Dromenvanger

16 december 2020
Al zo lang als dromen genoemd worden, bestaan er verhalen over mooie dromen, angstaanjagende dromen en over de wens de inhoud van dromen te beheersen. De indianen behoorden tot de eersten die een methode ontwierpen om leuke dromen te houden en angstdromen te weren. Hoe? Met dromenvangers

Inmiddels kun je mooie, authentiek en sfeervolle dromenvangers kopen en is hun functie van een spirituele voornamelijk vervangen door een decoratieve. Het idee dat je op deze manier dromen kunt ontvangen, wordt in onze tijd als achterhaald gezien.

Maar er zijn dromer die ze gewoon midden in hun slaapkamer hebben hangen omdat zij wel geloven dat het bijdraagt aan het onthouden van je dromen. De dromenvanger heeft voor hen de functie van een placebo. Als je gelooft dat het werkt, dan werkt het ook.

1- Wat is een dromenvanger?

Dromen zijn belangrijk in de traditie van de Indianen. Verhalen en legenden wemelen van de nachtmerries die een ramp voorspellen. Volgens het geloof van de Indianen zit de hele lucht ’s nachts vol met potentieel voor aangename en nare dromen; beide kunnen de dromer bereiken.

De sjamanen en wijze ouderen zochten naar een manier om deze aanvoer te filteren. De positieve wel. De negatieve niet. Zo kwam de dromenvanger op de wereld.

Het verhaal gaat dat de eerste dromenvanger gebaseerd is op een visioen. Aan het web hingen een veer en een kraal, die positieve dromen zouden vasthouden, zo werd hem openbaard, terwijl negatieve dromen hun weg vervolgen. Zo werden de eerste droomvangers gemaakt van wilgenhout, uilenveren en kralen.

2- Hoe werkt het?

Je hangt je vanger op boven je bed of een andere slaapplek, waar hij ’s ochtends de eerste zonnestralen kan opvangen. Volgens de traditie van de Indianen zijn bepaalde dromen bestemd voor specifieke personen en bevatten ze boodschappen die alleen voor hen relevant zijn. De droomvanger kan niet voorkomen dat deze dromen hun bestemming bereiken; deze dromen zullen altijd door het web glippen, zodat de dromer de belangrijkste symbolen toch zal ontvangen.

De droomvanger kan wel de doelloos rondzwervende nare dromen, die ’s nachts rondwaren, tegenhouden. Zonder droomvangers zweven deze dromen ongecontroleerd rond en kunnen ze dromers lastigvallen. De droomvanger vangt de slechte dromen, waarna ze worden vernietigd door de opkomende zon. Een droom, die deze behandeling ten deel valt en vernietigt, kan een dromer niet lastigvallen. En ook niet een andere dromer treiteren in zijn slaap.

Een fijne droom zou de steen of kraal volgen naar het centrum van het web en vandaaruit naar de persoon die onder de droomvanger ligt te slapen. Aangename dromen kunnen beide kanten op door het midden van de droomvanger. Ze kunnen dus steeds opnieuw worden gedroomd door dezelfde persoon of door verschillende dromers.

3- Veren, lucht en adem.

De grootmoeders van de stam gaven de eerste dromenvangers hun vorm. Ze werden cadeau gedaan aan pasgetrouwde stellen, voor in hun tent en aan baby’s. Voor baby’s had de droomvanger een speciale betekenis in verband met de associatie van de veer met lucht en adem, een essentieel element van leven. De baby zou graag kijken naar hoe de veer van de droomvanger slingerde in de lucht en zo het belangrijke leren inzien van zuivere lucht en het daarmee verbonden geschenk van positief leven.

4- De hoepel en het web

Aan het begin van de 20e eeuw werden droomvangers meestal gemaakt van houten hoepels met een diameter van 90 mm, waarin een web gespannen werd van netelgaren. Het garen werd roodgeverfd met sappen van de binnenste schors van de wilde pruimenboom en bloedwortel.

Droomvangers voor baby’s werden gemaakt van wilgenhout en pezen. Ze waren niet bedoeld voor langdurig gebruik: als het wilgenhout uitdroogde, verloren de pezen hun vorm en viel de droomvanger uit elkaar. Dit verval was een symbool voor de overgang van jeugd naar volwassenheid.

Tegenwoordig worden de meeste droomvangers gemaakt van geweven vezels. In sommige delen van het noordoosten van de Verenigde Staten en Canada hebben droomvangers de vorm van een sneeuwschoen of een traan