arrow_drop_up arrow_drop_down
Mentale verbeeldingskracht: Het meest effectief in je lucide dromen...

Mentale verbeeldingskracht: Het meest effectief in je lucide dromen...

Ken je het concept van The Secret? Dat concept dat beweert dat wanneer jij het op de juiste manier vraagt het universum het je gaat geven. Of dat zo is weet ik niet maar het principe wat het gebruikt, werkt wel. Daar geeft veel wetenschappelijk onderzoek keer op keer blijk van. Waar we het over hebben? Mentale verbeeldingskracht.

1- Hoe werkt deze mentale verbeeldingskracht?

Het gaat erom dat jij wat je wilt zo intens en levensecht mogelijk verbeeldt. Zoals eerder al gezegd moet je het realiseren van je doel met elk zintuig verbeelden. Je moet het niet alleen zien maar het ook horen, voelen, ruiken, proeven, ervaren en aanraken.

Ieder zintuig moet jou ervan overtuigen dat wat je wilt al gerealiseerd is, dat het varkentje al gewassen is. Vervolgens blijf je deze beelden steeds weer in jezelf herhalen. Net zo lang totdat naast je geest ook je lichaam er van overtuigd is dat het al gerealiseerd is.

Dit verbeelden kan je doen terwijl je bij de dokter in de wachtkamer zit, als je in de lift staat of even lekker op de bank ligt bij te komen.

Maar waarom zou jij je mentale verbeeldingskracht niet gebruiken op het meest effectieve en diepste niveau van je bewustzijn wat er is? Precies. In je lucide dromen.

mentale verbeeldingskracht

2- Waarom werkt je mentale verbeeldingskracht het best tijdens lucide dromen?

Lucide dromen is de krachtigste vorm van mentale verbeeldingskracht die er is. Mentale beelden die je creëert wanneer je wakker bent geven weliswaar de actuele ervaring weer maar zijn over het algemeen van een beperkt zintuiglijke aard.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat er een appel voor je ligt. Als je bent zoals de meeste mensen, kan je de appel zien, haar vorm, haar kleur en plek op de tafel. Je kunt je voorstellen hoe de appel ruikt als je de appel onder je neus houdt en hoe de appel zou smaken wanneer je er een hap van neemt.

Echter, je zult niet snel denken dat het een echte appel is. Op het moment dat je aan een denkbeeldig appel visualiseert naast een echte appel, dan weet je welke je echt kan eten.

Dromen, echter, zijn mentale beelden van een veel overtuigendere realiteit. In dromen kan je een droomappel van schaal pakken en een droomappel eten en ben je er absoluut van overtuigd dat je echt een appel aan het eten bent.

Dromen zijn het meest levendige type van verbeeldingskracht die mensen kunnen ervaren. Daarom is lucide, helder dromen, waarin je bewust gebruik maakt van je droombeelden, een effectief en eenvoudig te leren instrument om met je mentale verbeeldingskracht nieuwe vaardigheden te trainen.

3- Hoe zorgt je mentale verbeeldingskracht voor persoonlijke groei?

We leren het best wanneer we ons mentale en fysieke trainen combineren. Maar hoe kan iets verbeelden ervoor zorgen dat je er beter in wordt?

Als dromers iets doen, zoals zingen of seks hebben in een droom,  dan reageert hun lichaam en hersenen hierop alsof ze het echt aan het doen zijn. Met als enige verschil dat het lichaam tijdelijk verlamd is door spierverslapping tijdens je REM-slaap.

Klaarblijkelijk zijn de neurale prikkels van je hersenen naar het lichaam nog steeds actief en identiek aan de prikkels die dezelfde activiteit inleidt als je wakker bent.

Onderzoekers naar verbeeldingskracht hebben ontdekt dat levendig voorgestelde gebeurtenissen dezelfde reactie veroorzaken in onze spieren als wat die gebeurtenissen in je spieren doen wanneer je het echt doet.

hoe zie jij de werkelijkheid als je gebruik maakt van je mentale verbeeldingskracht?

4- Wat is in dit geval het grote verschil tussen in je dromen zijn en wanneer je wakker bent?

Er is echter een belangrijk verschil tussen de gedroomde en verbeeldde actie. Als we wakker zijn moeten de neurale prikkels naar de spieren gecreëerd door het verbeelden van de actie op de een of andere manier ietwat verzwakt worden om te voorkomen dat we gaan doen wat we creëren.

Als dat niet zo zou zijn, stel je dan eens voor wat er zou gebeuren wanneer iedere keer dat jij iets verbeeldt het ook werkelijk zou gebeuren.  Jij verbeeldt je bijvoorbeeld dat je kunt vliegen. Er is niets wat je tegenhoudt om deze prikkel uit te voeren en van je kantoor af te springen. Waarom niet? Je kunt toch vliegen.

In onze dromen kunnen we deze prikkel om te gaan vliegen gewoon opvolgen. In dromen worden onze spieren actief belemmerd in het bewegen door een neurologisch pad (wat zorgt voor een spierverslapping als we dromen) dat voorkomt dat we opdrachten omzetten in actie.

En dat is maar goed ook want de neurale prikkels naar onze spieren kunnen tijdens lucide dromen dus net zo sterk zijn als wanneer we wakker zijn.

Het bewijs van het volledige intact zijn, van sterke prikkels, van de hersenen naar de spieren in REM-slaap komt uit een studie bij katten. De Franse onderzoeker Jovet blokkeerde het proces dat spierverslapping veroorzaakt gedurende de REM slaap bij katten (sorry kattenliefhebbers).

Hij liet zien dat katten zich dan zo bewogen alsof ze hun dromen aan het acteren waren.

Lucide dromen is dus een hele krachtige manier om je vaardigheden te trainen. Krachtiger en effectiever dan je wakkere mentale verbeeldingskracht.

5- Tenslotte

Waarom zou je jezelf dit krachtige instrument ontzeggen? Lucide dromen gaat niet over talent hebben maar over een natuurlijk vermogen wat wij allemaal in ons hebben. En gewoon doen en doorzetten. Het is de manier om zelf aan een gelukkiger, vrijer en gezonder leven te werken. Het enige wat je hoeft te doen om dat te ontwikkelen, is beginnen met dit effectieve 10 stappenplan.

PS: Wil je meer leren over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom GidsVolg de gratis training of gun jij jezelf ook een vliegende start en kom je naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
"Ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en drijft. Met Helder Dromen heb ik een platform gecreëerd waarmee ik andere mensen wil helpen wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten in hun leven. Je leven weer terug in haar natuurlijke flow krijgen, daar draait het wat mij betreft om. Hoe dat eruitziet? Geen flauw idee. Hoe dat voelt? Dat je het vrije, blije en rijke leven leeft wat jij wil. Een quote van Lew Hen is daarbij leidend: “Als je leven moeilijk is, dan is het niet jouw leven…” Dat helpen doe ik door middel van het delen van handige tips en technieken in mijn blogs, interessante gratis boekjes en gratis trainingen. Verder heb ik al mijn kennis en nieuwste ontwikkelingen gebundeld in de workshops. Ik weet dat ik niet alle wijsheid in pacht heb maar wel een wijsheid die voor anderen een bron kan zijn van persoonlijke groei, inspiratie en vooruitgang...
Reactie plaatsen

De Workshop Lucide Dromen

Ontdek de laatste tips en technieken en word een lucide dromer...

Wij gebruiken cookies....