Creativiteit: Hoe haal jij het beste in jezelf naar boven?
14 september 2017 

Creativiteit: Hoe haal jij het beste in jezelf naar boven?

George Clooney. Als het gaat over creativiteit moet ik altijd denken aan die Nespresso reclame. George staat met een espressokopje in zijn handen en slurpt zijn koffie naar binnen. Dan komt er zo’n flinterdunne beeldschone vrouw op hem af en vraagt: “Nespresso? “.

En George antwoordt dan quasinonchalant: “What else”. Wat anders?  Zo is het ook met creatief zijn. Wij, mensen, kunnen niet anders dan creatief zijn. Creativiteit? Wat anders….

Creativiteit en lucide dromen

1- Ieder mens is creatief

Iedere dag weer, iedere minuut. Waarom? Omdat we ons steeds aan moeten passen aan nieuwe omstandigheden. Hoe klein deze veranderingen ook zijn. Dat is uiteindelijk hoe wij als mensheid keer op keer verder komen en overleven.

In ons dagelijks leven doen we dit soort aanpassingen vaak ongemerkt. Als mijn tattoo buurman met zijn valse rottweiler mij tegemoet komt lopen, dan ga ik ongemerkt toch echt even aan de overkant lopen.

Zo pas ik mij aan zonder dat ik het door heb. Ik handel onbewust omdat ik geen zin heb om met 7 hechtingen in mijn been te moeten lopen. Je mag dit een lage vorm van creativiteit noemen, zo’n praktische oplossing.  En zo ben je de hele dag bezig om je aan te passen aan de omstandigheden. Zodat jouw dag in een veilige en prettige flow verloopt.

Toch denken we bij het woord creativiteit vaak aan prestaties die het alledaagse overstijgen. Prestaties van genieën als Beyoncé, Albert Einstein, Salvador Dali, Marlène Dumas of Friedrich Nietzsche.

Mensen geboren met een groot talent die dat talent ten volle hebben benut of daar nu nog volop mee bezig zijn.

Nu denk je misschien dat dit niveau voor jou een ver van je bed-show is maar ook jouw creativiteit schreeuwt erom dat het vorm gegeven wordt. Hoe? Door je bewust te worden van de stappen die je kunt nemen om jouw creatieve proces serieus en met enthousiasme op gang te helpen.

“Ik ben een stuk beter dan gisteren en nog lang niet zo goed als morgen – Oud Chinees gezegde.”

2- Het creatieve proces

Voor elk plan, doel wat je wil realiseren kan je deze stappen doorlopen. Stel jij wilt een diepgeworteld levensdoel realiseren, dan kost het meer tijd dan wanneer jij wilt beginnen met bijvoorbeeld leren lucide dromen. Dit zijn deze bewuste stappen:

A. Doel stellen
B. Kennis vergroten
C. Rijpen
D. Creatie

A- Doel stellen.

Er moet een helder doel, en het besluit dit doel uit te voeren, zijn. Waarom? Ik weet niet hoe het met jullie is maar mijn beste ideeën zijn getorpedeerd door nieuwe beste ideeën.

Iets wat nog leuker, interessanter of belangrijker lijkt maar vooral omdat meestal omdat het zo makkelijk is om iets nieuws te beginnen.

Het is niet fout om nieuwe ideeën te hebben of te willen realiseren maar niet allemaal tegelijk. Dus neem een besluit. Kies het idee dat je het allerliefste wil realiseren. Laten we als voorbeeld nemen dat dit het leren van lucide dromen is.

Heb jij een andere missie? Onthoud dan dat je in dit hele artikel het woord “lucide dromen kan vervangen met jouw idee, plan, doel of besluit.

Nu wordt het zaak om dit idee te gaan voeden. Met overtuigingskracht. Een sterke intentie gevoed door krachtig verlangen. Je maakt je idee zo belangrijk dat elke cel in je lichaam weet: Ik moet lucide dromen.

Je maakt een plan wat je daarvoor moet doen en hoeveel tijd je daarvoor uittrekt. Maak helder waarom je dit wil. Stel vragen als:

  • Wat ga ik hier mee oplossen?
  • Wie kan ik er mee helpen?
  • Waarom is dit te gek om te kunnen?
  • Welke interessante mensen ga ik hierdoor ontmoeten?
  • Hoe helpt mij dit om een gelukkiger en beter mens te worden?
  • Wie ben ik als ik mijn doel realiseer (maak het mooi, krachtig en noodzakelijk)?
  • Hoe kan lucide dromen mij helpen mijn levensmissie te vervullen?

Je doel gaat zo steeds meer leven en in de volgende fase wordt dat nog sterker. In deze fase stort jij je namelijk vol overgave op alles wat je te weten kan komen over je doel.

