Kleuren in dromen

16 december 2020

Kleuren in dromen zijn vaak belangrijke droomsignalen, droomtekens of droomsymbolen die makkelijk over het hoofd worden gezien in lucide dromen..

Als een opvallend deel van je droom in een bepaalde kleur is, dan geeft dat je droom betekenis. Welke betekenis hangt af van de universele betekenis van deze kleuren en wat zo'n kleur voor jou persoonlijk betekent.

De persoonlijke betekenis van de kleuren in je dromen mag jezelf ontdekken. Wij starten hier met de universele betekenis voor de belangrijkste kleuren.

Kleuren in je dromen

Beige

Beige staat voor de basis, de essentie en de meest pure vorm. Het kan ook een indicatie zijn van uw neutrale of onbevooroordeelde positie in een bepaalde kwestie.

Blauw

Blauw staat in dromen symbool voor het vinden van de waarheid en staat in relatie tot hoe krachtig je geest is. De kleur blauw wordt beschouwd als weerspiegeling van de kracht van het bewustzijn en komt in een droom vooral voor in de vorm van een blauwe lucht. Traditioneel wordt blauw gekoppeld aan helderheid, spiritualiteit en oneindigheid. Sommige droomwerkers geloven dat dromen in het blauw staat voor geduld of tederheid.

Verschillende tinten blauw kunnen wijzen op de emotionele toestand van de dromer: helderblauw kan op geluk wijzen, dreigend indigo op een neerwaartse emotionele cyclus. Daarnaast gaat blauw in je dromen over het vinden van balans, rust en harmonie. Soms duidt de kleur blauw op depressieve gevoelens in het leven van de dromer.

Bordeaux

De kleur bordeaux in je droom zien symboliseert rijkdom, succes en welvaart. Het is een indicatie van uw potentiële kracht.

Bruin

Bruin staat voor wereldsgezindheid, bruikbaarheid, huiselijk geluk, fysiek comfort, conservatisme en een materialistisch karakter. Bruin vertegenwoordigt ook de grond en de aarde. Je moet terug naar je roots.

Felroze

Het verschijnen van felroze kleur in je droom, staat voor seks en lust.

Fuchsia

De kleur fuchsia staat voor bemiddeling en je verbinding met je spiritualiteit. Je laat oude houdingen los en verwelkomt een nieuwe verandering. Deze kleur wordt ook geassocieerd met emotionele stabiliteit.

Geel

Geel heeft zowel positieve als negatieve aspecten. Als de droom een plezierige droom is, dan symboliseert de kleur intelligentie, energie, geluk, harmonie en wijsheid.

Als de droom echter een onplezierige droom is, dan staat de kleur geel voor lafheid en ziekte. Je kunt lijden aan de angst  om een beslissing te nemen of actie te ondernemen. Als een resultaat hiervan zal je een terugval ervaren.

Volgens sommige droomdenkers staat de kleur geel voor het intellect van de dromer en de mate waarin hij rechtlijnig denkt. Dromen in het geel kunnen dus een teken zij dat iemand helder nadenkt en vastbesloten is over een aspect in zijn leven.

Dromen over een gele kamer suggereert dat je je verstand moet gebruiken. Je voelt je mentaal gestimuleerd.

Goud

De gouden kleur reflecteert jouw spirituele beloning, rijkdom, verfijning en de betovering van je omgeving.

Groen

Groen staat voor een positieve verandering, goede gezondheid, groei, genezing, hoop, vitaliteit, vrede en gemoedsrust. Geld, rijkdom en jaloezie worden ook vaak geassocieerd met geld zoals in groen zien van jaloezie. Door de associatie met de natuur verbinden sommige droomwerkers de kleur groen met gevoelens van rust, hoop, groei en steun.

Een droom met groen kan erop duiden dat voor de dromer een vruchtbare periode begint van persoonlijke groei of spirituele ontwikkeling. Een droom in het groen kan dus worden beschouwd als hint: de dromer moet deze aspecten in zichzelf erkennen en er positief mee omgaan.

Grijs

Grijs wijst op angst, vrees, depressie, ziekte, ambivalentie en verwarring. Je kunt je emotioneel, eenzaam en verward voelen.

Indigo

Indigo impliceert spiritualiteit en goddelijke bescherming. Het kan ook bedrog betekenen.

Ivoor

De kleur ivoor betekent uw superioriteit ten opzichte van anderen. Als alternatief symboliseert ivoor bedorven zuiverheid. Iets of iemand is niet zo perfect als je had gedacht.

Kastanjebruin

De kleur kastanjebruin staat symbool voor moed, heldhaftigheid en kracht.

Magenta

Magenta staat voor vriendelijkheid en mededogen. Je bent klaar om uit een donkere tijd te komen.

Marineblauw

Marineblauw staat voor conformiteit en een gebrek aan individualiteit.

Olijfgroen

De olijfgroene kleur symboliseert natuurlijke wijsheid en Zen. Je moet rust in je omgeving bereiken.

