Melatonine & lucide dromen

Melatonine is een hormoon dat in de hersenen door de pijnappelklier wordt geproduceerd. Het heeft een slaap-regulerend effect. Het zorgt ervoor dat je in de avond slaperig wordt.

Een tekort ervan veroorzaakt dan ook problemen bij het in slaap vallen. Suppletie van melatonine is om die reden een effectieve en relatief veilige behandeling om deze problemen tegen te gaan.

Behalve dat het de slaap reguleert, is het ook een zeer effectieve antioxidant met een sterk hersen beschermend effect. Melatonine is overigens een bijzondere antioxidant, want nagenoeg alle andere antioxidanten werken averechts als je er te veel van inneemt.

Wanneer je echter een hoge dosis inneemt, treedt deze ongewenste reactie niet op omdat melatonine een zelfregulerend effect heeft.

1- Het effect van melatonine

Melatonine stimuleert je bewustzijn. Na inname heb je zeer levendige dromen. Hoewel het ook vaak voor chaotische en absurdistische verhalen zorgt.

Melatonine wordt door het lichaam gedurende de gehele dag in kleine hoeveelheden aangemaakt. Tegen de avond stijgt de productie echter gestaag. Met een hoogtepunt rond 4:00 's nachts.

Hierna neemt de aanmaak juist weer snel af. Zo is het ook logisch waarom het soms moeilijk is om 's ochtends, na een nacht feesten, in slaap te komen.

Enerzijds kunnen bepaalde stimulerende middelen het adrenalinegehalte verhogen waardoor de lichaamseigen melatonine niet goed werk. Anderzijds maakt je lichaam in de vroege morgen er weinig van aan. Men zegt ook wel dat je over je slaap heen bent.

2- Hoeveel melatonine moet je innemen?

De dosis varieert van 0,1 mg tot 5,0 mg per dag. Mocht je slaapproblemen hebben en je er mee willen experimenteren, dan is het belangrijk te beseffen dat niet ieder lichaam melatonine even snel afbreekt. Het is hierdoor niet zo eenvoudig de juiste dosis te bepalen.

Breek je het namelijk heel langzaam af, dan moet je niet zoveel innemen. Doe je dat wel, dan kan dit voor onaangename effecten zorgen.

In het geval van ernstige slaapproblemen kan het daarom raadzaam zijn een slaapcentrum te bezoeken waar het melatonine-gehalte in je lichaam gedurende de dag en nacht nauwkeurig wordt gemeten.

Aan de hand van deze uitslag wordt bepaald wanneer en hoeveel melatonine je moet innemen om op het juiste moment slaperig te worden.

Neem je namelijk te veel, dan kan dit resulteren in een averechts effect. In dat geval word je gedurende de gehele nacht om de anderhalf uur wakker en droom je meerdere malen zeer heftig.

Al deze dromen kan je je herinneren omdat je steeds vlak na iedere droom wakker wordt. Daar rust je niet echt van uit. Vandaar dat het vinden van de juiste dosis noodzakelijk is.

Heb je echter geen tijd of genoeg geld voor een uitgebreid onderzoek, dan kan je ook zelf experimenten met verschillende doses op verschillende momenten. Mocht je onrustig slapen, dan weet je dat je te veel te hebt ingenomen.

Gebruik je het juist om sterker te dromen, dan is een dosis van 3 mg een goed uitgangspunt om mee te beginnen. Doe dit echter niet als je de volgende dag iets belangrijks moet doen, want het kan zomaar zijn dat je een heel onrustige nacht hebt.

3- De gevaren

Verder is het belangrijk te beseffen, dat het de bloeddruk verlaagt. Als men al een lage bloeddruk heeft, dan kan dit gevaarlijk zijn. Ook bleek dat sommige diabetes-1 patiënten, na inname van melatonine, een verhoogde bloedsuikerspiegel ontwikkelden.

Mannen kunnen zelfs borstvergroting ontwikkelen en hun zaadcellen zouden hun beweeglijkheid deels verliezen. Kortom melatonine is niet geheel zonder bijwerkingen en voorzichtigheid is dan ook geboden.

4- Melatonine en lucide dromen

Wil je het gebruiken om lucide dromen te bevorderen, dan kan het leuk zijn om eens te experimenteren met een combinatie van melatonine en een droom bevorderend kruid, zoals Uvuma-omhlope, African Dream Root of Calea Zacatechichi.

PS: Wil jij ook een lucide dromer worden of een betere zonder dat je melatonine in moet nemen? Daarvoor biedt Helder Dromen je de volgende mogelijkheden: