Veel gestelde vragen 

over lucide dromen en meer...

Veelgestelde vragen

1- Wat voor soort methodes worden gebruikt om te kunnen lucide dromen?

De methodes zoals beschreven in mijn boek en de gratis training op deze site. Er zijn best veel boeken geschreven over lucide dromen die in de kern neerkomen op wat er in deze training en dit boek staat. Wil je een next level lucide dromer worden, werk dan ook overdag gericht aan je bewustwording en bewustzijn door middel van mindfulness, zelfhypnose en meditatie.

2- Wie houden zich bezig met lucide dromen?

Mensen van alle leeftijden die geïnteresseerd zijn in hun dromen omdat ze terugkerende dromen/nachtmerries hebben en veel jongeren die lucide dromen als een te gekke ervaring zien waarin ze mooie en ongelofelijke avonturen kunnen beleven.

3- Ik ben op dit moment in therapie. Is dit het moment om te beginnen met lucide te dromen? Kan het mij helpen in therapie?

Hierop heb ik maar 1 antwoord: Vraag het je behandelend therapeut.

4- Lucide dromen zijn zo opwindend en voelen vaak zo echt dat mijn gewone leven gewoon echt niet chill meer is. Is het mogelijk om verslaafd te raken aan lucide te dromen?

Door lucide te dromen en dit te gebruiken om aan het leven te ontsnappen kan er voor zorgen dat jij liever droomt dan leeft. Lucide dromen zijn er echter om je leven mooier, uitdagender en gelukkiger te maken. Ze zijn geen doel op zich maar een middel naar zo'n leven.

Als je liever lucide droomt, dan dat je leeft dan is er werk aan de winkel voor je. Koppel elke droom, ook lucide droom terug naar je dagelijkse realiteit. En stel jezelf de vraag: Hoe gaat de betekenis van deze droom mijn leven leuker maken.

5- Het lukt mij niet om lucide te worden. Wat als ik alles doe wat jij zegt en het lukt nog steeds niet?

Het is geen wedstrijd. Het is ook geen talent en het is ook geen spirituele gave. Het is een vaardigheid die iedereen kan leren. Het kan wel zo zijn dat de een het wat sneller oppakt dan de ander.

Dit wordt vaak veroorzaakt door hoeveel tijd je nu al in je bewustwording hebt geïnvesteerd. Of je doet te hard je best en moet je na een periode van inspanning de pogingen om lucide te dromen even staken.
Soms is een pas op de plaats de sleutel naar "succes".

6- Iemand zei tegen mij dat door lucide te dromen je te weinig slaap krijgt. Klopt dat?

Als je gewoon droomt ben jij hulpeloos over wat er gebeurt in je droom. Je droom kan een negatieve invloed hebben op je nachtrust omdat de droom je onbewust bezig blijft houden en je wakker houdt.

Op deze manier heeft je droom een negatieve invloed op je nachtrust. Bij lucide dromen ben jij in controle en kan je gelijk in actie komen.

De meeste lucide dromers geven juist aan dat wanneer zij lucide gedroomd hebben veel uitgeruster en energieker aan de dag beginnen. Met een frisse geest en volledig gericht op de kansen die dag te bieden heeft.

7- Soms kom ik door lucide te dromen op plekken terecht waar ik mij verloren en angstig voel.

Dit onbestendige gevoel draait volledig om angst voor het onbekende. Je droom kan nog zo echt lijken, je wordt altijd weer wakker. Iedereen doorloopt de normale slaapcyclussen. Je kan deze dromen gewoon laten gebeuren en zien als een kans. Je angstige gevoelens worden veroorzaakt doordat jij een nieuw terrein betreedt. Het gaat erom dat jij zo bewust bent dat je de mogelijkheden van de droom serieus neemt en tegelijkertijd weet dat het maar een droom is. Dan ben jij in staat om deze angst gelijk te onderzoeken en los te laten.

8- Zijn lucide dromen gevaarlijk ?

Het antwoord is nee. Alles wat zich afspeelt in een lucide droom, speelt zich af in je hoofd. Jij hebt de altijd de controle. Het is belangrijk om je te verdiepen in lucide dromen en te ervaren wat dat met jouw doet. Ben jij heel gevoelig voor de input vanuit je omgeving? Dan kan het zo zijn dat jij je dromen als de enige waarheid gaat beschouwen. Door lucide te dromen kan het allemaal wat onoverzichtelijk voor je worden en daarom is het misschien niet zo geschikt voor jou.