Oranje

Oranje wordt meestal gezien als symbool van adel en vrijgevigheid, maar kan ook staan voor glans,  optimisme en rust. Oranje dromen kunnen dus wijzen op een positieve verandering.

Volgens sommigen heeft de kleur oranje ook te maken met wantrouwen en twijfels. In dat opzicht zou een droom in het oranje ontevredenheid of onzekerheid weerspiegelen.

 Oranje gaat over vriendelijkheid, beleefdheid, levendig, sociaal en een open karakter. Je wilt je horizon verbreden en nieuwe interesses onderzoeken.

Paars

De kleur paars staat voor grootsheid, autoriteit en de wet. in de westers samenleving worden juridische beroepen en de monarchie vaak gekenmerkt door verschillende tinten paars. Paars in dromen kan dus trouw, waarheid, rechtvaardigheid en spirituele boetedoening weerspiegelen.

Sommigen stellen dat de kleur paars ook duidt op de mate van psychisch bewustzijn van de dromer en dat deze kleur gebeurtenissen in de toekomst kan voorspellen. Het is belangrijk voor de interpretatie van de droom.

Perzik

Perzik is de kleur van onschuldige liefde vermengd met wijsheid. Het impliceert ook je zorgzame karakter en hoe je voor de behoeften van anderen zorgt. Als alternatief kan de droom betekenen dat de dingen voor jou "perzikachtig" zijn.

Rood

Rood is een indicatie van rauwe energie, kracht, intense passie, agressie, groeikracht, moed en passie. De kleur rood heeft een diepe emotionele en spirituele betekenis. Rood is ook de kleur van gevaar, schaamte, seksuele impulsen en behoeftes. Misschien moet je na gaan denken over je handelen.

Het is verbonden met vuur, hitte en bloed en daardoor gekoppeld aan energie, vitaliteit én woede. Een droom in het rood kan duiden op hartstocht voor een project of een relatie. Behalve dat kan hij ook gaan over onbewuste gevoelens of woede tegenover  een persoon of situatie

Roze

Roze wordt meestal geassocieerd met liefde, vooral onvoorwaardelijke liefde. Sommigen zien roze ook in verband met geneeskrachten van de ziel of het chakra van het hart ( het centrum van de psyche of de spirituele energie.

Roze staat dus vaak voor liefde, plezier, zachtheid, geluk, affectie, vriendelijkheid en compassie. Het is ook de kleur van het hoogste punt, hoogste rang en waardigheid.

Turquoise

Turquoise staat symbool voor helende kracht, karma en natuurlijke energie. Het wordt vaak geassocieerd met de zon, vuur en mannelijke kracht.

Als je negatieve gevoelens hebt voor deze kleur, dan geeft dit aan dat je je emoties afsluit en mensen niet binnenlaat. Je bent bang voor verandering.

Violet

Voilet staat voor hoge spiritualiteit, religieuze aspiratie, zuivering, genegenheid, zachtheid, charme en rust. Je hebt een gevoel van intuïtief begrip en bijzondere intimiteit.

Wit

Wit staat voor puurheid, perfectie, vrede, onschuld, waardigheid, schoonheid, bewustzijn en een nieuw begin. Het wordt vaak verbonden met reinheid en onschuld. in het Oosten wordt wit vaak gekoppeld aan rouw en dood. Het is dus belangrijk te letten op de culturele context van de droom.

In een westerse context kunnen dromen in het wit onbedorven, pure gevoelens van de dromer weerspiegelen. Een witte droom kan ook betekenen dat de toekomst van de dromer er zonnig en ongecompliceerd uitziet. Je kunt een nieuw ontwaken ervaren of een verse kijk hebben op het leven.

Zilver

Zilver staat voor gerechtigheid en zuiverheid. Het staat symbool voor een bepaalde beschermende energie.

Zwart

Zwart symboliseert het onbekende, het onbewuste, het gevaar, het mysterie, het verdriet, de dood, het rouwen of haat. In veel culturen is zwart het symbool van rouw. Net als blauw wordt zwart vaak gekoppeld aan een donkere stemming en kan het depressieve gevoelens weerspiegelen. Sommige droomduiders  zien zwart echter als de kleur van hoop en dromen met zwart als boodschappen met een zeer positieve boodschap.

Zwart kan ook worden gezien als vertegenwoordiging van een onbelicht of inactieve kant van de dromer. Zo kan een droom met veel zwart er op duiden dan de dromer volop kansen onbenut laat. Als het gevoel in droom er een van vreugde is, dan kan het donker staan voor dat wat nog helder gemaakt kan en mag worden.

Zwart Wit

Dromen in zwart-wit suggereert dat je objectiever moet zijn bij het formuleren van je beslissingen. Misschien ben je een beetje te onbuigzaam in je denkproces en moet je dus een soort evenwicht vinden tussen twee tegengestelde opvattingen. Houd rekening met de standpunten en meningen van anderen.

Als alternatief zijn zwart-witte dromen een teken van depressie of verdriet. Je hebt misschien het gevoel dat er niet genoeg opwinding in je leven is.