Waarom lucide dromen ook wel mindfulness terwijl je slaapt genoemd wordt...
Wanneer je mediteert of een andere vorm van mindfulness beoefent, zoek je vaak een rustige plek op waar je je kunt afsluiten van de buitenwereld terwijl je probeert te ontsnappen aan de waan van de dag en weer tot jezelf te komen. En dat is vaak best lastig
Er is een vorm van mindfulness waarbij je volledig afgesloten bent van de buitenwereld en waarbij je spieren in de hoogste staat van ontspanning, slaapverlamming, zijn. Wat dat is, daar komen we zo meteen op terug. Eerst duiken we wat verder in de mindfulness.
1- Waarom mindfulness …
Mindfulness beoefenen kan op vele manieren. Je kunt je concentreren op je lichaam door middel van een bodyscan, een mantra of een krachtige intentie herhalen of je kiest ervoor om iedere gedachte even beet te pakken en dan weer los te laten.
Mindfulness kan je helpen om bijvoorbeeld:
- Stress te verminderen.
- Inzicht bij een gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde.
- In periodes van rouw en eenzaamheid.
- Bij vragen over je levensmissie.
- Angst te reduceren en op te lossen.
- Bij het voorkomen van een burn-out.
- Bij overspannen zijn.
- Voor meer zelfkennis en een helderder zelfbeeld.
Eigenlijk draait het maar om een woord. Zowel in mindfulness als lucide dromen: Bewustwording en dan daar op kunnen anticiperen. Wat mensen onderscheidt s van de dieren is ons vermogen om te reflecteren op onze eigen gevoelens en gedachten, een fenomeen dat we metacognitie (de kennis over de eigen kennis of het weten van het eigen weten.)noemen.
We zijn echter niet voortdurend met deze zelfreflectie bezig. Vaak worden we geleid door de automatische piloot van ons wereldmodel. Onbewust van wat we denken en doen. En dan is mindfulness een prima methode om ons bewust te worden van wat we nu eigenlijk allemaal aan het doen zijn.
Een staat van mindfulness gaat gepaard met sterke metacognitieve elementen. En dat is ook zo met lucide dromen want we behouden tijdens het bijzondere fenomeen van lucide dromen onze volledige metacognitieve capaciteit terwijl we gewoon doorslapen. In tegenstelling tot de zwakkere metacognitie waarvan sprake is tijdens normale dromen,
2- De grote uitdaging bij Mindfulness
De uitdaging bij mindfulness is om niet afgeleid te worden door interne impulsen maar vooral niet door externe zintuiglijke prikkels. Een interne prikkel kan bijvoorbeeld zijn dat je overvallen door een gevoel van angst of dat je te veel stress ervaart om echt te kunnen ontspannen.
Een externe prikkel die je uit je trance haalt, kan het slaan van een deur zijn, een penetrante geur of ineens een vieze smaak in je mond. Kortom alles wat je huidige homeostase doorbreekt.
Daarnaast komt er nog een veel voorkomende euvel bij het beoefenen van mindfulness. De reden waarom je het niet zo vaak doet als je wil: Het kost tijd en je hebt al zoveel aan je hoofd.
3- Het grote voordeel van lucide dromen
Maar daar is een oplossing voor: leer lucide dromen want in een lucide droom ben jij volledig afgesloten van de buitenwereld. Je hoeft niet bang te zijn dat je uit je trance wordt gehaald door een externe prikkel.
Lucide dromen is een hybride staat met de eigenschappen van de Remslaap zoals slaapverlamming en geen externe input maar ook het volledige waakbewustzijn van overdag. Het beste uit 2 werelden en dat maakt lucide dromen een krachtig instrument voor zelfcoaching en persoonlijke ontwikkeling.
Uit onderzoek naar lucide dromen en mindfulness is ook nog eens gebleken dat veel van dezelfde hersengebieden worden geactiveerd en verbonden als je het doet. Hoe je leert lucide dromen, ontdek je hier. Of je komt gewoon naar de interessante workshop lucide dromen.
4- Hoe werkt dat dan?
