden vliegen, of je staat ineens gitaar te spelen met de bezem op de eettafel of je begint te knokken met de liefde van je leven naast je in bed.

2- Hoe kom je uit de REM antonie?

Na de REM slaap wordt de antonie weer uitgeschakeld. Soms is het echter zo dat de de rem antonie zich doorzet. Dan spreken we van vals ontwaken. Dit is vaak de opmaat naar een nachtmerrie. Het lijkt erop alsof je wakker bent geworden in je eigen slaapkamer maar je kunt niet bewegen. Je bent nog aan het dromen.

Als dit fenomeen je overkomt en het is nieuw voor je dan word je bang. En zoals we weten, bepalen je verwachtingen voor een groot gedeelte de inhoud van je dromen. Dus krijg je een nachtmerrie of een angstdroom.

3- Interessant voor lucide dromers

Voor lucide dromers is zo'n vals ontwaken juist een kans. Zij herkennen de kenmerken en weten dat ze al lucide zijn. Het enige wat ze hoeven doen, is hun verwachting van de droom bijstellen. Gewoon aan iets leuks denken of iets wat ze willen. Gaan lachen in jezelf is vaak al genoeg.

Rem antonie heeft niks te maken met slaapwandelen. Slaapwandelen vindt niet plaats tijdens de REM slaap.