Slaapverlamming:  3 uitgelezen kansen voor jouw persoonlijke groei...

Slaapverlamming. Dit overkwam mij zo’n drie weken geleden. Ik droomde heerlijk over hoe ik over het strand liep met mijn vriendin. Ineens dacht ik dat ik wakker was. Ik lag in mijn slaapkamer en het leek alsof er een soort van laaghangende bewolking rond mijn bed hing. Vond het best wel angstig want ik kon mij niet bewegen en ook geen geluid maken. Ik probeerde wakker te worden maar ik verstijfde en werd na veel moeite zwetend wakker”…- Raymond

Wat Raymond meemaakte, overkomt veel mensen. Omdat een slaapverlamming maar kort duurt ( al lijkt het een eeuwigheid), geven veel mensen er na het ontwaken geen serieuze aandacht aan. Dat is jammer want een slaapverlamming is, naast dat het je een vervelend gevoel kan geven, ook een mogelijkheid.

Hier ontdek je wat slaapverlamming precies is, hoe je het kan herkennen, wat je kan doen om eruit te komen, hoe slaapverlamming een uitgelezen kans is op lucide dromen én hoe je er gebruik van kan maken, los van lucide dromen, om je leven creatiever, vrijer, gezonder en gelukkiger te maken. Maar laten we beginnen met….

1- Wat is slaapverlamming?

De definitie:

Bij het ontwaken heb jij het idee dat je wakker bent maar in feite droom je nog. Je lichaam voelt als verlamd en je kan je niet bewegen behalve de ogen, de organen die gekoppeld zijn aan het autonoom zenuwstelsel en een paar kleine spiergroepen.

Slaapverlamming is een opvallen fenomeen. Je bent volledig bewust en hebt het idee dat je wakker bent. Echter, je lichaam reageert op geen enkele opdracht die jij het geeft. Hierdoor kun je niet bewegen, niet praten en dus ook niet opstaan. Bovendien gaat slaapverlamming vaak gepaard met hallucinaties: je ziet, hoort of voelt dingen die er niet zijn.

De kortste weg naar lucide dromen is in een slaapverlamming

2- Hoe herken je slaapverlamming?

Slaapverlamming ontstaat wanneer je uit de remslaap komt en je al weer volledig bij bewustzijn bent maar je lichaam nog in de remslaap verkeert en daarbij nog in de zo kenmerkende verlamde staat is.

Slaapverlamming kan hierdoor ontzettend beangstigend zijn. Je hebt het idee dat het echt gebeurt maar krijgt geen enkele invloed op de situatie. Omdat je lichaam nog in de REMslaap verkeert, gaat je droom gewoon door. Dat geeft je het idee dat je droom echt gebeurt. Het lijkt of je hallucineert en het idee dat er iets dreigt te gebeuren. Waarom deze hallucinaties vaak bedreigend zijn?

Je ligt in bed, bent verlamd en daardoor bang. Je lichaam registreert je angst en denkt: hé bang!  Er komt een angstprikkel voor wanneer het donker is en je geen controle hebt. Dat heb jij vast eerder meegemaakt (misschien toen je klein was en alleen in je bed lag) en uit dit arsenaal ervaringen pikt je hersenstam de bijbehorende beelden. In mijn geval hoorde ik vaak hoe iemand de trap oploopt en mijn slaapkamer betreedt.

De volgende ervaring is een veel voorkomende ervaring met slaapverlamming.

“Ik ontwaak en kan mij niet bewegen maar ik zie wel schimmen en voel dat er iets of iemand aanwezig is. Voel angst maar weet wat ik moet doen. Ik zeg tegen mijzelf “het is niet echt, het is een soort droom” en dan word ik wakker.” – Roxanne

Slaapverlamming gaat gepaard met enkele vaak voorkomende lichamelijke en geestelijke fenomenen. Laten we daar nu wat dieper op ingaan.

3- Wat zijn de meest voorkomende symptomen bij slaapverlamming?

Wat zien ik?

Een opvallend verschijnsel is dat mensen kunnen rondkijken tijdens hun slaapparalyse. Soms zijn de ogen daadwerkelijk open en kunnen ze zelfs worden bewogen; droom en werkelijkheid kunnen dan in elkaar overlopen. Er wordt er echter niet echt iets gezien, maar enkel gedroomd (een vals ontwaken). Het desbetreffende beeld (bijna altijd de slaapkamer) is dan zodanig vaak herbeleefd dat je het letterlijk kunt dromen.

Wat voel ik?

Slaapverlamming gaat bij veel mensen ook gepaard met een ruis in het oor en in het hoofd. Soms is er ook sprake van een “elektrische schok” of “explosie” in het hoofd. Of van kloppen of bonzen in het hoofd of in de oren. Ook druk op de slapen en een drukkende hoofdpijn zijn geen bijzondere verschijnselen. Dit heeft vooral te maken omdat het lichaam nog in de remslaap verkeert en het lichaam symptomen vertoont van hoe het in de REM-slaap is.

Op je rug.

De meeste mensen hebben alleen last van slaapverlamming wanneer ze op hun rug liggen. Dan is de kans namelijk groter dat je spieren te laat uit hun slaaptoestand komen. Bovendien ontstaat er ook een grotere kans op een drukkend of verstikkend gevoel als je op je rug slaapt. Je eigen lichaamsgewicht voelt aanzienlijk zwaarder aan tijdens je slaapverlamming.

Slaapverlamming: De kortste weg naar een lucide dromen...

4- De spiritueel wetenschappelijke kant van slaapverlamming

Slaapverlamming: een bovennatuurlijk fenomeen?

Vanwege de hallucinaties tijdens de slaapverlamming wordt het vaak in verband gebracht met bovennatuurlijke verschijnselen. Slaapverlamming heeft echter niks te maken met klopgeesten, demonen of space-invaders.

Hoewel de ervaringen met de hallucinerende fenomenen zeer realistisch zijn, lijken ze het meest op nachtmerries. Het verschil is dat een nachtmerrie jou overvalt. Je hebt ook niet het idee dat je de situatie onder controle hebt. Bij slaapverlamming word je angstig omdat je gewoon bewust bent (en het gevoel hebt dat je al wakker bent). Daarom komt deze nachtmerrie bovenmatig reëel over.

Het lijkt een eeuwigheid…

Sommige mensen hebben er af en toe last van maar er zijn ook mensen die meer dan zeven keer per slaapcyclus geteisterd worden door een korte slaapparalyse. Meestal duurt zo’n periode slechts één tot drie minuten, maar gevoelsmatig lijkt het een eeuwigheid te duren.

Slaapverlamming kan aanvoelen als “uittreden

Sommige slapers zien zichzelf tijdens een slaapverlamming boven hun bed zweven alsof ze hun eigen lichaam zijn ontstegen Als je spiritueel ingesteld bent, zou je dit principe “uittreden” of een “bijna-doodervaring” kunnen noemen. Deze ervaring is echter volkomen aards en wordt veroorzaakt door o.a. je hersenactiviteit, bloeddruk en balans tijdens de slaap.

Paniek in de tent…

Slaapverlamming geeft je soms het gevoel alsof je stikt. Je denkt dat je adem stokt en je hart er mee ophoudt. Paniek in de tent dus. Omdat je je paniekaanval niet kunt bewegen, je uiten en niet om hulp kunt schreeuwen, neemt de angst alleen maar toe.

Er zijn verschillende manieren om met een slaapverlamming om te gaan. Je kan het niet echt oplossen maar er anders mee omgaan zorgt ervoor dat jij een enorme kans krijgt om in een lucide droom terecht te komen. Hoe je dat doet? Dat kan je nu lezen


5- Drie methodes bij een slaapverlamming

Methode 1 – Focus en Beweeg

Focus je in de slaapverlamming op een bepaald punt. Probeer je bijvoorbeeld te concentreren op je oogleden, het topje van je duim of je kleine teen. (Behoren tot de eerdergenoemde kleine spiergroepen) Probeer ze te bewegen. Lukt dit, dan volgt de rest van je lichaam meestal vanzelf. Kortom: Wanneer je een deel van je lichaam tot een reactie kunt overhalen, dan schudt dat de rest van je lichaam automatisch wakker.

Methode 2 – In een lucide droom komen

Besef dat tijdens de slaapverlamming je lichaam nog in de REM slaap zit. Zo kan jij lucide dromen opwekken. Hoe?

Je weet nu wat een slaapverlamming is en wat er gebeurt. Je zegt tegen jezelf, terwijl je slaapverlamming plaatsvindt: “Ik droom, het is maar een droom”. Dan gaat het erom dat jij een positief, vrolijk gevoel opwekt bij jezelf. Je kan bijvoorbeeld beginnen te glimlachen. Dat hoeft geen fysieke glimlach te zijn, alleen het idee is al genoeg.

Dan herhaal je als een soort mantra: Ik wil lucide dromen. Je lichaam geeft deze positieve prikkels (het mantra en de glimlach) door aan je hersenen. Hierdoor gaan de beelden die uit je hersenstam komen veranderen. Ze worden helderder en omdat je geest nog bewust is, besef jij ineens: Hé, ik ben aan het lucide dromen…

Ben je niet geïnteresseerd in lucide dromen? Dan kan je toch profiteren van een slaapverlamming. Hoe je dat doet?

Methode 3 – Programmeer Jezelf

Je doet precies hetzelfde als bij de bovenstaande methode om lucide te gaan dromen maar in plaats van dat jij zegt dat je lucide wilt dromen, voed jij jezelf met een positieve suggestie. Een suggestie die jou helpen om je verlangens en doelen te realiseren. Wil je een boek schrijven? Herhaal dan: Ik ga een te gek boek schrijven. Of wil je een rol in een tv serie? Of wil je ergens van af? Een fobie, stoppen met roken of op gewicht komen.

Zeg dat dan tegen jezelf. Besef dat je nog droomt en op een van de diepste onbewuste niveaus zit. Je geeft zo direct een opdracht aan je onbewuste om deze wens, dit verlangen voor jou te realiseren. Werk overdag bewust aan je verlangen. Kleine stapjes, grote stapjes, het maakt niet uit. Zolang je onbewuste maar ervaart dat je er mee bezig bent. Dan kan het de geplante suggestie voeden uit haar onbegrensde potentieel van opgedane kennis en innerlijke wijsheid.

6- Tenslotte

Slaapverlamming is precies wat jij verwacht dat het is. Overtuig jezelf ervan dat het een onschuldig fenomeen is waar, voor iedereen, een grote kans achter verscholen zit. Slaapverlamming is het levende bewijs dat achter de wolken de zon altijd schijnt….

PS: Wil je meer leren over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom GidsVolg de gratis training of gun jij jezelf ook een vliegende start en kom je naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
Reactie plaatsen