Goed om te weten als je last van nachtmerries hebt !!!
Zweten, gillen, hartkloppingen maar altijd met een angstig en benauwd gevoel schrik je wakker uit een nachtmerrie. Nachtmerries zijn angstdromen die je wakker knallen. Nachtmerries komen vaak voor bij kinderen maar er zijn ook veel volwassenen die last van nachtmerries hebben.
Weet je dat alleen in Nederland zo’n twee miljoen mensen meerdere malen per maand last van nachtmerries hebben. Ongeveer 250.000 mensen hebben al jarenlang te lijden onder deze enge dromen, sommigen zelfs meerdere malen per week. Er zijn zelfs dromers die continue, namelijk elke nacht, lijden aan nachtmerries.
1- Wat zijn de meest voorkomende soorten nachtmerries?
Er zijn vier soorten nachtmerries die veel voorkomen:
- Je wordt achtervolgd en bedreigd
- De confrontatie met je eigen dood of de dood van een dierbare.
- Je komt in een onstuitbare vrije val terecht.
- Je bent volledig gedesoriënteerd/verdwaald
Kom je in een van deze droomsituaties terecht, dan is er bijna altijd sprake van een angstdroom
2- Hoe herken je een nachtmerrie?
Waarvan jij denkt wat het ergste, vreselijkste is wat jou kan overkomen, dat komt tevoorschijn in deze heftige dromen. Ze zijn een grote bron van stress. Van niet meer durven slapen tot gebrek aan concentratie, prikkelbaar zijn, faalangst en minder zelfvertrouwen tot steeds minder kunnen hebben van je omgeving. Met als resultaat dat jij je daar dan ook weer druk om gaat maken.
Een laag zelfbeeld, eigenwaarde, stagnerende zelfacceptatie, burn-out en overspannen kunnen het nare gevolg zijn Als je last van nachtmerries hebt, dan is het belangrijk dat je actie onderneemt.
Specifieke kenmerken nachtmerries
Nachtmerries komen in vele uitvoeringen. Volledig gepersonaliseerd naar jouw eerdere ervaringen, angsten en andere onverwerkte emoties. Toch hebben ze een paar universele kenmerken:
- De droom is levendig en echt en wordt steeds angstaanjagender naarmate hij voortduurt.
- Je gevoel van veiligheid wordt op de proef gesteld.
- Je hebt het idee volledig de controle kwijt te zijn.
- Het ontbreekt je aan elke vorm van zelfvertrouwen.
- Je bent altijd een slachtoffer van een nachtmerrie. Zelfs als je er een gruwelijk wrede dader in speelt
- Angst is niet de heersende emotie na een nachtmerrie. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mensen met meestal verwarring, schuld of afschuw voelen.
- Je ontwaakt direct na een nachtmerrie.
- Je ben na je ontwaken volledig van slag en moet bewust even terugkomen in werkelijkheid.
- Angstgevoelens en een diepe afkeer van wat je net gedroomd hebt.
- Je kussen en je nachtkleding voelen nat en bezweet aan.
- Je weet nog precies wat je gedroomd hebt.
- Angst om weer in slaap te vallen omdat je het idee hebt dat de nachtmerrie verder gaat.
- Een van de kenmerken is dat je vaak midden in een nachtmerrie ontwaakt. Dat is de oorzaak dat deze nare droom je zo goed bij blijft. Omdat deze enge droom zo abrupt eindigt, kan het moeilijk zijn om het vervelende gevoel van een nachtmerrie af te schudden.
3- Twee belangrijke weetjes
Twee dingen zijn belangrijk om te weten als je last van nachtmerries hebt. Ten eerste dat ze altijd over jou gaan. Over jouw angsten, gevoelens en ervaringen. Dat is ook de reden dat wanneer jij je nachtmerrie aan een ander vertelt zij zich zomaar af kan vragen waar jij je zo druk om maakt. Omdat hij of zij de, vaak emoties en ervaringen niet herkent en voelt die hieraan gekoppeld zijn
En ten tweede dat jij met alles wat jij niet herkent in je nachtmerries overdag toch op de een of andere manier een keer mee in aanraking bent gekomen. In 99% van de gevallen volledig onbewust. Gewoon terwijl je ze op straat passeerde of een onopvallend detail in de blockbuster in de bios.
Ze duiken op in droom omdat ze onbewust iets in je geprikkeld hebben. Vaak een paar negatieve emoties. Je hersenen zijn er zo op ingericht om hier overdag niet te veel aandacht aan te besteden. Je brein is namelijk alleen maar bezig om jou zo prettig mogelijk de dag door te loodsen. Maar het moet toch verwerkt worden en ’s nachts krijgen deze onderdrukte prikkels en angsten alle ruimte en veroorzaken een nachtmerrie.
4- De positieve kanten van je nachtmerrie
Eigenlijk heeft een nachtmerrie ook een positieve kant: het wijst je erop dat er iets in je leven is wat nog niet op orde is en waar jij je blijkbaar niet bewust van bent of te weinig of geen echte actie op onderneemt. Misschien een beperkende overtuiging die jou onbewust weerhoudt om het leven te leven wat je werkelijk wilt.
Nachtmerries en dromen zijn voor sommige kunstenaars en wetenschappers een belangrijke inspiratiebron geweest. Zo laat de griezelschrijver Stephen King zich sterk inspireren door zijn eigen enge dromen en hetzelfde gold voor de kunstwerken van Salvador Dalí.
Het is dan ook niet verrassend dat slaaponderzoekers ontdekten dat er mensen zijn die het betreuren als ze midden in hun nachtmerrie wakker werden. Zij genoten van de droom. Alsof ze de hoofdrol speelde in hun eigen horrorfilm.
5- Elke nacht nachtmerries? Kom in actie.
Heb je constant last van nachtmerries? Dit kan leiden tot slapeloosheid en uiteindelijk tot een slaapstoornis omdat je niet meer durft te gaan slapen. Daarom is het belangrijk dat jij ze de aandacht gaat geven waar ze om smeken.
Je kunt een nachtmerrie zien als een krijsende peuter die nog niet kan praten. Het kost even tijd om te achterhalen wat er precies aan de hand is.
Kom je er zelf niet uit? Ga dan naar je huisdokter en vertel hem wat er speelt. Soms is het delen met iemand al genoeg om de nachtmerries te stoppen. Als dit niet het geval is, dan kan hij je zeker doorverwijzen naar meer specialistische hulp.
PS: Een van de meeste effectieve en snelle manieren om je nachtmerries te verhelpen is in je lucide dromen. Dan ben je in staat om de nachtmerrie bij de wortel aan te pakken. Interesse? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of volg de gratis training op deze site.