Hypnagoge beelden zijn hallucinaties die verschijnen in de fase tussen wakker zijn en slapen. Ze duiken op tussen het in slaap vallen en het wakker worden. En tussen het wakker worden en wakker zijn. In dit laatste geval spreken we over hypnopompe hallucinaties.
De hallucinatie is meestal een beeld maar kan ook een geluid zijn. Het zijn nachtmerrie gelijkende verschijnselen en worden als levensecht en angstig beleeft
Hypnagoge beelden en hallucinaties zijn niet zo fijn. De dromer heeft vaak een vals ontwaken. Hij of zij neemt dingen waar die er helemaal niet zijn. Alsof er zich een nachtmerrie afspeelt in je dagelijkse realiteit. Het gaat meestal om angstaanjagende beelden of gevoelens die een veel angst oproepen.
1- Wanneer komen ze veel voor ?
Hypnagoge beelden komen vaak voor bij slaapstoornissen als slaapapneu en narcolepsie. Ook kunnen deze hallucinaties uitgelokt worden door zeer stressvolle periodes, drugs of door bepaalde medicijnen. Als er regelmatig sprake is van hypnagoge hallucinaties kan dat wijzen op een aanleg voor psychische stoornissen.
2- Hoe lang duren ze?
De duur van deze hallucinaties varieert van 1 – 10 minuten. Tijdens deze hallucinaties zijn je ogen meestal open. Soms wordt er hard geschreeuwd. Omdat de persoon zich als het ware tussen droom en wakker zijn in bevindt, kan hij zich meestal niet bewegen (= slaapverlamming ). Dit maakt het nog angstiger voor de dromer.
3- Voorbeelden van hypnagoge beelden
Er staat ineens iemand naast je bed. Vaak zijn dit schaduwen of mensen in zwarte kleding. Een bekende verschijning is de man in zwart met de hoed.
Iemand lijkt aan je voeten te trekken of op je borst te zitten.
Het gevoel alsof je omhoog getild wordt.
Je zweeft boven je bed.
Het horen van stemmen.
Voetstappen of het lijkt alsof er iemand een trap oploopt.
Er komen ineens overal fobische dieren als spinnen en slangen in je omgeving tevoorschijn.
Het opengaan van deuren of ramen.
vreemde objecten die boven je hangen (wolken, elfjes, geesten)
4- Wat kan je er tegen doen?
Het is belangrijk om je bewust te worden dat je nog droomt. Het verwachtingseffect bij dromen speelt een grote rol. Word je banger? Dan worden de beelden heftiger en angstaanjagender. Begin te glimlachen op het moment dat je beseft dat je nog droomt. Zo beïnvloedt jij de droom positief en zullen de beelden veranderen.
Begin voorzichtig met het bewegen van een lichaamsdeel. Een teen of een ooglid. Zo wordt je lichaam langzaam bewust dat het wakker kan worden.
Het is beter om na een hypnagoge beeldenchaos een periode wakker te blijven en uit bed te gaan. Anders bestaat de kans dat je er weer in terecht komt.
Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op uw computer worden geplaatst) om de website zo optimaal mogelijk te maken voor jou als gebruiker
Ga naar de privacy verklaring