9- Ik ben aan het leren lucide dromen. Worden nu al mijn dromen lucide?

Nee. Ook hier ben jij de regisseur. Op het moment dat jij besluit om niet meer lucide te dromen, stopt het gelijk. Je droomt alleen lucide wanneer jij gaat slapen met de bewuste en heldere intentie om lucide te dromen. Natuurlijk glipt er weleens een lucide droom door maar dat is dan omdat je onbewuste je blijkbaar op een lucide manier iets te vertellen heeft.

10 - Zijn lucide dromen een spiritueel fenomeen?

De vraag is ten eerste: Wat is spiritueel? Dromen worden gevormd door alles wat je meegemaakt hebt in je leven en laten zien hoe je daar van kan profiteren en groeien. Mogelijkheden die veroorzaakt worden door eerdere ervaringen en mogelijkheden waar jij je niet bewust van bent. Een rationele denker noemt dit spiritueel en een spirituele voeler noemt dit rationeel. Dromen zijn ervaringen die gemaakt worden door de interactie tussen je bewuste en onbewuste geest. In je droom is meer onbewuste kennis beschikbaar dan overdag.

11- Hoelang duurt het gemiddeld voor iemand lucide droomt?

Dat is heel verschillend. Sommige mensen zijn al heel intensief bezig met bewustwording en bewust zijn. Voor hen is het een kleine stap naar lucide worden in hun droom en voor anderen is het de eerste stap en kan het wat meer moeite kosten. Dat is echter geen wet want je hebt ook genoeg dromers die lezen over lucide dromen, denken “goh wat interessant” en gelijk de volgende nacht lucide worden…

12- Waarom beginnen mensen met lucide dromen?

Mensen zijn met bewustwording bezig en lezen er dan over. Dat maakt ze nieuwsgierig. Vaak als mensen dan op onderzoek uitgaan en zich er vol op storten, dan dromen ze vaak de volgende nacht al lucide.

13- Hoelang duurt het meestal voordat je lucide wordt?

Dat is heel verschillend. Sommige mensen zijn al heel intensief bezig met bewustwording en bewust zijn. Voor hen is het een kleine stap naar lucide worden in hun droom en voor anderen is het de eerste stap en kan het wat meer moeite kosten. Dat is echter geen wet want je hebt ook genoeg dromers die lezen over lucide dromen, denken “goh wat interessant” en gelijk de volgende nacht lucide worden…

14- Word je moe van lucide dromen?

Gewone dromen zijn chaotisch want je hebt geen controle. Ze overkomen je. Dan word je moe en niet uitgerust wakker. Dat komt omdat je hersenen denken dat je het echt meemaakt, dat het je echt overkomt. Dat je lichaam stil lig komt omdat je hersenen wel zo slim zijn om een signaal naar je spieren te geven dat ze niet moeten bewegen. Dat noemen we slaapverlamming. Maar in je hoofd ben je dan gewoon moe als je wakker wordt. Bij lucide dromen ben jij in staat deze chaos onder controle te krijgen en houden. Daardoor wordt jij uitgerust en fit wakker na een lucide droom.

15- Is er een therapie die lucide dromen gebruikt om traumatische ervaringen te kunnen behandelen? Zo ja, zou u kunnen beschrijven op welke manier deze therapie zou werken?

Dat is ingewikkeld omdat je altijd alleen bent in een lucide droom. Dus zonder coach of therapeut. Je moet dus wel in staat zijn om de emoties van de droom onder controle te krijgen. Anders kan de droom je overspoelen. Je kunt de droom zien als een wild paard dat getemd mag worden. Als het niet temt, en je zit erop, dan word je doodmoe en is de kans groot dat je er vanaf geworpen wordt. Heb je hem getemd, dan kan je leuke ritjes maken en echt tot rust komen.
Ben je in staat om je droom te controleren en lucide te blijven, dan kan je elk probleem in je leven aanpakken. Dromen zijn namelijk een boodschap aan jezelf over wat er aangepakt moet worden in je leven.

16- Waarom willen mensen lucide dromen?

Ze hebben er over gehoord en gelezen. En gaan zich er dan in verdiepen. De verhalen van andere lucide dromers maakt mensen heel enthousiast. Dit verdiepen zorgt ervoor dat mensen vaak al heel een snel lucide droom krijgen.

Heb jij een andere vraag?