Creatief zijn creativiteit in lucide dromen

B- Kennis vergroten

In deze fase verzamel je alle kennis en informatie over lucide dromen die voor handen is. En stelt jezelf steeds vragen als:

  • Wat wil ik?
  • Waar heb ik nodig?
  • Van wie kan ik leren?
  • Wie is de expert op dit gebied?
  • Op welk niveau moet ik beginnen?
  • Wat weet ik al?
  • Wat van mijn huidige kennis kan ik hiervoor gebruiken?

Deze fase bestaat in het geval van de lucide droom dan bijvoorbeeld uit:

Je hebt maar 1 doel: Je wil alles leren, weten en nog meer over lucide dromen.

Aan het einde van deze fase, zeg je tegen jezelf: “Oké, nu doe ik even niets. Ik laat alles even rusten. Ik stop met het verzamelen van informatie en laat alles wat ik geleerd en gelezen heb op me inwerken en rijpen.”

Dat is het begin van de volgende, vaak genegeerde of onderschatte, fase: het rijpen.

C – Het rijpen

Nu stop je met informatie opnemen. Je stopt met het actief werken aan het doel. Creatieve geesten gaan nu complementeren, zich concentreren, mediteren, het modelleren in hun geest en de context bestuderen. Ze gaan de nieuwe informatie onbewust verbinden met hun al aanwezige verborgen wijsheid.

Verbindingen ontstaan tussen de 3 soorten kennis in jou:

  1. Dat waar je van weet dat je het weet.
  2. Dat waar je niet meer van weet dat je het weet
  3. Dat wat je niet weet

Deze fase gaat over nietsdoen, de tijd nemen, over zelfvertrouwen.  Je weet dat je ervoor nu alles aan hebt gedaan en dat je genoeg kennis bezit om lucide te gaan dromen.

Zoals de Beatles al zongen: “Let it be.

D – De creatie

Zo wordt het ei gelegd.  Als je genoeg hebt gestudeerd, de juiste aspecten van, wat je wil bereiken, geanalyseerd hebt, de juiste emoties en gevoelens gevoed, en vervolgens vertrouwt op dat wat je wilt ook komt, dan komt er uit deze rijping een nieuwe creatie voort. Een eureka moment. Een verlichting die leidt tot: Yes.Yes.Yes

In het geval van lucide dromen is dit helder worden in een droom. Ieder doel heeft zo zijn eigen eureka moment. Wil jij een boek schrijven? Dan is het eureka moment waarschijnlijk het moment waarop jij beseft hoe het verhaal in grote lijnen verloopt.

Vaak is het zo, dat het veel meer lijkt alsof je eindelijk weet waar het allemaal niet over gaat. Wat je los mag laten en achter je mag laten.

Creatief zijn vergt moed . Ook in lucide dromen

3 – Een creatief wonderkind

Soms doorlopen genieën deze stappen onbewust. Albert Einstein bijvoorbeeld werd op school voor dom en lui gehouden.  Hij zat op school meestal maar wat te dagdromen behalve als het over natuurkunde en de kosmos ging. Dan was Albert een en al oor. Hij stortte zich op alles wat er over natuurkunde te lezen en te vinden was.

Na zijn studie kon Albert maar moeilijk een wetenschappelijke benoeming krijgen. Vooral omdat hij niet zo goed was in wiskunde. Uiteindelijk vond hij een baan bij een Zwitsers patentbureau. Hier moest hij de hele dag uitvindingen beoordelen of deze een patent verdienden of niet.

Best saai werk voor zo’n briljante geest. Het gebeurde dan ook regelmatig dat Albert even dag droomde over natuurkundige stellingen of een van zijn natuurkundige hersenspinsels aan het tekenen was. Zo bracht hij zijn tijd door. Zich continue verdiepend in de natuurkunde en dit, tijdens zijn werk, verbinden met zijn eigen hersenspinsels.

Op zo’n dag keek hij vanaf zijn werkplek naar de klok op kerktoren buiten en vroeg zich af of zijn tijdsbeleving anders zou zijn als hij mee zou bewegen op de wijzer van de klok. En zo ontstond de relativiteitstheorie.

4 – Tenslotte over creativiteit

Dus vraag jezelf eens af ( misschien ook onder het genot van een Nespresso) : Wat zou ik graag willen? Waar wil ik mijn creativiteit voor aanwenden? Hoe kan ik hiermee mijn leven en de wereld ten positieve veranderen? Ja, leg die lat maar hoog voor jezelf. Hoe hoger de lat, hoe groter de inspanning, hoe beter het resultaat….

PS: Wil je nog meer ontdekken over lucide leven en hoe jij weer gaat leven vanuit je natuurlijke ritme? Dan vind je deze cursussen en boekjes ook vast interessant…

Over de schrijver
Reactie plaatsen