Slapen - Wat gebeurt er dan?
Slapen. Wat kan dat toch heerlijk zijn! Je nog een keer omdraaien en lekker verder dromen. Dieper je innerlijke wereld in. Verdwalen in je eigen fantasie wereld maar wat weten we eigenlijk over slapen?
We slapen gemiddeld zeven en een half uur per nacht. Hoeveel je slaapt is per mens heel verschillend. Er zijn mensen die aan 6 uur genoeg hebben, andere hebben net genoeg aan negen tot tien uur slaap. Alles bij elkaar genomen slapen we zo’n 30% van ons leven.
1- De twee fases van slapen.
Ons slapen is kent 2 fases:
- kernslaap
- lichte slaap
Het begin van de slaap ( de eerste vier uur) bevat de zeer belangrijke herstellende diepe slaap. Dat is de reden waarom we het ook wel de kernslaap noemen.
Geen goede diepslaap? Dan voelen we ons overdag minder, herstellen slechter en ontwikkelen minder weerstand.
De rest van de nacht, de zogeheten lichte slaap, is niet zo onmisbaar als het het eerste gedeelte maar ook belangrijk. Alles wat je meer slaapt zorgt het ervoor dat je fitter en uitgeruster wakker word.
Deze lichte slaap heeft vooral op de langere termijn een belangrijke functie. Als je namelijk een langere periode minder dan 5 uur per nacht slaapt, raak je steeds meer uitgeput. Je hebt af en toen wat luxe, lichte slaap nodig.
Onthoudt 1 ding goed: Het is absoluut niet nodig om elke nacht 7 uur of meer te slapen. Doe het lekker 1 keer per week. Haal je slaaptekort in door lekker weg te dommelen, je nog een keer om te draaien. Lekker relaxen. Dat betekent genieten en gezond blijven tegelijk.
Houd je aan de kernslaap van vier uur en voor de rest: Slaap lekker zo lang als je wilt en vooral waar jij je prettig bij voelt.
2-Van wakker naar slapen….
Als je slaapt, lijkt het net of er een schakelaar om gezet is van aan naar uit. Je ogen zijn gesloten en je lichaam lijkt volledig on hold te staan.
Maar dat is niet zo. Je hersenen zijn namelijk – mede afhankelijk van hoe diep de slaap is- hyper actief en minder actief.
Slaap is opgebouwd uit diverse cyclussen. Als je acht uur slaapt, slaap je vier keer zo’n slaapcyclus. Iedere twee uur slaap staat voor een slaapcyclus.
Zo’n slaapcyclus is opgebouwd uit 5 slaapfases. 4 normale slaapfases en een bijzondere, rem slaap genaamd. Deze laatste bijzondere fase is het meest verbonden met dromen.
Daarom komen we daar op terug in het volgende artikel. Eerst gaan we de slaapfases nader beschrijven.
3- Onze vier normale slaapfases
Als je net gaat slapen, verkeren je hersenen nog in een zeer lichte en ondiepe slaapfase: Dit noemen we slaapfase één. Onze hersenen zijn dan nog vrij actief: de hersengolven zijn actief en chaotisch.
Dat is natuurlijk niet zo raar, want een paar minuten geleden was je nog klaar wakker en tv aan het kijken, een boek aan het lezen, in een interessant gesprek met je partnerof misschien iets anders spannends. Wanneer jij nog actief bent, dan zijn je hersenen het ook.
Na een paar minuten wordt je slaap al dieper. Onze hersengolven worden wat rustiger. Af en toe komen er er zeer diepe en grotere golven voor. Dit is het teken dat we in slaapfase twee zitten. Slaapfase 2 is de slaapfase die het meest voorkomt. Soms bij elkaar wel meer dan 2 uur per nacht.
Onze hersenen komen nu steeds meer in een diepe slaap. In slaapfase drie en slaapfase vier zijn onze hersengolven zeer traag, diep en regelmatig.
Eigenlijk is het enige verschil tussen deze 2 slaap stadia dat in slaapfase 3 minder dan 50% van alle hersengolven uit zulke grote, diepe en langzame golven bestaan, en in periode 4 juist meer dan 50%.
Slaapfase 4 is dan ook de diepste slaap. Zo’n 30 minuten nadat je in slaap bent gevallen zit je in deze diepste slaapfase.
Na slaapperiode vier gaan onze hersenen weer automatisch terug naar de minder diepe en snellere fases – in omgekeerde volgorde.
Na slaapfase 4 komt dus weer slaapfase drie, dan twee, en dan weer één. Zo’n cyclus van slaapfases wordt dus een slaapcyclus genoemd. Slaapcycli duren gemiddeld anderhalf uur, maar de lengte verschilt van slaper tot slaper.
4- Van diepe slapen naar remslaap…
Na de eerste slaapcyclus van 90 minuten komen onze hersenen in een bijzondere slaapperiode. Tijdens deze slaapfase zijn onze hersenen bijna net zo druk, snel en onregelmatig als ze overdag zijn. Dat noemen we onze remslaap. Een belangrijk hulpmiddel in je dromen onthouden en lucide dromen.
Daar kan je meer over lezen in het volgende artikel:
PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids , Volg de gratis training op deze site of kom gezellig naar de Workshop Lucide Dromen…