Wanneer jij wilt lucide dromen, dan train je dat overdag. Het draait bij lucide dromen namelijk ook om bewustwording en het gebruik van je droomkracht. Om vervolgens met het herhalen van een krachtige intentie bij het in slapen vallen ervoor te zorgen dat jij ’s nachts lucide wordt.
Nu denk jij misschien, maar als ik overdag mindfulness doe om ’s nachts lucide te kunnen dromen, dan is dat toch dubbel werk. Nee. Dat is niet zo. Ten eerste zijn de oefeningen die je overdag doet heel simpel. Ze zijn de training maar niet de wedstrijd
Je kunt ze gewoon uitvoeren terwijl je aan het werk bent, in de auto zit, een luier verschoont, in de collegebanken of achter de laptop.
Omdat er zoveel manier zijn om bewust te worden, kiezen wij een methode die het beste past bij onze wens om een lucide dromer te worden: de realitycheck.
5- De realitycheck
Het gaat dus om een moment van bewustwording. Over wat jij nu ziet, hoort, voelt, proeft, ruikt of aanraakt zodat wanneer jij droomt jij je ook eerder bewust wordt van waar je bent en wat je ervaart. Zo wordt je voor het eerst lucide. Dat je je bewust bent.
Dat doen lucide dromers met realitychecks. En daar bestaat een heel eenvoudige check voor die jij ook makkelijk overdag kunt doen. Meerdere keren per dag stel jij jezelf de volgende vraag: Droom ik of ben ik wakker?
Bijvoorbeeld: Je staat in de rij bij de bakker, 2 klanten voor je, je sluit zo’n 30 tellen je ogen, dan open je je ogen en stelt jezelf de vraag droom ik of ben ik wakker. Dan kijk je heel bewust om je heen, luistert intens, en in een bakker is geur een fantastische bewustmaken, en dan kijk je een keer in de rondte. Als alles normaal en onveranderlijk lijkt zeg je: Ik ben wakker en je bestelt, als je aan de beurt bent je half volkoren of je koolhydraat arme brood.
Maar dat wissel je af want soms zeg je “ik ben wakker” in plaats van “ik droom” en dan doe je alsof je in een lucide droom zit en stel jij je voor dat de omgeving waar jij je in bevindt een droom is.
Dit werkt zo goed omdat je op deze manier precies dezelfde hersengebieden traint als wanneer je lucide bent en herhaling is de meester van elke vaardigheid.
En dat is lucide dromen ook. Een vaardigheid die je kunt trainen. Geen spirituele gave maar een aangeboren vermogen. Lucide dromen is niet spiritueel maar in een lucide droom zitten en blijven kan wel een spirituele ervaring zijn.
Om er zeker van te zijn dat je deze check regelmatig oefent, is om de wekker op je mobiele telefoon wisselende tijden te programmeren met een opvallend alarm. Programmeer altijd wat extra tijden.
Dan weet je als alarm afgaat: Hé, realitycheck en kun jezelf bepalen of het je schikt en of het veilig is om nu een reality-check te doen. Als dat niet het geval is, kun je deze met een gerust hart voorbij laten gaan. Je hebt tenslotte genoeg ander momenten geprogrammeerd.
6 – Tenslotte
Maar vragen mensen mij soms “wanneer ik mindfulness beoefen terwijl ik slaap, rust ik dan wel genoeg uit? “. Het antwoord is JA. Wanneer jij niet lucide droomt, dan komt de droom als een stortvloed van gedachten en gevoelens voorbij. Als jij ’s morgens moe wakker wordt, dan heb je zomaar kans dat je heel heftig gedroomd hebt. Of jij je dat nu herinnert of niet.
Wanneer jij lucide droomt heb jij de controle en bepaalt wat er gebeurt. Er is rust. Vervolgens verander jij wat je wil bereiken en dat geeft een goed gevoel. Deze 2 factoren zorgen ervoor dat je door mindfulness als je slaapt zelfs nog meer uitgerust wakker wordt dan normaal.
PS: Wil je ook leren lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids, volg de gratis online cursus lucide dromen of kom voor de laatste ontwikkelingen naar de Workshop Lucide Dromen…