Stap 4 -  Dromen onthouden

Stap 4 - Dromen onthouden

Dromen onthouden. Misschien denk jij nu: Shit, ik droom niet. Maak je geen zorgen want alle droom- en slaapdeskundigen in de wereld zijn het over een ding eens: Iedereen droomt. De uitdaging zit in je dromen herinneren en onthouden.

Zoals in de vorige stap beschreven, bereik jij je doelen vlotter wanneer je daar een ijzersterke intentie aankoppelt. Dat geldt ook bij dromen onthouden. Creëer dus zo'n krachtige intentie op de manier zoals beschreven in de vorige stap.

Voor al die dromers die geen enkele moeite hebben om hun dromen te onthouden, ga verder met de volgende stap...

 

1- Waarom is dromen onthouden belangrijk?

In het kort komt het hier op neer: Op het moment dat jij je intensief met je dromen bezig bent, intenties ervoor gaat zetten en blij wordt als je een droom onthoudt, gaat er in je hersenen een signaal af. Dit signaal zorgt ervoor dat je hersenen weten dat dromen belangrijk voor je zijn en dat ze je plezier brengen, tot nut zijn. Hierdoor ga jij meer dromen en ze nog eenvoudiger onthouden.

Onze hersenen hebben vele eigenschappen maar de eigenschap die hier een belangrijke rol in speelt, is dat ze altijd richting plezier bewegen. Van pijn af en naar plezier toe. Nu je hersenen weten dat jij geniet van je dromen en het onthouden van je dromen, helpen ze je om hier nog bewuster van te worden.

Dit zorgt ervoor dat je meer dromen gaat herinneren. Deze dromen bevatten de sleutel naar lucide dromen. Terugkerende onderwerpen, thema's, personen, gebeurtenissen in je dromen gaan, zoals je verderop in de training zal leren, je helpen om vlotter lucide te dromen. Dromen onthouden is dus cruciaal. Daarom richten we ons daar nu op...

 

2-  Beter dromen onthouden... 

Met deze vier handige tips wordt dromen onthouden een eitje. Zelfs als je nu nog helemaal nog geen idee hebt waarover je droomt:

Tip 1

Tussen slaap en wakker zijn, bevindt zich een soort schemergebied, de hypnagoge staat. Op het moment dat jij gaat slapen, doe je twee dingen: Je blijft je intentie over dromen onthouden in herhalen, hardop of in jezelf,  en voelt hem door je lichaam stromen.

Op een bepaald moment wordt alles waziger en grijs en ben je in de hypnagoge staat. Zorg dat je zo lang mogelijk bewust blijft, houd je focus op je intentie en blijf je deze herhalen totdat je in slaap valt. Deze fase biedt een soort natuurlijke hypnose en zo hypnotiseer jij jezelf om je dromen te gaan onthouden

Tip 2

Iedere nacht doorloop jij zo'n vijf á zes slaapcyclussen. Zo'n cyclus varieert van 1,5 tot 2 uur. Aan het einde van zo'n cyclus kom je in een periode die we REM slaap noemen. Dromers,die in zo'n periode gewekt worden, herinneren zich hun dromen in 90% van de gevallen.

Daar komt bij dat de remslaap toeneemt naarmate je langer slaapt. Vanaf je 4e slaapcyclus duurt je remslaap vaak langer dan een uur. Dus wanneer jij je wekker zet zo'n zeven uur en een kwartier nadat je bent gaan slapen, dan is de kans groot dat jij midden in een remslaap wakker wordt, uit een te gekke droom komt en jij precies weet waar je droom over ging...

Tip 3

Mensen, die denken dat ze niet gedroomd hebben, worden wel vaak wakker met een bepaald gevoel. Dat gevoel wordt vaak veroorzaakt door een droom. Bij tip 1 heb je gelezen over je intentie en je focus in de hypnagoge staat.

De volgende avond dat je gaat slapen richt jij volledig op dit gevoel. Het gevoel wordt een soort non  verbale intentie. Dit dient zich in bijna alle gevallen aan op een bepaalde plek in je lichaam. Focus je dan volledig op deze plek en val zo heerlijk slaap. Gebruik eventueel, als dat voor jou  beter werkt, dit gevoel in een intentie.

De emotie achter dit gevoel zal een perfecte aanjager zijn en voor veel bijzondere dromen zorgen.

Tip 4

Ga in je bed liggen. Maak nu een beeld van een probleem dat je oplost, een verlangen dat je vervult of een doel dat je realiseert.
  • Maak dit beeld zo sterk en helder mogelijk.
  • Voel de noodzaak om het te realiseren .
  • Voel dit in je hele lijf.
  • Spreek de details van het gemaakte beeld hardop uit.
  • Vraag dan om een droom over wat je wenst.
Net als bij tip 3 zal de emotie om dit doel te realiseren je mooie en interessante dromen bezorgen.

 

3 - Dromen vastleggen

Ok piece of cake. Dat dromen onthouden.  Maar wat doe je wanneer je wakker wordt? Je dromen vastleggen natuurlijk. Het grote voordeel van je dromen vastleggen, is dat je hierdoor ook meer dromen gaat herinneren. Je vertelt op die manier weer tegen je hersenen: "Hee, let eens op, mijn dromen zijn belangrijk."

Leg daarom naast je bed een pen en een blocnote of je mobiele telefoon zodat jij gelijk wanneer je wakker wordt de eerste versie van je droom vastlegt.

 

4- Tenslotte

Met deze aantekeningen komen we bij de volgende stap van deze training:
P.S : Heb jij hier nog vragen, opmerkingen, complimenten of verbeterpunten over deze training of lucide dromen in het algemeen?  We lezen en horen graag wat jij van deze training vindt:

[gravityform id="1" title="true" description="true"]
Reactie plaatsen