Nachtzweten

Zweten doen we allemaal en de hele dag door. Het lichaam reguleert op deze manier de warmte in je lichaam. Maar als je 's nachts in bed ligt en je T-shirt, je kussens, je lakens en je dekbed zijn doordrenkt met zweet, dan heb je last van nachtzweten.

1- Hoe ontstaat nachtzweten en wat kun je eraan doen?

Door te transpireren raak je overtollige warmte kwijt. De meeste mensen beginnen met zweten als ze zich meer inspannen dan normaal of als het warm is buiten maar er zijn ook mensen die zweten zonder inspanning. Een voorbeeld hiervan is nachtzweten. Bij nachtzweten is er sprake van overmatig zweten tijdens de slaap. Het is normaal dat je zweet tijdens de slaap, bijvoorbeeld tijdens een hete zomernacht of als deken va nje dekbed te dik is. Maar als je last hebt van nachtzweten komt dit niet door een warme slaapkamer.

2- Nachtzweten en nachtmerries

Nachtelijk transpireren gaat vaak gepaard met het hebben van nachtmerries. Veel van de hier onderstaande oorzaken gaan ook gepaard met het hebben van nachtmerries.

3- Bekende oorzaken nachtzweten


  • De overgang

Tijdens de menopauze kun je last hebben van opvliegers die vaak ook 's nachts optreden. Dit is een veel voorkomende oorzaak van nachtelijk transpireren bij vrouwen in de overgang.


  1. Infecties

  2. Alle infecties, die koorts veroorzaken, kunnen leiden tot nachtelijk transpireren. Het is ook een symptoom  bij mensen die met hiv besmet zijn.


    1. Hyperhidrosis

    2. Bij idiopathische hyperhidrosis is de oorzaak van het nachtzweten onbekend. Mensen met deze aandoening transpireren veel meer dan nodig is om hun lichaamstemperatuur constant te houden. Continu zweten, vooral van de oksels, de handpalmen of de voetzolen, is het gevolg. De klachten ontstaan op tienerleeftijd en houden vaak tientallen jaren aan.


      1. Kanker

      2. Nachtelijk zweten kan ook een vroeg symptoom zijn van sommige vormen van kanker. De meest voorkomende vorm van kanker, die in verband wordt gebracht met nachtelijk zweten, is lymfoom. Vaak hebben mensen met niet gediagnosticeerde kanker ook andere symptomen zoals onverklaarbaar gewichtsverlies en koorts


        1. Medicijnen

        2. Bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld tegen depressie, hebben als bijwerking nachtzweten. Zo'n 8 tot 22 procent van de mensen die antidepressiva slikken hebben last van nachtzweten. Ook geneesmiddelen om je koorts te verlagen, zoals aspirine en paracetamol, kunnen nachtzweten veroorzaken.


          1. Hypoglykemie

          2. Een te lage bloedsuikerspiegel, oftewel hypoglykemie, kan ook bovenmatig nachtelijke transpiratie veroorzaken. Hypoglykemie is een tijdelijk verschijnsel dat vooral voorkomt bij mensen met diabetes. Andere symptomen die optreden bij hypoglykemie zijn: moe zijn, concentratiestoornis, trillen, hoofdpijn, duizeligheid, honger en gapen


            1. Hormonale aandoeningen

            2. Nachtzweten is tevens een symptoom van een aantal hormonale aandoeningen waaronder feochromocytoom en hyperthyroïdie.


              1. Slaapapneu

              2. Een veel voorkomende oorzaak van nachtzweten is slaapapneu, ook wel het obstructief slaapapneu syndroom. Bij deze aandoening heb je last van ademstilstanden tijdens het slapen. Deze kunnen optreden doordat de spieren tijdens de slaap ontspannen. Hierdoor kunnen de tong en zachte delen in de keel de ademhaling blokkeren. Ademen vergt dan veel meer van je lichaam. Hierdoor kun je flink gaan zweten, vooral rond de schouders en nek.

                4- Wat kun je doen bij teveel nachtelijk transpireren?

                Natuurlijk is het in eerste instantie van belang om de exacte oorzaak van je nachtzweten te achterhalen. Als je dat weet kun je daar wat aan doen. Neem in het geval van langdurig overmatige zweten altijd contact op je met je huisarts. Hij kan door de combinatie van symptomen een nauwkeurigere diagnose maken.

                5- Tips bij nachtzweten:

  • Verder kun je voor je beddengoed en nachtkleding het best kiezen voor katoen en niet voor synthetische materialen.
  • Een goed ventilerend matras heeft ook een positief effect. Net als een goed ventilatie op de slaapkamer maar vermijd sterke afkoeling. Dit heeft het tegenovergestelde effect.
  • Overleg met je arts indien je medicijnen gebruikt of deze wellicht de oorzaak kunnen zijn van het nachtzweten . En vraag dan eventueel voor een aanpassing van de medicatie.
  • Vermijd alcohol en probeer om zo stressvrij mogelijk naar bed te gaan. Ga niet liggen piekeren maar ga even uit bed als je erg onrustig bent. Mediteer, doe een paar yoga-oefeningen of doe aan mindfulness.
  • Je kunt producten eten die tryptofaan (werkt op de melatonine productie) bevatten zoals kersen, druiven, tomaten, walnoten,  gember, mosterd, grapefruit, vijgen, dadels, banaan, yoghurt. Of voeding met veel calcium (werkt rustgevend) zoals melkproducten.
  • Neem 2 lepeltjes honing voor het slapen gaan.
Bronnen:

Dokter.nl

www.gezondheidsnet.nl