Burn out
Mensen, die in een burn out zitten, hebben vaker last van nachtmerries. Deze nachtelijke boodschappers laten je symbolisch zien en voelen wat de oorzaak is van je burnout.
Wat veel mensen niet weten is dat je dromen, en dan vaak de nare dromen, je al lang van tevoren waarschuwen dat er een balans, een evenwicht in je leven verstoord is. De betekenis van je nacht merrie helder krijgen kan dan een belangrijk stap zijn in het voorkomen van een burn-out.
Daarom is het belangrijk je dromen serieus te nemen maar ook om te weten hoe een burn-out nu precies ontstaat...
1- Hoe kom je in een burn out terecht?
Bijna een miljoen mensen kampen met burn out klachten omdat na maanden of jarenlang werken onder ongezonde druk, zonder echte rustmomenten of vakantie, je lichaam en geest moe uitgeput en overspannen zijn geraakt. Maar hoe weet je dat je in een burn out zit en hoe kan je een burnout voorkomen?
Dat gebeurt als je jezelf te veel wegcijfert en je geen grenzen meer stelt naar anderen. Niet meer aangeeft wat je wel of niet aan kan. Als gevolg hiervan neem je te veel hooi op je vork en hierdoor overlaad je je systeem. Dit blijf net zo lang doorgaan totdat je helemaal uitgeput bent.
Je draaglast is veel groter dan je draagkracht.
Je bent uitgeblust en opgebrand want je lijf en je brein schreeuwen om rust en aandacht. Dit allemaal terwijl jij denkt dat je langer moet doorgaan omdat je steeds minder energie hebt om alles af te krijgen.
Burn out klachten komen de laatste jaren steeds vaker voor omdat we bijna de hele dag ( op onze slaap na) aan het communiceren zijn en zo openstaan voor prikkels. Dat maakt het moeilijker om je grenzen te bewaken.
2- Wat is het verschil tussen overspannen en burn-out?
Mensen vragen zich soms af wat het verschil is tussen overspannenheid en burn out. Overspannen zijn ontstaat in een relatief korte tijd, in drie tot zes maanden. Er is een herkenbare relatie met een pijnlijke gebeurtenis of stressvolle periode. Overspannen zijn duurt relatief kort. Symptomen zijn:
- Vaak moe
- Lusteloosheid
- Piekeren
- Prikkelbaarheid
- Het gevoel dat problemen zich opstapelen
Deze symptomen zie je ook bij burn-out maar bij burn-out is er meer aan de hand. Voorafgaand aan burn-out bestaat er een langdurig proces van overbelasting. Deze overbelasting wordt echter vaak niet herkend maar als normaal gezien waarbij er naar eventuele klachten niet geluisterd wordt.
Bij burn-out is er ook een veranderde reactie in de hersenen gevonden. De EEG laat een vlakkere reactie zien dan bij gezonde mensen.
Dit betekent dat mensen met een burn-out meer moeite hebben informatie automatisch te verwerken waardoor zij dit compenseren door informatie bewust te verwerken.
Dat vergt een grotere mentale inspanning. Dit verklaart mogelijk de geestelijke vermoeidheid.
3- Kenmerken burnout
- Als je je gedurende een lange periode moe, leeg, uitgeput of opgebrand voelt
- Steeds minder zin om iets te doen of te beginnen
- Je hebt moeite om je te concentreren
- Je wordt vergeetachtig
- Niet meer genieten van de eenvoudige en kleine dingen van het leven
- Slapeloosheid
- Last van nachtmerries
- Onaangenaam naar anderen toe tot aan agressief toe
- Hartkloppingen
- Rugpijn
- Continue doodmoe
- Lusteloos zijn
- Eindeloos piekeren
- Je bent onredelijk en drammerig
- Hoofdpijn of migraine
Als je een aantal van deze tekenen herkent, is de kans inderdaad groot dat je in een burn out zit. Het is belangrijk om met je dokter of huisarts te overleggen of er andere medische oorzaken zouden kunnen zijn.
4- Draaglast versus Draagkracht
Een tekort aan een aantal chemische stoffen in de hersenen (neurotransmitters noemt men deze), zorgt ervoor dat je je levenslust verliest, vermoeid bent, niet meer uitrust en vaak ook last hebt van slaaptekort. Je lijkt geen controle meer te hebben over je leven.
Een overmaat aan adrenaline of stresshormonen zorgt er namelijk voor dat je geest en lichaam continue aan het werk zijn, hard werken en daardoor uitgeput raken. Je kan geen puf meer zeggen. Je onthoudt je lichaam en geest de noodzakelijke rust en herstel.
Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn:
- De relatie en omgang met anderen, collega's, cliënten, patiënten, leerlingen, kinderen, vraagt teveel van je.
- Je bent te perfectionistisch.
- Te hoog verwachtingspatroon van anderen, jezelf, het werk of wat de rest van het leven van je vraagt.
- Gebrek aan hulp of gewoon te veel zelf willen doen.
Hierdoor ontstaat een verstoring van de balans tussen wat je dragen kunt en wat je dragen moet. Met andere woorden tussen je draaglast en je draagkracht.
Draaglast:
- Je verplichtingen (werk, gezin, vrije tijd)
- Wat er plaatsvindt in je leven
- Problemen in je leven
Draagkracht:
- Je geestelijke en emotionele kracht
- Je fysieke vermogens
- Hulp en ondersteuning van anderen
Een belangrijk doel in de behandeling is het herstellen van dit evenwicht door de draaglast (tijdelijk) te verminderen en de draagkracht te versterken
5- Klachten bij burn-out:
- Lichamelijk en geestelijk vermoeid, verminderde mentale belastbaarheid.
- Verhoogde vermoeidheid na geestelijke inspanning.
- Uitputting na lichamelijke inspanning.
- Langdurige opbouw van klachten, signalen vaak wel gemerkt, maar niet herkend als belangrijk.
- Twee of meer verschillende andere symptomen zoals: pijn in de spieren, nek of rug; niet meer kunnen ontspannen, piekeren, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, duizeligheid, maag- of darmklachten.
6- Herstel van burn out
Elke cliënt is uniek en vraagt dan ook om een persoonlijke aanpak want geen mens is hetzelfde. De onderstaande voorbeelden zijn keuzes die gemaakt kunnen worden tijdens de behandeling.
1. Herstel van je energiebalans
- Wanneer voel je spanning? Of ben je echt moe? Houd het bij en onderneem actie.
- Je dagelijks patronen aanpakken: pak je rustmomentjes, niet te lang blijven doorgaan, wees alert op wanneer je te lang doorgaat, regelmatig mentaal loslaten en ontspannen
- Ontspanningsoefeningen, meditatie, ademhalingsoefeningen om los te laten, mindfulness of leren lucide dromen( om de oorzaak aan te pakken)
- Je lichamelijke conditie verbeteren: meer bewegen, lekker wandelen en regelmatig sporten geven je lichaam en geest de natuurlijke ontspanning die ze nodig hebben
- Gezonde verhouding tussen inspanning en ontspanning, plicht en plezier
2. Geleidelijke toename van activiteiten
Om uit een burn-out te komen, is het belangrijk om een juiste balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Meestal is afremmen belangrijker dan aansporen.
3. Veranderen van je neuroprogrammering
Beperkende, negatieve gedachten kunnen een belangrijke oorzaak zijn van stress en overbelasting, daarom is het van belang om negatieve, beperkende gedachten te leren herkennen en te veranderen in werkzame en positieve gedachten.
7- Burn out voorkomen
Om een burn out te voorkomen mag je meer op je zelf vertrouwen. Veel vaardigheden, die je nodig hebt om deze tragedie te voorkomen, zitten al in je:
- Nee zeggen als je nee wilt zeggen
- Leren delegeren
- Beter je grenzen stellen
- Assertiever worden
- In het juiste perspectief denken
- Met de juiste perceptie kijken
- Omgaan met stress of angst
- De situatie relativeren
- Let op je dromen annex angstdromen
8- Tips bij burn out
Mocht je de pech hebben en wel in een burn out terecht komen, dan volgen hier een paar tips die je helpen om weer in een goede gezondheid te verkeren:
- Accepteer je klachten. Ze zijn er niet voor niets. Luister naar de signalen van je lichaam.
- Neem de tijd. Je hebt tijd nodig om te herstellen. Dit gaat niet binnen enkele dagen of weken.
- Zet jezelf op de eerste plaats. Je kunt alleen goed voor anderen zorgen als je goed voor jezelf zorgt.
- Zoek hulp. Als je het gevoel hebt dat je zelf niet verder komt of steeds terugvalt.
9- Burn-out en Nachtmerries
Omdat nachtmerries je een signaal geven dat er iets geheeld of veranderd moet worden, kun je dit veranderingsproces beginnen met het rescripten van je enge droom:
- Leer hoe je dromen onthouden gaat
- Begin met het opschrijven van je dromen / nachtmerrie
- Geef je dromen betekenis.
- Creëer een positiever verloop van de droom of voeg een stuk droom toe waardoor de droom een ander en beter einde heeft. Hoe? Lees mijn boekje stoppen met nachtmerries of een van mijn blogs over nachtmerries voorkomen en oplossen.....