Oorzaak nachtmerries

Een nachtmerrie is een manier om je pijnlijke ervaringen te verwerken. In een nachtmerrie duikt op wat je wereldmodel overdag je persoonlijk onbewuste in drukt. Waarom? Omdat je anders de hele dag bang en angstig zou zijn.

Bij sommige mensen is dit het geval en deze mensen leiden dan ook vaak aan een psychische stoornis of een depressie.

 Als je dus veel stress hebt of een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt, dan vertaalt zich dat ’s nachts in nachtmerries.

Dat is meteen ook de reden waarom kinderen meer nachtmerries hebben dan volwassenen. Zij krijgen op korte tijd ontzettend veel nieuwe indrukken en nieuwe dingen moeten verwerkt worden. Hier de 5 meeste voorkomende oorzaken van nachtmerries,

1- Nachtmerries door stress

Nachtmerries komen dikwijls voor in een periode waarin je veel stress hebt. Misschien ben je gespannen omdat je te veel werk hebt. Of misschien ben je bang omdat er te veel van je verwacht wordt. Faalangst en te weinig zelfvertrouwen kunnen in dat geval  leiden tot nare dromen.

2- Nachtmerries door trauma

Heb je last van steeds terugkerende nachtmerries? Dan kan een onverwerkt trauma of ingrijpende gebeurtenis aan de grondslag liggen. In dat geval spreken we van posttraumatische stress (PTTS).

Het keer op keer herbeleven van die traumatische ervaring maakt de nachtmerrie extra heftig en intens.

Meestal heb je dan ook veel nachtmerries en soms zelf elke nacht nachtmerries. Als je hier last van hebt, neem dan zeker contact op met je huisarts. Deze kan je dan de juiste behandeling voorschrijven

3- Nachtmerries door medicijnen of alcohol

Bepaalde medicijnen zoals antidepressiva, ziekte of hoge koorts kunnen nachtmerries als bijwerking hebben. Ook overmatig drugs- en alcoholgebruik leiden vaak tot een verstoorde slaap.

4- Nachtmerries door slaaptekort of andersom

Nachtmerries kunnen leiden tot slapeloosheid, maar ook het omgekeerde is waar. Slecht slapen leidt ook tot slechte dromen. Probeer die vicieuze cirkel te doorbreken door je zo goed mogelijk te ontspannen voor je gaat slapen. Een gezonde slaapomgeving kan wonderen verrichten.

5- Nachtmerries bij zwangerschap

Word jij binnenkort moeder? Maak je dan zeker geen zorgen als je naar droomt over je rol als moeder of over de geboorte van je kind. Het heeft vermoedelijk iets te maken met de veranderende hormoonbalans en de angst dat je baby iets mankeert. Beschouw het als iets perfect normaal en vrees niet dat de nachtmerries uitkomen. Ook na de bevalling kan het gebeuren dat je nog enge dromen hebt.

PS: Wist je dat je op deze site een heel interessant boekje kunt downloaden om zelf weer met je nachtmerries aan de slag te gaan?

Doe dat en ontdek hoe jij de volgende stap kunt zetten om ook jouw leven weer terug te krijgen in je persoonlijke ritme en haar natuurlijke flow....


Reactie plaatsen