Kleuren in dromen

16 december 2020
Kleuren in dromen zijn vaak belangrijke droomsignalen, droomtekens of droomsymbolen die makkelijk over het hoofd worden gezien in lucide dromen..

Als een opvallend deel van je droom in een bepaalde kleur is, dan geeft dat je droom betekenis. Welke betekenis hangt af van de universele betekenis van deze kleuren en wat zo'n kleur voor jou persoonlijk betekent.

De persoonlijke betekenis van de kleuren in je dromen mag jezelf ontdekken. Wij starten hier met de universele betekenis voor de belangrijkste kleuren.

Kleuren in je dromen

Blauw

Blauw staat in dromen symbool voor het vinden van de waarheid en staat in relatie tot hoe krachtig je geest is. De kleur blauw wordt beschouwd als weerspiegeling van de kracht van het bewustzijn en komt in een droom vooral voor in de vorm van een blauwe lucht. Traditioneel wordt blauw gekoppeld aan helderheid, spiritualiteit en oneindigheid. Sommige droomwerkers geloven dat dromen in het blauw staat voor geduld of tederheid.

Verschillende tinten blauw kunnen wijzen op de emotionele toestand van de dromer: helderblauw kan op geluk wijzen, dreigend indigo op een neerwaartse emotionele cyclus. Daarnaast gaat blauw in je dromen over het vinden van balans, rust en harmonie. Soms duidt de kleur blauw op depressieve gevoelens in het leven van de dromer.

Bruin

Bruin duidt op praktisch, huiselijk, geestelijke rust, conservatisme en een materialistisch karakter. Bruin staat ook voor de grond en aarde.

Geel

Geel heeft zowel positieve als negatieve aspecten. Als de droom een plezierige droom is, dan symboliseert de kleur intelligentie, energie, geluk, harmonie en wijsheid.

Als de droom echter een onplezierige droom is, dan staat de kleur geel voor lafheid en ziekte. Je kunt lijden aan de angst  om een beslissing te nemen of actie te ondernemen. Als een resultaat hiervan zal je een terugval ervaren.

Volgens sommige droomdenkers staat de kleur geel voor het intellect van de dromer en de mate waarin hij rechtlijnig denkt. Dromen in het geel kunnen dus een teken zij dat iemand helder nadenkt en vastbesloten is over een aspect in zijn leven.

Goud

De gouden kleur reflecteert jouw spirituele beloning, rijkdom, verfijning en de betovering van je omgeving.

Groen

Groen staat voor een positieve verandering, goede gezondheid, groei, genezing, hoop, vitaliteit, vrede en gemoedsrust. Geld, rijkdom en jaloezie worden ook vaak geassocieerd met geld zoals in groen zien van jaloezie. Door de associatie met de natuur verbinden sommige droomwerkers de kleur groen met gevoelens van rust, hoop, groei en steun.

Een droom met groen kan erop duiden dat voor de dromer een vruchtbare periode begint van persoonlijke groei of spirituele ontwikkeling. Een droom in het groen kan dus worden beschouwd als hint: de dromer moet deze aspecten in zichzelf erkennen en er positief mee omgaan.

Grijs

Grijs wijst op angst, vrees, depressie, ziekte, ambivalentie en verwarring. Je kunt je emotioneel, eenzaam en verward voelen.

Oranje

Oranje wordt meestal gezien als symbool van adel en vrijgevigheid, maar kan ook staan voor glans,  optimisme en rust. Oranje dromen kunnen dus wijzen op een positieve verandering. Volgens sommigen heeft de kleur oranje ook te maken met wantrouwen en twijfels. In dat opzicht zou een droom in het oranje ontevredenheid of onzekerheid weerspiegelen. Oranje gaat over vriendelijkheid, beleefdheid, levendig, sociaal en een open karakter. Je wilt je horizon verbreden en nieuwe interesses onderzoeken.

Roze

Roze wordt meestal geassocieerd met liefde, vooral onvoorwaardelijke liefde. Sommigen zien roze ook in verband met geneeskrachten van de ziel of het chakra van het hart ( het centrum van de psyche of de spirituele energie. Roze staat dus vaak voor liefde, plezier, zachtheid, geluk, affectie, vriendelijkheid en compassie. Het is ook de kleur van het hoogste punt, hoogste rang en waardigheid.

Rood

Rood is een indicatie van rauwe energie, kracht, intense passie, agressie, groeikracht, moed en passie. De kleur rood heeft een diepe emotionele en spirituele betekenis. Rood is ook de kleur van gevaar, schaamte, seksuele impulsen en behoeftes. Misschien moet je na gaan denken over je handelen.

Het is verbonden met vuur, hitte en bloed en daardoor gekoppeld aan energie, vitaliteit én woede. Een droom in het rood kan duiden op hartstocht voor een project of een relatie. Behalve dat kan hij ook gaan over onbewuste gevoelens of woede tegenover  een persoon of situatie

Paars

De kleur paars staat voor grootsheid, autoriteit en de wet. in de westers samenleving worden juridische beroepen en de monarchie vaak gekenmerkt door verschillende tinten paars. Paars in dromen kan dus trouw, waarheid, rechtvaardigheid en spirituele boetedoening weerspiegelen. Sommigen stellen dat de kleur paars ook duidt op de mate van psychisch bewustzijn van de dromer en dat deze kleur gebeurtenissen in de toekomst kan voorspellen. Het is belangrijk voor de interpretatie van de droom.

Wit

Wit staat voor puurheid, perfectie, vrede, onschuld, waardigheid, schoonheid, bewustzijn en een nieuw begin. Het wordt vaak verbonden met reinheid en onschuld. in het Oosten wordt wit vaak gekoppeld aan rouw en dood. Het is dus belangrijk te letten op de culturele context van de droom.

In een westerse context kunnen dromen in het wit onbedorven, pure gevoelens van de dromer weerspiegelen. Een witte droom kan ook betekenen dat de toekomst van de dromer er zonnig en ongecompliceerd uitziet. Je kunt een nieuw ontwaken ervaren of een verse kijk hebben op het leven.

Zwart

Zwart symboliseert het onbekende, het onbewuste, het gevaar, het mysterie, het verdriet, de dood, het rouwen of haat. In veel culturen is zwart het symbool van rouw. Net als blauw wordt zwart vaak gekoppeld aan een donkere stemming en kan het depressieve gevoelens weerspiegelen. Sommige droomduiders  zien zwart echter als de kleur van hoop en dromen met zwart als boodschappen met een zeer positieve boodschap.

Zwart kan ook worden gezien als vertegenwoordiging van een onbelicht of inactieve kant van de dromer. Zo kan een droom met veel zwart er op duiden dan de dromer volop kansen onbenut laat. Als het gevoel in droom er een van vreugde is, dan kan het donker staan voor dat wat nog helder gemaakt kan en mag worden.
arrow_drop_up arrow_drop_down