Melatonine

Een van de meest effectieve tips tegen nachtmerries is het voedingssupplement melatonine. Melatonine is een hormoon dat het lichaam aanmaakt wanneer het voelt dat het tijd is om te gaan slapen

Als je een voedingssupplement met melatonine inneemt dan wordt dit gevoel nog versterkt: je gaat geeuwen, je lichaam gaat ontspannen en ook je geest komt tot rust. 

Hierdoor zal je sneller in slaap geraken en zal je slaap zelf ook rustiger zijn. Dit verkleint sterk de kans op nachtmerries maar let op:

Bij ‘gewone’ slapeloosheid is melatonine niet effectief. Behandel zoveel mogelijk de oorzaak, zoek voorlichting over slaapadviezen en evalueer je gedrag..

Melatonine kan bij verkeerd gebruik averechts effect hebben en juist slecht slapen en slaperigheid overdag veroorzaken. Wees daarom  alert op melatoninegebruik als zelfzorgmedicatie.

Het averechts effect

Melatonine wordt door mensen met slaapklachten gebruikt, al dan niet op advies van hun huisarts. Het wordt gezien als onschadelijk alternatief voor slaappillen. Ook al gebruikt een patiënt melatonine om de juiste indicatie, dan kan het middel door een verkeerd moment van inname of door een verkeerde dosering averechts effect hebben. 

Het moment van inname is afhankelijk van het slaapprobleem en van het eigen bioritme. De dosering is afhankelijk van de eigen melatonine-aanmaak en –afbraak.

Tien procent van de patiënten breekt melatonine te traag af, waardoor bij hen melatoninestapeling optreedt, met slaperigheid overdag tot gevolg. 

Deze patiënten ervaren vaak in eerste instantie een positief effect van melatonine. Vervolgens neemt het effect af en verhoogt de patiënt ten onrechte de dosering met stapeling als gevolg.

Reactie plaatsen