Slaapwandelen

16 december 2020
Slaapwandelen betekent dat je rondloopt terwijl je slaaptHet lijkt alsof je wakker bent.

1- Wat gebeurt er tijdens het slaapwandelen?

Het gebeurt meestal in een half-bewuste toestand. Je bent je wel bewust van het eigen lichaam. De omgeving waarin je bent neem je voor een deel waar met je droombewustzijn. Slaapwandelen is eigenlijk een soort vals ontwaken maar dan zonder slaapverlamming.

Je ogen zijn tijdens zijn nachtelijke slaapwandelende avonturen gewoon open. Sommige slaapwandelaars praten ook en reageren op andere mensen. Meestal is aan wat gezegd wordt geen touw vast te knopen.

2- Is het gevaarlijk?

Er wordt wel gezegd dat je een slaapwandelaar niet zou mogen wekken maar dat is niet bewezen. Je moet wel oppassen want een slaapwandelaar kan verward zijn, geen idee hebben waar hij of zij werkelijk is.

De slaapwandelaar moet geleidelijk uit zijn of haar slaaptrance gehaald worden om te voorkomen dat hij of zij in paniek raakt en zichzelf pijn doet of verwondt.

De activiteiten tijdens slaapwandelen zijn meestal onschuldig, zoals in je bed zitten of door het huis lopen, iets eten, schoon gaan maken, of masturberen (slaapseks).

Echter, soms leidt slaapwandelen tot bezigheden die een gevaar kunnen opleveren zoals het de straat op gaan, op je scooter of in je auto wegrijden. Slaapseks is onschuldig wanneer het bij masturbatie blijft of leidt tot seks met de partner, maar kan ook leiden tot aanranding en seks met minderjarigen. Zelfs mishandeling of moord zijn mogelijk.