Stap 2 -  De realitycheck

Stap 2 - De realitycheck

Stap twee gaat over de realitycheck. Wat houdt dat in? Het draait er bij lucide dromen om dat jij bewust bent dat je aan het dromen bent. In de lucide droom lijkt echter meestal alsof  je gewoon wakker bent en dat je daardoor niet weet of je droomt of wakker bent. Door overdag de realitycheck te oefenen, wordt jij in je droom sneller bewust dat je droomt.

Weet jij al hoe de realitycheck werkt, ga dan naar de volgende stap...

 

1- Wat is een realitycheck?

Met een realitycheck test jij of je wakker bent of aan het dromen. Een paar keer per dag vraag jij jezelf daarom af: "Droom ik of ben ik wakker?

Op deze manier train jij jezelf deze vraag stellen belangrijk is. Zodat jij onthoudt dat je dat ook doet moet op het moment dat er iets onverwachts gebeurt, een gebeurtenis of een iemand die je ontmoet, wat eigenlijk niet mogelijk zou zijn bijvoorbeeld je overleden opa zit naast je huidige manager terwijl je opa al veel langer geleden het tijdelijke voor het eeuwige heeft omgeruild.

Door deze vraag positief te beantwoorden in je lucide droom, weet jij dat je droomt en kan jij de volgende stap zetten om lucide te blijven.

 

2- Hoe doe je zo'n realitycheck?

Dat kan op veel manieren maar er zijn een paar technieken die effectief en bewezen succesvol zijn:

Realitycheck 1

Laat de wekker op je mobiele telefoon zo'n zes tot tien keer per dag afgaan. Programmeer de tijden zo dat ze afwisselend en onregelmatig zijn. Dus niet om 13.00 maar om 13.42, niet om 12.00 maar om 12.11, niet om 20.00 maar om 20.51 .

Op het moment dat je wekker gaat, is het natuurlijk belangrijk dat het veilig is en omstandigheden goed zijn. ( dus niet achter het stuur of soortgelijke situaties) Wanneer dat zo is, stel jij de vraag: "Droom ik of ben ik wakker ?"

Dan doe je het volgende:
  • Kijk bewust om je heen.
  • Luister aandachtig naar wat je hoort
  • Voel bewust hoe jij de omgeving ervaart.
  • Vraag je af wat je net dacht.
  • Word je bewust van je hele lichaam
  • Laat de hele ervaring op je inwerken.
en dan beantwoord jij de vraag serieus, zelfs als het overduidelijk voor je is dat je gewoon wakker bent. Dan sluit jij 10 seconden je ogen. Dan open jij ze weer en stelt jezelf nog een keer de vraag: "Droom ik of ben ik wakker?", werk je het bovenstaande lijstje nog een keer af en zeg jij weer ja of nee.

Neem voor deze stappen ruim de tijd en neem het serieus. Twijfel echt of je toevallig niet droomt. Dat zorgt ervoor dat jij echt bewust bent of je wakker bent of droomt. Zo train jij je bewustwording overdag en dat is belangrijk. Want hoe bewuster jij overdag bent, hoe sneller jij 's nachts bewust wordt.

Op deze wijze vergroten veel potentiële lucide dromers hun bewustwording . Door de tijden van de check om de week te veranderen, voorkom jij dat het verrassingseffect afneemt.

Of je gaat meer variëren en kiest een van de onderstaande varianten:

Realitycheck 2

Kies een symbool. Is er iets of iemand die met een bepaalde regelmaat opduikt in je dagelijks leven? Neem dat dan als symbool. Maak het zo specifiek mogelijk want je wilt niet om de vijf minuten verrast worden.

Dus niet zoiets als een man met een kaal hoofd maar een man met een kaal hoofd in een blauw pak en een tas. Zie jij je symbool voorbij komen, dan vraag jij jezelf af: "Droom ik of ben ik wakker? ". Kies een symbool waarbij je minimaal drie keer per dag de kans hebt om het tegen te komen.

Realitycheck 3

Wat nog beter werkt is wanneer je een droomsymbool neemt. Pak uit je dromen een persoon, plek, ding, zaak of een dier dat vaak in je dromen verschijnt. Schrijf het op en teken het erbij om het beeld te versterken. Plaats deze tekening op een plek of maak kopieën en doe dat op verschillende plekken waarvan je weet dat je er diverse keren per dag mee in aanraking komt en vraag  je dan af: "Droom ik of ben ik wakker?".

Realitycheck 4

Deze realitycheck is de meest onverwachte. Je leert jezelf aan op het moment dat jij iets ziet wat je verbaast, verrast en een beetje door elkaar schudt om de reality check te doen. Zo zag ik een keer in de bibliotheek een deur opengaan en stond er ineens een man in een farao outfit. Het bleek de plaatselijke toneelvereniging aan het oefenen was. Train deze check in het begin door de lat niet te hoog te leggen. Zie je iets wat je aandacht trekt en je denkt: war vreemd, stel dan deze vraag.

 

3- Tenslotte

Met de realitycheck open jij de deur naar lucide dromen én word jij je steeds bewuster. Bewuster van wat je aan het doen bent. Los van het leren lucide dromen biedt deze test een uitgelezen kans om eens kritisch te kijken naar hoe jij je leven leidt. En of dat is hoe je het echt zou willen.

Dus mocht het zo zijn dat het lucide dromen nog even op zich laat wachten, weet dan dat je met het doen van de realitycheck werkt aan een steeds krachtigere bewustwording. Hiermee ga je ontdekken wat jij kan doen om het leven te gaan leiden wat je echt wilt.

De volgende stap in deze training gaat over je intentie zetten wat een ander belangrijk ingrediënt is voor snel en effectief lucide dromen...
jacky
Door

jacky

op 10 Apr 2021

Ik wil toch heel graag een reactie plaatsen, iets wat ik nergens terug vind op internet en in de boeken. Misschien dat het alleen voor mezelf werkt, maar ik heb met mezelf afgesproken dat als ik een reality-check nodig heb, dat ik dan blijkbaar droom. In de wakkere wereld ken ik geen twijfel over of ik droom. En ik heb het wel een paar keer moeten zeggen tegen mezelf, maar nu weet ik: als ik twijfel, dan droom ik.

Reactie plaatsen